2024. február 8., csütörtök

Kő kövön

Újhold a Vízöntő jegyében: 2024.02.09

Bevezető gondolat

"bölcsen rendelé az úr
amikor kőbe vésette a törvényeket

a kövek persze elföldelhetők
mint bármely más veszélyes hulladék

de a köveknek nincs felezőidejük
elég egy ítéletidő
isten ments egy földindulás

a kövek bármikor felszínre kerülhetnek
és akkor bizony mondom néktek

kő kövön nem marad"

(Kányádi Sándor: Kőnyomat részlet)

Önismereti rock 'n' roll

Ha valaki most kezdte követni a blogot, azt hiheti, én csak a "változás" kifejezést tudom cifrázni. Pedig nem a szókincsem szűkült be, hanem ennyire ebbe az irányba terel minket az Univerzum.

A változás teljesen hétköznapi része az életünknek: nincs két egyforma napfelkelte, nem sikerül mindig ugyanúgy a csirkepaprikás, de még a többször újraolvasott könyvek is – lelki állapotunknak megfelelően – másképp szólítanak meg minket. Ám ez a variabilitiás nem azonos azzal, ami történik...

Bár a világ épp az uniformizálás, a tömegtermelés irányába halad: lásd konzervek, gyorséttermi hamburgerek, ruházati márkák, mégis egyre többen keresik magukban a különbözőséget, az egyedit. Ez a változás most nem (csak) a körülményeinkben zajlik, sokkal inkább belülről szólít meg minket. Egyre többekben merül fel a kérdés, ki vagyok én, hogyan lehetnék önazonos vagy ha nem ilyen elvontan fogalmazzuk meg magunkban, akkor csak ennyin gondolkodunk el: mit is szeretnék valójában?

A korábbi évezredekben az individuum fogalma csak fogalomként létezett, gyakorlatként nem. Nincsen előttünk példa, milyen is önmagunknak lenni. Ez az emberiség fejlődésének egy teljesen új szakasza.

Ahhoz, hogy tudatosan létrehozzuk ez a változást arra a fajta önismeretre van szükség, ami felráz bennünket, aminek mentén szétrúgjuk a korábbi sémákat, amiben egy picit megőrülünk.

A tarot-ban (ami az emberi létfejlődés rendszerelméleti ábrázolása) két olyan állomás van, ami a Vízöntő energiájának felel meg. Egyik a Bolond, amikor csapot-papot hátrahagyva nekiindulunk az úton követni az álmainkat. Másik a Torony, amikor derült égből villámcsapás, összeomlik a korábban szilárdnak hitt egó-struktúra. Ebben a folyamatban mindkettő előfordulhat. Rajtunk is áll, hogy az önkéntes elindulást vagy a külső tényezők által a lábunk alól kihúzott szőnyeget választjuk. Bár utóbbit nem hiszem, hogy bárki választaná. Azt inkább elszenvedjük.

A hivatalosan holnap kezdődő Fa Sárkány évének a ji-king jósjele a Kitartás, ami szinte szó szerint megegyezik azzal, amit az asztrológiai képlet is sugall. Müller Péter azt mondja: "A ″Változások Könyve″ azt tanítja, hogy minden változik, sőt nincs is más, csakis örökös Változás – ez a jel a maradandóságról szól, a tartósságról; arról, hogy a Szívnek – a középpontnak – nem szabad változni."

Az újhold pillanata

Annyi mozdító-erő van a képletben, hogy csak párat emelek ki belőle: maga a Vízöntő újhold energiája, ami az éjfél küszöbén billeg, az Uránusz szinte egzakt kvadrátja, a Mars-Plútó gyújtópontja. A fix kereszt mellett, a 10-ből 6 planéta is szilárd jegyekben van.

Ez a változásban lévő stabilizálásról szól – ahogy a jósjel is. Stabil énképre, értékrendre, szív-középpontra, van szükség, hogy ebben a forgószél-szerű átalakulásban egyben tartsuk magunkat.

A Vízöntő 21. fokának sábai szimbóluma is igencsak beszédes. Arról mesél, hogy azok érnek el sikereket az életben, akik képesek megbirkózni a válságokkal, az átmeneti sorsfordulókkal, az illúzióik összeomlásával. Ám ezek az élethelyzetek a belső erő és az önmagunkkal szemben tanúsított együttérzés próbatételei. Mindenkinek megvan a képessége arra, hogy az érzelmi válságokból tanuljon és gazdagodjon.

A holdújévnek egyik kulcsszava lesz a reziliencia, vagyis a rugalmas ellenállás képességének elsajátítása.

Zárásképpen még egy érdekes összefüggés. Ha a fenti horoszkópot festményként ábrázolnám, akkor egy életfát festenék meg, olyat, mint a skandináv Yggdrasil. Ennek gyökereit folyamatosan rágcsálta Nidhogg sárkány (Fa Sárkány évében ez sem egy elhanyagolható szimbólum). Az elmúlt években épp az volt a feladatunk, hogy többé-kevésbé egészségessé tegyük a gyökereinket. Most pedig ideje fejjel lefelé lógnunk az egyik ágról (az újhold a fejünk), pont mint Odinnak, akik a bölcsességet azzal kutatta, hogy nézőpontot váltott. Új ötletekre, új felismerésekre, teljesen új utakra van szükség, nem lehet sokáig a régi mentén, homokba dugott fejjel maradni.

Holnap innen folytatjuk, megnézzük, hogyan reflektál minderre a Sárkány.


Kövess a Facebookon és az Instagramon is!

Related Posts with Thumbnails