2023. május 17., szerda

Élet-forma

Újhold a Bika jegyében: 2023.05.19 (17h54m)

Bevezető gondolat: "Amíg valaki nem tud külön békét kötni a testével, annak a lelki békéje is reménytelen. S fordítva is így van." (Popper Péter)

Az életforma egy élő szervezet megjelenési formája. Az ember életformája: a test. Életformának nevezzük továbbá azt, ahogyan a körülményeinket, az életvitelünket kialakítjuk. Életformánk függ a társadalomtól, a kultúrától, az írott vagy íratlan viselkedési szabályoktól.

A kettő szorosan összefügg egymással, hiszen egy életforma kifejezése megjelenhet az öltözködésünkben (sportosak vagyunk vagy elegánsak), a testtudatosságunkban, az egészséggel, a táplálkozással kapcsolatos igényeinkben  (vegák kontra húsfogyasztók), a hobbinkban (a golfozás, a romkocsmázás vagy az operalátogatás is egy-egy életforma).

Mindkettő valamiféle hovatartozás. A test az emberi fajhoz tartozás, míg a létformánk a valahova-tartozás. Utóbbi rendkívül hangsúlyos a mai társadalomban: nagyon sokat foglalkozunk a külsőségekkel, a megjelenésünkkel, sőt a testünkkel is – számoljuk a kalóriákat, festjük az őszülő hajunkat, igyekszünk előnyös színű, divatos ruhákat választani. A "bícsbadi" (beach body) minden tél végének a szezonális mantrája és most már olyan kifejezések is bekerültek a nyelvhasználatba, mint "superfood", "kollagén" vagy "makrotápanyag". Okoseszközökkel mérjük az alvásfunkciónkat, a lépésszámunkat, a pulzusunkat,

de a test valódi figyelméről megfeledkezünk.

Testünknek leginkább a szépségét, netán a teljesítményét értékeljük és ebből kifolyólag az idő előrehaladtával egyre inkább érezzük nyűgnek: ráncosodik, fájdogál, rosszul funkcionál, gyógyszerekkel kell kordában tartanunk őt. A test külsőségből ellenséggé válik, mi pedig minkét esetben tőlük független, rajtunk kívül álló énrészként kezeljük.


Érzelmi barométer

Testünk egy elképesztő "szerkezet": megtermékenyülésünk pillanatában két aprócska sejt információs csomagját olvasztjuk egybe – s láss csodát! – az információból anyag lesz.

Einstein híres E=mc2 képlete alapján megérthetjük, hogy az anyag és az energia ugyanannak a dolognak két eltérő megjelenési formája.

Az energia felszabadult anyag, és az anyag potenciális energia.

A kettő közti különbséget az információ határozza meg – vagyis milyen gondolati tartalommal töltünk fel egy jelenséget.

Ez a gondolkodás igaz a testünkre és az életkörülményeinkre is, de csak akkor működik a formula, ha tényleg képesek vagyunk egységként gondolni magunkra.

Nem véletlen, hogy a testbe visszavezetett tudat gyakran elhangzik itt az írásaimban, hiszen a Bika jegyben most több lassú mozgású planéta is erre hívja fel a figyelmünket. Míg az állatvilágban természetes a test-egység, addig az ember az intellektuális fejlődése közben elveszítette a kapcsolatot önmagával. Pedig ha a Zodiákus szimbolikáját vesszük alapul, jóval több bennünk az ösztöni (7), mint az emberi (3) és akad még egy átmeneti jegy (Nyilas), illetve egy tárgyi valóság is (Mérleg).

Az animális oldalunk elsődlegesen testi és érzelmi: e kettő elválaszthatatlan egymástól. A test az érzelmi körülményeknek megfelelő válaszokat ad: vészhelyzet esetén adrenalinnal áraszt el bennünket, lelkesültségünkkel összefüggően endorfint termel. A vegyi reakciókra, az autogén funkciókra nincs hatásunk, a tudatunk közvetlen utasítást nem tud adni a testnek, így az érzelem marad a köztes kommunikációs fórum.

A test nyelve tehát: az érzelem.

Vegyük példának a pánikreakciót. Ennek a fizikai tünete lehet szapora légzés, emelkedő pulzusszám, heves szívdobogás. Hiába mondogathatjuk magunknak, hogy "minden rendben" vagy "ej, hagyd más abba", a testünk fittyet hány ránk és tovább "gyártja" a vészhelyzeti reakciókat. A figyelmünket az érzelmi állapot kiegyensúlyozására kell fordítanunk, aminek lehet az eszköze akár a légzésritmus megváltoztatása, illetve az idegrendszer áthangolása.

Ilyenkor mi "szólítjuk meg" a testünket. De mi van akkor, amikor ő beszél hozzánk? A test először csak diszkomfort érzetekkel jelez: állandó kimerültség, puffadás, izomfájdalmak, aminek a hátterében állhat az életformánk is (rossz táplálkozás, mozgásszegény életmód, a természettel elveszített kapcsolat), de az érzelmi állapotainkról is tudósít bennünket. "TúlVÁLLaltad magad", "nem tudod megEMÉSZTENI ezt a helyzetet", "VÉRIG sértődtem". Ugye, milyen gazdagon tudjuk kifejezni magunkat? Miközben becsukjuk a fülünket a saját szavaink előtt és az "üzengetések" pszichoszomatikus betegséggé szilárdulnak.

A földies jegyekhez tartozik ez a folyamat: a testképzavartól, az érzelmi biztonság hiányától (Bika), az életmódunkon (Szűz) keresztül a krónikus betegségeik (Bak) vezet az út.


Az újhold képlete

A hosszú eszmefuttatásom elvezetett minket a pénteki újhold képlethez. A Bika hangsúlyosságot, vagyis a testi irányultságot 6 planéta (!) jelöli ki, mindehhez kapunk még egy Algol-együttállást a Nappal és a Holddal, egy Skorpió aszcendenst, 8-as házas újholdat, Plútó – Jupiter/holdcsomópont – Mars átfutó kvadrátot.

Az itt felsorolt összes elem a testtel kapcsolatos viszonyulás átalakítására ösztökél bennünket. Az Algol (Legbelső félelem) mindig a legmélyebb traumáinkat mutatja. Azokat, ahol a fejünk és a testünk közt elvész a kapcsolat. Nem akarunk a testünkkel kommunikálni többé, hiszen ha csak rágondolnánk is felkavarna egy érzelmi állóvizet, ami pedig a fizikai és/vagy lelki fájdalomra, az elszenvedett múltbeli dolgokra emlékeztetne minket.

A tompítás, az elfojtás közben nem vesszük észre, hogy mindaz, amit elfeledni igyekszünk torzzá tesz bennünket. Medúza gyönyörű nőből kígyóhajú szörnyé változott. Dühvel, bosszúvággyal leplezte az őt ért erőszakot, de aki csak rápillantott, azonnal látta az igazságot, hiszen kővé dermedtek az iszonyattól.

Ha nem is rejt mindenkinek az élete drámákat, az emberiség kollektíven dolgozik ezen a traumán. A Plútó és az összes transzperszonális égitest egy újfajta világlátás, egy jóval komplexebb világfelfogás felé terelget bennünket.

Lehasadtunk a testünk tudatosságáról, a környezetünk tudatosságáról, eltávolodtunk a természettől. Most vagyunk mindennek az újrafelfedezésénél.

A test, mint életforma tökéletesen hozzánk idomul, még a betegségekkel is az általunk megteremtett homeosztatikus egyensúlyt igyekszik fenntartani. Az életformánkat azonban mi alakítjuk, aminek része, hogy a testünkkel, a környezetünkkel felelősen és tudatosan kommunikáljunk.


Itt is megtalálsz:


Related Posts with Thumbnails