2014. július 30., szerda

Lehetőséget nem kapni nehéz... 2014.07.31 tízmilliószoros nap

"Életünket a lehetőségeink határozzák meg.
Azok is, amiket elszalasztunk."

Benjamin Button különös élete című film


Lehetőséget nem kapni nehéz - hanem ahogy Zita barátnőm mondta - élni vele. Az elmúlt hónapban ez a témakör hol jobbról, hol balról közelített, s mivel személyesen "betalált" nálam is, gondoltam megírom bejegyzésnek.
Csütörtökön (2014. július 31-én) amúgy is "tízmilliószoros" teremtő nap van, vagyis Chokhur Duchen, a Tankerék megforgatásának ünnepe.
Sorskerék a buddhizmusban, a tarot-ban és a mindennapokban...

Az odavezető lépések

A buddhizmusban a dharma (sors) szimbóluma a nyolc küllőjű kerék. Buddha Nemes nyolcrétű ösvényének tanáról keveset tudok, de hasonló sorskerékkel a tarot X. lapján is találkozhatunk.
Vannak az életben váratlan fordulatok - de ahhoz, hogy tudatosan éljünk a lehetőségekkel, végig kell járnunk néhány beavatási lépcsőfokot. A Szerencsekerékig kilenc lélekállomáson keresztül vezet az út.

1 – Tudd, hogy mit akarsz
A teremtés mágikus folyamata azt jelenti, hogy gondolataiddal, érzéseiddel a láthatatlanból a láthatóba manifesztálsz. Mindent, még a negatívumokat is! Ezért, ha bármilyen változást szeretnél, konkrét, letisztult elképzelések kellenek. A "történjen már végre valami" nem ilyen kívánság. A tudatos teremtés így hangzik: "Legyen világosság!" - vagyis adj nevet a vágyaidnak, lásd magad előtt azt, amit szeretnél.

2 – Oszlasd el a kétségeidet
A félelem, a hitetlenség elbizonytalaníthat, főleg, ha nem teljesülnek azonnal az elképzeléseid. Pedig minden, ami belőled, szívből fakad, jó irányba visz, hiszen nálad jobban ki tudhatná, mire van szükséged? Épp ezért az egyetlen hang, amire hallgass, az a szíved hangja, ami a megérzéseken, az álmaidon keresztül üzen neked. Legyél odaadó saját magaddal és bizalommal teli az élet iránt.

3 – Hagyd, hogy a dolgok beérjenek
Mindennek, még a vágyaid beérésének is idő kell. Minél nagyobb fát álmodtál magadnak, annál több idő. Ha egy zsemlét szeretnél, csak elmész a boltba, megveszed, megeszed - hipp-hopp teljesült a kívánság. De ha saját pékséget szeretnél, ahhoz bizony hosszabb út vezet. Siker a befektetett energia függvénye. Türelmesen tedd a dolgod.

4 – Teremts rendet magadban
A spirituális gondolkodással gyakran együtt jár az, hogy felborul az egyensúly, és megfeledkezünk a fizikai-anyagi világ fontosságáról. Pedig ha ott rend van körülötted (egzisztenciális biztonság épp úgy ide tartozik, mint az, hogy nem hagyod figyelmen kívül a tested jelzéseit), van egy hátországod, amire támaszkodhatsz, ahonnan erőt meríthetsz.

5 – Legyél nyitott a változásra
A tudatos gondolkodás rugalmas és alkalmazkodó. Megálmodja a vágyait, majd mint egy léggömböt, szélnek ereszti. A te dolgod a céljaid meghatározása, az odavezető utat ne akard kijelölni. Hagyd, hogy "felülről" vezessenek. Lehet, hogy van még mit tanulnod, mielőtt eléred őket. Lehet, hogy fel kell nőnöd önmagadhoz.

6 – Határozd el magad
Ha fél szívvel vagyunk jelen a folyamatban (hisszük is, nem is / akarjuk is, nem is), válaszúton találjuk magunkat, ahol mindig felüti a fejét a kísértés. Akad egy rövidebb, kényelmesebbnek ígérkező megoldás. De ne feledd, a fél szív csak féleredményekhez vezet. Ne vitatkozz és ne alkudozz magaddal: tarts ki a mágikus döntésed mellett.

7 – Bármi történik is, tartsd az irányt
Ha meginogtál, szedd össze magad, ha letértél az útról, akkor gyorsan találj vissza az élettervedhez! A sikerhez az kell, hogy a mindennapi energiáiddal megfelelően gazdálkodj, ne forgácsold szét magad bizonytalankodással, kapkodással. Ez az itt és most hatalma, vagyis az egyensúly, a figyelem és a kitartó fegyelem összjátéka.

8 – Kerülj magaddal is egyensúlyba
Az őszintétlenség (magaddal szemben is), a másoknak megfelelni akarás, a képmutatás miatt felborult belső harmónia kiegyenlítése rengeteg energiát felemészt. Válaszd le magadról ezeket a súlyokat. A világ téged tükröz, minél őszintébb, hitelesebb képet mutatsz, annál tisztább és fényesebb lesz a külvilág visszatükröződése is.

9 – Figyelj befelé
Ez egy küszöb-állomás, mielőtt átlépsz az új, magad teremtette világba, zárd le a múltat, és lásd pontosan, élesen a jövőképedet. Ismerd fel az értékeidet és rögzítsd a tapasztalatokat. Ne sajnáld az időt a befelé figyelésre, a meditációra, a szemlélődésre.

10 – Emelkedj a sorssal
Elérkeztünk a Szerencsekerékhez!
Ha érzékeny és szenzibilis vagy a változásokra, észreveszed a lehetőségeket. Ne hagyd, hogy elússzanak melletted. Reagálj. Ragadd meg. Merj igen mondani, merészen cselekedni.

Az élet minden pillanatában ott rejlik a lehetőség.
Lehetőség arra, hogy változtassunk vagy rálépjünk arra az útra, ami a változások irányába vezet bennünket.
Lehetőséget arra, hogy a megszokottól eltérő döntéseket hozzunk,ezáltal  megengedjük magunknak a boldogságot, felvállaljuk az igazságot vagy szembeforduljunk a félelmeinkkel.
Lehetőséget arra, hogy megismerjünk valakit vagy elhagyjunk egy rossz szokást, kipróbáljunk olyasmit, amihez eddig még nem volt bátorságunk vagy hogy felfedezzük magunkban a tehetséget...
Related Posts with Thumbnails