2013. szeptember 25., szerda

A karma ollói, avagy az elengedés időszerűsége

"A megbocsátás a Biblia nyelvén elengedést jelent,
de amíg gyenge vagy, nem tudsz elengedni semmit,
mert gyógyulatlan seb van a sérelmed helyén, és fáj.
Addig nem felejted el, amíg meg nem erősödsz.
A valódi önbizalom sérthetetlen."
- Müller Péter -

Ez most nem egy időpont, hanem egy időszak: úgy két héten keresztül a Szaturnusz és a felszálló-holdcsomópont együtt állt a Skorpió jegyében. (Már a szoros együttállás legvégén járunk, de a hatás még érzékelhető.) A Szaturnusz 29, a holdcsomópont 19 éves ciklusai átlag 11-12 évente keresztezik egymás útját, illetve félidőben a gyűrűs planéta a holdcsomópont-tengely leszálló ágával kapcsolódik össze. Utoljára 2002. májusának végén volt a mostanihoz hasonló konjunkció az Ikrekben.

Ide kapcsolódó olvasnivalók:
Égi fogyatkozások - karmikus emlékeztetők
Holdcsomópont-tengely a Skorpió jegyében
Szaturnusz a Skorpióban

A hatás törvényszerűsége
Karma alatt elsősorban az előző életekben elkövetett tettek jelen életbeli következményeit értjük. Ám nem kell ilyen messzire menni, hiszen minden pillanatban, minden döntéssel, cselekedettel, gondolattal és szóval hatunk. Oda-vissza. A múlt hatással van a jelenre, a jelen a jövőre, de épp úgy a múltra is.
Az idő egy olyan végtelen, ami egyetlen pici pontban, a most-ban sűrűsödik össze. A múlt élményei, tapasztalatai, emóciói határozzák meg a jelent, és az aktuális állapotunk - tervek, vágyak, elhatározások - alakítják a jövőt. De ami volt, az már nincs, ami lesz, az pedig még nincs. Egyetlen valódi és hiteles idő van: a most. Csak ebben az egy időben vagyunk képesek cselekedni és a múlton vagy a jövőn változtatni.
A Szaturnusz és a holdcsomópontok az asztrológiában a karma kiemelt jelölői. A Szaturnusz, mint a küszöb őre mindig a félelmeinkkel, a határainkkal szembesít minket. Ő az a tanító, akinek a vizsgái után mindig magasabb és magasabb szintre léphetünk. Mögötte megnyílik egy kapu, és a transzperszonális égitestek, az Uránusz, a Neptunusz és a Plútó beavatásai következhetnek.
A holdcsomópont-tengely egy időkapu, ami betekintést enged a jelen életen kívül eső szférákba: a hozott múltba és az ebből következő jövőbe. Leszálló ága azokat az ideákat, mélyen rögzült magatartásmintákat (karmikus lenyomatokat) mutatja, amiken a mostani inkarnáció alapszik. Ezzel szemben állva a felszálló-holdcsomópont az ismeretlen területeket, az új tapasztalatok lehetőségét jelöli. Ez az irány, ami felé a lélek törekszik.
Most a "kitűzött feladat" találkozik a "számon kérő bölcs tanítóval".

A megbocsátás lépcsőfokai
A Skorpió jegy energiája a legerőteljesebb és a legszélsőségesebb az egész Zodiákusban. Nála tapasztaljuk meg azokat a főnixi élményeket, amik elvezetnek minket a totális átalakuláshoz. Ide tartozik a szexualitás, a halál, a mágia és minden ami tiltott, titkos vagy tabu, minden olyan szenvedélyes érzés, amibe belehalva újjászülethetünk porainkból.
Rajta keresztül élhetjük meg a forradalmi változásokat önmagunkban. Tapasztalni szólít bennünket, arra biztat, hogy ugorjunk fejest az anyagi világ élvezeteibe, kóstoljunk bele az élet szépségeibe (Bika), majd oldozzuk el magunkat ezektől. Ha lerázzuk a kötelékeket ugrásszerű kibontakozás kezdődik. Ám a Skorpió ehhez a puszta énig lecsupaszít bennünket. Megmutatja a sebeket, fullánkjával pedig a legérzékenyebb pontokra tapint. Azokat a kötődéseinket veszi célba, amik félelmeinkhez, lelkünk legsötétebb árnyoldalához, a bűntudatunkhoz rögzítenek bennünket. A feloldozás útja pedig a megbocsátás.
Az, aki végigjárja a megbocsátás megtisztító lépcsőfokait hatalmas erőket nyer vissza. Megbocsátani elsősorban önmagunknak kell: a tévedéseket, a hibákat, a félelmeket, a meghunyászkodást, a rossznak vélt döntéseket, a kerülőutakat, az önbecsapást, a haragot...
A Skorpió állomásáig sok megelőző grádics vezetett. Már felismertük a lelkünket sértő tüskéket, érzéseket kapcsoltunk hozzá: szorongás, migrén, gyomorgörcs vagy más fizikai tünet társult mellé. Ellentmondásokba keveredtünk, hogy valóban jól érezzük-e azt, amit érzünk. Utána vagy menekültünk előle vagy a mélyére merültünk és elkezdtük megtisztítani a tudatalattiban kavargó képeket. (Erről szólt a Rák időszaka.) Gyakran ez után a pont után kapcsol be az az egójátszma, ami megpróbálja elhitetni velünk, már túl vagyunk mindenen, már megbocsátottunk. De a szó kevés, hiába állítja valaki, hogy túl van az exén, ha negyedóránként nézegeti a Facebookon annak adatlapját, vagy ha újra és újra visszatérnek a gondolatai a főnöke múlt heti beszólásaira. (Ezek csak példák, ebben az intenzív időszakban ennél jóval mélyebben megbúvó sérülések kerülhettek felszínre.)
Ekkor még a dologhoz való hozzáállás mit sem változott. Ha azonban különválasztjuk az érzéseket és a gondolatokat, elhatárolódunk, kitakarítunk (Szűz jegy üzenete), akkor szembenézhetünk vele, mit is tükrözött valójában számunkra ez vagy az a helyzet.
Itt lép be a folyamatba a Skorpióban kialakult Szaturnusz-holdcsomópont karma-kapu. Ez az időszak, az egyik kedvenc szófordulatommal élve "gyorsítósávként" működik. Ha "ráhasalunk" erre az energiára, eloldozhatjuk magunktól a régi kötődéseket, túlnőhetünk saját határainkon. Ehhez azonban intenzív és személyes részvétel szükségeltetik. Ez az elvárások elengedésével, az indulatok, keserűségek elbocsátásával együtt járó folyamat.

Rég volt, hogy a blogon egy témához a tarot-t, mint eszközt javasoltam, de aki szeretne erre a helyzetre a kártyán keresztül is rápillantani, húzzon három lapot a nagy arkánumok közül a következő kérdésekkel:

1. Melyik ponton van bennem az elakadás?
2. Mi kell az átalakulási folyamathoz?
3. Mit nyerek általa?

És végül egy zárógondolat: "Vagyok, aki voltam. Leszek, aki vagyok."
Tartalmas és átmozdító felismeréseket kívánok mindenkinek!
Related Posts with Thumbnails