2024. június 29., szombat

Szövevényes kapcsolatok

Fekete Hold Lilith a Mérleg jegyében: 2024.06.29. – 2025. 03.26.

Csak nem tudom megállni, hogy a Lilith-ről ne szülessen egy tisztességes bejegyzés. Egyszerűen azért, mert ez az egyik kedvenc témám. Ráadásul a Mérleg Lilith-ben van még valami kis plusz pikantéria is. Talán az, hogy az eleve párkapcsolati tükörként működő mutató itt leplezetlenül a párkapcsolatokon keresztül mutatkozik meg.

Vénusz a női képlet tudatos, míg a Lilith a tudatalatti alkimistája, így a két energia találkozása csakis felpezsdítő lehet!

A párkapcsolat kihívása nem más, mint az egyensúly megtartása a férfi és a nő táncában. Egyszerre törekvés a teljes odaadásra és önmagunk megőrzésére, ami az előttünk álló 9 hónapban bőven adja majd nekünk a leckéket.

Utoljára 2015 augusztusában járt itt a Lilith. Meglepő hasonlóságokat fedezhetünk fel az akkori és a mostani képletek között. Például akkor is változó keresztű belépés volt – Szűz aszcendens, Ikrek MC – ami arra utal, hogy nem mi irányítjuk a változást. Nekünk kell lépést tartani vele.

Kilenc éve a deszcendensen a Neptunusz állt. Ennek (és még néhány egyéb asztrológiai tendenciának) köszönhetően az időszakban rengeteg kapcsolati fellángolás, "lélektárs-egymásra találás" volt, amit hirtelen kijózanodások követtek. Most a Szaturnusz áll ugyanott, amivel megfordulnak az előjelek. Ő eleve józan, viszont a romantikus nézőpontok helyett inkább az aggályokra, a nehézségekre irányítja a figyelmet.

Legutóbb Kahlil Gibran gyönyörű idézetével indítottam a bejegyzést: "A szépség az örökkévalóság, mely önmagát tükörben szemléli. De ti vagytok az örökkévalóság, és ti vagytok a tükör is." Ha ebben a majd egy évtizedben megértettük ennek a mondatnak a jelentőségét, akkor a Mérleg Lilith a beérkezés élményét hozza.

Olyan kapcsolati hazatalálást, ahol nem végletes ellentmondásként éljük meg, az odaadást és az önállóságot. Ahol a lélektársban nem egy elrugaszkodott ideált látunk, hanem önmagunk tényleges tükörképét.

Mert a külvilág mindig csak egy relatív mérce.

Pontosabban egy kétkarú mérleg. Saját értékeinket helyezzük az egyik serpenyőbe pakolhatunk ide bármit: önbizalomhiányt, életszeretetet, féltékenységet, függetlenséget, félelmeket, gátlásokat... A mérleg "másik fele" mindig az itt testet öltő belső tartalmainkhoz igazodik.

Kellő önismerettel a párkapcsolat azonos értékrenden alapul.

Önreflexió hiányában a téves elképzeléseinket, elvárásainkat, másoktól átvett vágyainkat vetítjük bele a másikba, ami előbb-utóbb csalódáshoz vezet. "Nem érzem magam elég jónak, kell valaki, aki megerősít." "Nem szeretem magam, hát jöjjön valaki és szeressen." Nem láttam a szüleimnél sem intimitást, sem összetartást, sem őszinte, egymásra figyelő szeretet, fantáziálgatok róla, milyen is lenne – de ha nem építem fel magamban az odavezető utat, akkor az öntudatlan hibás minták ismételgetésének a mókuskerekébe ragadok...

A kiegészülés mindig a hiányhoz igazodik. Először azonban nem a hiányt, hanem a vágyat látjuk meg a másikban. Szerelmesek leszünk a szerelem / a biztonság / a státusz illúziójába.

A Halak Szaturnusz elsősorban a transzgenerációs minták rendbe tételére "szerződött" (Egészséges gyökerek), így a Lilith-nek köszönhetően a hozott kapcsolatai sémáinkkal való szembenézést sem úszhatjuk meg. A Hold és Vénusz kvadrátja nők esetében a saját női minőség összeférhetetlenségéről, míg a férfiaknál a nőkről alkotott elképzelésekről árulkodik.

Egyik oldalon ott a szabadságvágyó, független belső törekvés (Kos Hold), másik oldalon a roppant szeretetigény (Rák Vénusz). Mi meg billegünk az én-átadás és a határtartás magasba feszített, imbolygó kötelén.


Egy kiegyensúlyozott kapcsolatban – legyen szó szerelemről, barátságról, munkahelyi viszonyokról – mindenki a (saját) 100%-át teszi bele. Ez a száz százalék nem arról szól, hogy a kapcsolat felemészti minden időnket és energiánkat, hanem a figyelmet, az odafordulást, az érzelmi jelenlétet, az egyenlő megosztást, a tökéletes oda-vissza áramlást értjük alatta.

Lehetnek olyan időszakok, olyan helyzetek, amikor az egyik fél többet vállal fizikailag, érzelmileg, anyagilag (mondjuk betegség, veszteség esetén), de ez nem állandósulhat. Sőt, a szerepek is rugalmasan változhatnak, így kiegyenlítődnek.

A 100%-unk azt jelenti, hogy tiszteljük egymás egyéniségét, támogatjuk egymás elképzeléseit, meghallgatjuk a másik véleményét. Képesek vagyunk kifejezni az érzéseinket, a vágyainkat, nem félünk a következményektől. Tudunk konfrontálódni. Bízunk egymásban, biztonságban vagyunk egymás mellett.

Amikor megborul az egyensúly az egyik fél nem veszi ki kellőképpen a részét a dolgokból vagy mert így kényelmes, vagy mert nem érzi magát elég motiváltnak, netán nincs megfelelő kapcsolódási mintája. A másik – hogy a keletkező űrt pótolja – túlkompenzál. Megold, szervezkedik, túltol. Kiveszi a másik kezéből a döntési lehetőségeket. Egy ilyen kapcsolat tele van feldolgozatlan feszültségekkel, felelősség-áthárítással, bizonytalansággal. Elfogadás helyett elvárásokkal. Hiányzik a korrektség, az egyenlőség, kialakul az alá- s fölé rendeltség.

Bár mint mondtam, a Lilith elsősorban a párkapcsolatokról szól, de mindez levetíthető minden emberi viszonyra. Gondoljunk csak bele, ha a munkahelyen a főnök nem kezel partnerként, mindent ő tud jobban, nem hagy minket érvényesülni vagy épp a másik véglet és mi visszük helyette az irodát, ő pedig hazaviszi a nagy fizetést.

De felnőtt szülő-gyerek viszonylatban szintén megjelenhet ez a séma. (Kisgyereknél természetesen másként oszlik meg a felelősség-vállalás.) Anyu mindent megold, apu megy helyettünk és intézkedik, beleszólnak a fontos és a kevésbé kardinális kérdésekbe.

A Mérleg Lilith előttünk álló 9 hónapjában – mivel egy szép Vízöntő Plútó trigonnal indítunk – lehetőségünk lesz a rossz működésmódok fogságából kiszabadulni vagy épp a kapcsolatainkban elkezdhetünk még magasabbra repítő szárnyakat bontani.


Akiknek a Lilith a Mérleg jegyében van:

1927. március 5. – 1927. november 28.
1936. január 9. – 1936. október 3.
1944. november 14. – 1945. augusztus 9.
1953. szeptember 19.  – 1954. június 14.
1962. július 26.  – 1963. április 20.
1971. május 31. – 1972. február 24.
1980. április 5. – 1980. december 30.
1989. február 8. – 1989. november 4.
1997. december 14. – 1998. szeptember 10.
2006. október 20. – 2007. július 17.
2015. augusztus 25. – 2016. május 21.
2024. június 29. – 2025. március 26.


Kapcsolat:

Related Posts with Thumbnails