2021. június 16., szerda

A száműzött istennők visszatérnek

Algol és Lilith együttállás: 2021.06.16

Bevezető gondolat: "A nő elsősorban és mindenekelőtt az élet forrásaként tapasztalja meg önmagát." (Erich Neumann)

... és figyelmet követelnek!

Nekem kedveznek az égiek ezekkel a konstellációkkal: hétfőn Szaturnusz-Uránusz, ma Lilith-Algol – tobzódom az asztrológiai élvezetekben!

Előbbi a férfi istenségek karmikus-generációs harcáról – a régi és az új küzdelmes átmenetéről szól. Ma pedig az elfeledett, számkivetett, megtagadott női erők újraegyesülésével ismerkedhetünk. Libabőr!

Azok, akik ismerik Tolle, Dispenza, Braden és a többi spirituális tanító gondolatait, sokszor találkozhattak a "tér és idő" kifejezéssel. Uránusz az űr (a tér), Szaturnusz pedig az idő szimbóluma az archaikus világfelfogásban.

A két planéta kvadrátja tavaly decembertől 2022. decemberig tart, amit értelmezhetünk így is: 

a tér és az idő "összecsapása" – vagyis ezt a két fogalmat kell(ene) teljesen más kontextusba helyeznünk.

Tér és idő koordináta-rendszere az, amiben a hétköznapok kiszámítható valóságát éljük: a megszokásokból, a beidegződésekből, a rutinokból – a tegnapokból – teremtjük a holnapjainkat. De a téren és időn kívül létezik egy láthatatlan energia- és információs mező (kvantummező), ami a végtelen lehetőségek tárháza.

Kollektív gondolkodásunkban a teremtést maszkulin erőként tartjuk nyilván: ha akarok valamit, azt megszerzem, megküzdök, megdolgozom érte. Ezzel szemben az új irányzatok azt mondják: válj üressé, befogadóvá – ami pedig egy passzív, feminin állapot.

Az elmúlt ezer években a patriarchális nézőpontok az előbbi teremtési formulát használták: háborúk, energiaharcok, a természet leigázása és kizsákmányolása lett az eredménye. Lassan azonban ismét öntudatra ébrednek a női erők is.

Erich Neumann, Jung tanítványa a Nagy Anya archetípusát összegezve erre a felismerésre jutott még a hetvenes években:

"Az űr a Nőiség mint teljesség egyik legfontosabb kivetülése, ami akkor is következne a tárolóedény és a kozmikus tojás mivoltából, ha erre nem lennének utalások. Ám a Nőiség egyben az idő, így a sors istennője is. A csillagos égbolt az a szimbólum, amelyben az idő és a tér archetípusosan összekapcsolódik — ezért ősidők óta mindig is tele volt az emberek kivetítéseivel." Ez a gondolat tökéletesen passzol a most kialakuló világfelfogással. 

A mitológiákat nyomon követve az istennők szerepe sosem volt elhanyagolható, inkább a férfi istenségek és héroszok történetei kerültek reflektorfénybe az utóbbi néhány ezer évben.

Zeuszról tudjuk, hogy villámokat szór, Mars háborúkat szít – csupa macsó dolgot cselekszenek. Ezzel szemben Aphroditét elkönyveljük "buta szöszinek", aki szerelmi kalandjairól hírhedt, Hérát féltékenykedéseiről, Athénét pedig "kékharisnyaságáról" ismerjük. De ez csak a történetek interpretálásának köszönhető.

Pedig ha mélyebbre tekintünk hihetetlen istennői erőforrásokat találunk. Az egyiptomi Íziszt, aki új életet lehelt meggyilkolt és szétdarabolt férjébe, Oziriszbe. A görög Gaiat, aki Erosztól (a Világszellemtől) ihletve közvetlenül a Káoszból szülte meg az életet. Ott vannak továbbá a minden istenség felett álló sorsistennők: a római párkák vagy a skandináv nornák. Nem is beszélve az indiai saktiról – az áramló, kreatív kozmikus energiáról, a Legfelsőbből kiáradó erőről, amely mozgatja az univerzumot – ami szintén női minőségben, Mahádévi alakjában, öltött testet.

A patriarchális világhódítás férfiisten kezébe adta az életteremtés jogosultságát, miközben a gyakorlattal nem tudtak szembe menni:

mai napig a nő az élet misztériumának őrzője, teste a létbe lépés kapuja. Nem véletlen, hogy anyai minőséget társítunk a Földünkhöz, a természethez.

Asztrológiában a test és az anyag megnyilvánulása leginkább a Bika jegyében válik fizikaivá. Az Algol állócsillag Kr.u. 114-ben érte el ez a területet, most a 27. foknál jár és 2274-ben lép tovább az Ikrekbe. Vagyis itt van a legjobb lehetőségünk az anyagi jellegű tapasztalatokra (A testiség ereje).

Algol a női teremtőerő és kreativitás megrekedése: története a Legbelső félelem bejegyzésben olvasható. Lilith a nők leminősítése és férfiak alá rendelése előtti időkből származó megzabolázhatatlan ősi erő (Bukottak). Mindkettő sajátossága a száműzetés, ami azt mutatja, hogy nem szűntek meg létezni, csak visszavonultak a tengerek partjára, a sötét barlangokba, a vizek mélyére – vagyis a tudatalattink bugyraiba.

Egyre érezhetőbben ébredeznek, még akkor is, ha sokszor látványos és hangos ideológiai offenzívákba ütköznek. (Nem a nők, hanem ezek az energiák!)

Látható, hogy az állócsillag viszonylag fix, így a Lilith az, ami kilencévente utoléri. 2012 augusztusában, 2003 októberében, előtte pedig 1994 novemberében találkoztak össze. Idén azonban egy extra fényszöget is kapnak: egy trigont a Bak Plútótól. A transzformáció planétája itt az univerzális rendet igyekszik helyre állítani, tiszta állapotokat teremteni és az egyetemes erkölcsi normáknak teret engedni.

Ennek része a női energiák helyre állítása – a természetet és a létezés feltétel nélküli tisztelete.

A nők önmagukra ébredése a folyamat elengedhetetlen része. Ne higgyünk a maszkulin propagandának: nem wonderwomeneknek, férfienergiát működtető nőiesen öltözködő hősöknek kell lennünk. A természeti oldalunk vár megszólításra.


Tetszett a bejegyzés? Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!

Érdekelnek az asztrológiai aktualitások? Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails