2019. május 22., szerda

Fellélegzés

Ikrek jegyébe lép a Nap: 2019. május 21. (09h00p)

Bevezető gondolat: "A lényeg igazából nem az, hogy mennyire vagyunk elfoglaltak, hanem az, hogy miért vagyunk azok. A méheket dicsérik. A szúnyogot agyoncsapják." (Mary O'Connor)


Az Ikrek energiára azt írni, hogy nyugodt, felelőtlenség lenne. A könnyed már sokkal jobb kifejezés, mégis a fellélegzés az, ami a képlet kapcsán eszembe jutott. Ebben a hónapban nem lesznek nagy horderejű jegyváltások, egyedül az időszak közepe mutat némi múló feszültséget.

Bízzunk benne, hogy nem csak a konstellációk, de mi is fellélegezhetünk!

Önmagában a jegybe lépés képlete most sem ígér semmit. Ha épp benne vagyunk egy életválságban, nem fog hirtelen, kívülről érkező megoldást kínálni a csillagok állása. Egyszerűen csak támogat egy másfajta gondolkodást.

Legtöbbször az áramlat és a hajó példájával szoktam élni. A haladás körülményeit a konstellációk befolyásolják, de az eszköz (önmagunk) irányítása rajtunk múlik. Ha az Ikrek hónapot nézzük, akkor képzeljünk el egy kényelmes kanyargó folyót, néhány kis izgalmas zúgóval - csak hogy üdítően változatos legyen - körülöttünk dús lombú fákkal, madárcsicsergéssel, miközben mi egy kajakban ülve utazunk előre.

Tulajdonképpen fel is tehetnénk a lábunkat és élvezhetnénk az utazást, energetikailag minden adott hozzá. De ha nem vesszük észre, hogy már kikeveredtünk az előző hónapok zajos, vízeséses, hullámzó kavalkádjából, akkor még mindig hajlamosak lehetünk eszeveszett tempóban evezni.

Pedig a ritmusok szempontjából a pihenés, az erőgyűjtés, az élet élvezetének megélése is rendkívül fontos.

Az Ikrek kettőssége épp ezekről a dualitásokról szól: belégzés-kilégzés, ébrenlét-alvás, aktivitás-passzivitás. Ennek legfennköltebb megnyilvánulása: az élet mulandósága és a lélek halhatatlansága a dioszkuroszok mitológiájában is alapmotívumként van jelen.
A képletre pillantva nekem valahogy minden a helyén van. A bevezető gondolatot idézve: "A lényeg igazából nem az, hogy mennyire vagyunk elfoglaltak, hanem az, hogy miért vagyunk azok." Nem kell mindig csinálni valamit.

Biztos ismerünk olyan embereket (neem, mi nem vagyunk olyanok!) akik nem bírnak lazítani. Ha leülnek egy percre, azonnal bűntudatuk támad a "semmittevéstől", mert a lakás rendetlen, az autó nincs lemosva, a haverok várnak és így tovább. Frances Mayes így fogalmazta meg ezt:

"Az, hogy valaki nagyon elfoglalt, ugyebár azt jelenti, hogy nagyon fontos ember. Pedig az élet is van annyira fontos, hogy néha ráérjünk. Hogy ráérjünk élni."

A hónap feladata ennyi lenne csak: hogy a fellélegzéseket nagyon tudatosan beépítsük a mindennapok gyakorlatába.

Az Ikrek hónap fontosabb állomásai

05.21., kedd: még több levegő!

A Nap után a Merkúr sem akar lemaradni, gyorsan utoléri őt az Ikrekben (11h52p), bár uralmi jegyében akkora lendületet kap, hogy 16 nap alatt végigszalad rajta. Tegnap megosztottam egy videót a Facebookon, az Ikrek Merkúr tükrében érdemes lenne elgondolkodni a tudat és a tudatalatti működésén, sőt ennek a szemléletnek a gyakorláshoz is remek táptalajt kapunk.

05.26., vasárnap: éljen az önfeledtség!

Május utolsó vasárnapja a gyermekek napja, köszöntsük őket kívül s belül. Saját belső gyermeki énünk is megérdemel egy kis lazaságot, játékosságot, sőt egy nagy adag fagylaltot is!

06.03., hétfő: szemléletváltás

A hónap újholdja (12h02p) új célokat vetít elénk a tudatos gondolkodás terén. Az indokolatlan pozitivizmus és az illúzióteremtés helyett megvalósíthatóságot mutat nekünk.

06.04., kedd: realista álmodozás

Ahogy korábban már írtam, a Merkúr hamar újabb felségvizekre evez és már a Rák energiáján keresztül színeződik át a gondolkodás (21h05p). Annyira, hogy Hold együttállással indul felfedezőútra.

06.09., vasárnap: érzelmi feszültség

Pünkösd vasárnapján a Vénusz átlép az Ikrekbe (02h37p), és a hónap közepén ő kavarja az első feszültséget. Mondjuk, hogy ez az a zökkenő, amikor kicsit tudatosabban eveznünk kell. Túlérzékenységet, szeszélyességet tapasztalhatunk magunknál vagy a környezetünkben élőknél. Féltékenység fokozódhat, ahol harmadik fél van egy kapcsolatban, akár ki is borulhat a bili.

06.10., hétfő: bizalmi kérdések

Pünkösd hétfőjén is folytatódik az égi feszengés. A Nap-Jupiter oppozícióját (16h28p), a Hold- Neptunusz szembenállása egészíti ki úgynevezett átfutó kvadráttá. Sérelmek kerülhetnek felszínre, de a villongásokat belül is megélhetjük azáltal, hogy bizonyos illúzióinkról lehullik a lepel.

06.16., vasárnap: apák napja

Június harmadik vasárnapján az édesapákat, nagypapákat köszöntjük.

06.17., hétfő: lélekvezető

A teliholdra (10h31p) marad még egy kis feszültség, ebben leginkább az Ikrek problematikájával találkozhatunk. Merünk-e önmagunk mélyére merülni? A Merkúr akkor válik pszichopomposszá - lélekvezetővé - ha megtapasztalja a fent és lent látszólagos távolságát.


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha pedig érdekelnek az asztrológiai aktualitások, kedveld a Padparadsa facebook oldalát.
Related Posts with Thumbnails