2010. június 8., kedd

A számok szó-mágiája 1. rész

"Most idesüss!
Egy tizet üt,
kettőt leüss
majd hármat ossz:
meggazdagodsz.
Néggyel mit érsz?
Ötölj, hatolj,
boszorka szól!
Hét - s nyolcra vigyázz!
Elér a gyász,
kilenc is egy,
tíz: megmeredj.
Ez a boszorka-egyszeregy!"
Goethe: Faust (Jékely Zoltán fordítása)

A tarot tanulmányaim mellé egy különleges ajándékot is kaptam. Nádas Nándor, az ősi kártyajóslás mellé minden tanítványának átadja a magyar nyelv szeretetét is. Tőle tanultam meg, milyen képszerű is a mi nyelvünk, milyen játékos, rugalmas, hajlékony, mennyi asszociáció, szimbólum és jel-kép rejlik benne.
EGY
Az régi latin ábécéből hiányzott a "J" és az "Y", mindkettőt az "I" betű jelölte. Ha az ipszilont i-vel helyettesítjük, megkapjuk az ÉGI szót. Az égi szó pedig visszafele olvasva IGE. "Kezdetben vala az Ige, és az Ige vala az Istennél, és Isten vala az Ige." - mondja ki János evangéliuma.
Az egy a teremtés, az elindulás száma. Az Isteni megnyilvánulás - a kinyilatkozás száma. Az eredeti egységet reprezentálja, ami a semmiből (a káoszból, a nullából) született, elindító impulzus. Energiája aktív, férfias. Számok között Ö az ELS-Ő.
KETTŐ
A dualitás száma: kettő, vagyis KÉT-TŐ.
A befogadó, nőies princípium, ami képes felvenni az 1-es teremtő impulzusát. Ahogy a nemek ketté válnak, megjelent a polaritás: a jó és a rossz, a fény és a sötét, jin és a jang, jobb és a bal agyfélteke. A KETTŐSS-ÉG-ben azonban mindig ott rejlik a KÉT-S-ÉG.
HÁROM
A HAR-MÓNIA száma.
Az egy és a kettő ellenpólusaiból szükségszerűen meg kell születnie a hármasnak, ami a közöttük lévő feszültséget feloldja, és újabb, magasabb szintű egységet hoznak létre. Ő az emberi test-lélek-szellem egysége, a Szentháromság, Visnu, Brahmá és Síva, Ízisz, Ozirisz és Hórusz egysége. A három misztikus szám, mesékben, mitológiai történetekben, a népnyelvben is megjelenik: három próba, három igazság, három testvér. A tér kiterjedése is három dimenzió, az idő is múlt-jelen-jövőre osztható. Három az alapszínek száma, az anyag halmazállapota, az alkímiai lényegi alkotók (só, kén, higany). 3×3, azaz 9 számjegy létezik.
NÉGY
Az anyag határoltságának száma, saját anyagi határaink kijelölése: IGEN, vagyis IG-ÉN (eddig én).
A négyes a teremtő hármasság következménye. A negyedik a Föld száma, a négy elemé 1-Tűz, 2-Víz, 3-Levegő, 4-Föld. Négy az évszakok száma, a francia és a tarot kártyák jelölése, az égtájaké, az evangélistáké (Márk, János, Máté, Lukács), Jahve neve is az úgynevezett tetragrammaton (görögül a "négy betű" JHVH).
ÖT
Öt a számok közepe, a .
Szimbóluma a pentagramma, az ötágú csillag, mely az aranymetszést vagyis a szimmetria és aszimmetria természetes egyensúlyát mintázza. Öt az ujjak, az érzék száma. Az ötödik, a megfoghatatlan elem, ami az emberi létezéshez való pluszt adja. Az ember megjelenése ebben a földi világban (Vitruvius-tanulmány). Ha felfelé fordul, az égre emelt tekintet, az angyali-szellemi létezést mutatja, ha lefelé fordul az ördögi-anyagi világba süllyedést.
Related Posts with Thumbnails