2019. február 3., vasárnap

Legyen malacunk!

Yin Föld Disznó éve: 2019.02.04 - 2020.01.24

Bevezető gondolat: "Én nem hiszek a körülmények hatalmában. Hiszem viszont, hogy ebben a világban csak azok boldogulnak, akik megkeresik a megfelelő körülményeket, és ha nem találják, megteremtik azokat."  (G. B. Shaw)


Mint minden évben, most is előrebocsátom, hogy nem vagyok kínai asztrológus, úgyhogy ebben a holdújév bejegyzésben - mint ahogy a korábbiakban is - a szimbólumok mentén írok a témáról.

Mindig izgalmas látni azt, hogy az univerzumban micsoda rend van! Mindegy, hogy nyugati vagy keleti szemmel tekintünk a világra, a hasonlóság mentén vizsgálva a dolgokat mindig ott vannak az összekötő kapcsok. Az idei év meghatározó asztrológiai konstellációi - a Szaturnusz-Plútó együttállása a Bakban, a Bika jegyébe lépő Uránusz vagy a Nyilas Jupiter rezgései a Föld Disznó évében is megjelennek.

Például a belső tengely megőrzésének szükségessége, az anyaggal és a testtel való kapcsolódás, illetve a bőség és szerencse lehetősége.

A vaddisznó egész Eurázsia térségét benépesítette. Indonéziától, Egyiptomon át a Brit-szigetekig elterjedt, így nem véletlen, hogy minden kultúrában kialakultak a hozzá kapcsolódó hagyományok és ezekben a vaddisznó minden aspektusát megtaláljuk.

A malacait óvó koca az anyaság szimbóluma, bujaságával az obszcén Baubó attribútuma, vadságával az indiai ksatriják kasztjának a jele, intelligenciája és természetközelisége kapcsán a keltáknál a druidák jelképe, dögevő mivoltja, szaga és sárban hempergése miatt az iszlám és a zsidó kultúrában tisztátalan állat, a keresztényeknél pedig az ördögi-anyagi kísértés megtestesítője.

Elég megosztó a megítélése, de (néhány ország vallási szokásait leszámítva) aki birtokolt egy disznót, az már tehetősnek számított. A "malaca van" mondás arra utal, hogy az illető szerencsés. Sőt, akad egy kevésbé ismert szólásunk is: "Ahol malacot ígérnek, ott zsákkal forgolódjál!" - vagyis a kínálkozó alkalmat, kedvező lehetőséget nem szabad elszalasztani.
Ez lehet az idei év egyik kulcsmondata is.

Lássuk, mint tanulhatunk a disznóktól!


Mind a vad, mind a háziasított sertés szoros kapcsolatot ápol a természettel, így elvezet minket is az anyag és a föld titkos erejéhez. A nyugati asztrológia alapján a Bika jegyébe lépő Uránusz hasonló dolgokra tanít bennünket.

Ennek már most érezhetőek a megnyilvánulásai: gyorsan kialakuló fizikai tünetek, amiből hasonló gyorsasággal lehet akár kigyógyulni.

Ahelyett, hogy divatos diétákat vagy mások életmódtanácsait követnénk, tanuljuk meg önmagunktól, hogy mi a jó nekünk. Ezt pedig csak úgy tehetjük meg, ha figyelünk testünk legapróbb jelzéseire is.


A disznó kifejezetten érzéki lény, ötből a látásán kívül minden érzékszervét használja. Legkifinomultabb az orra, amivel olyan értékeket is kiszagol a föld alatt, mint a kincset érő szarvasgomba. Lehet véletlenszerű az életünkben az ilyen értékes dolgok felfedezése, vagy akár tudatosan fejleszthetjük magunkban a minőség igényét, ami elvezet a beteljesüléshez.

Mindenevőként nem ítélkezik, úgy fogadja el a dolgokat, ahogy jönnek, sőt örül az ízek sokféleségének. Élvezettel hempereg a sárban, át tudja adni magát a mindennapok pihentető örömeinek. Nagyon erős a tapintási igényük is, gyakran dörgölőznek, szorosan összebújnak, a háziasított malacok pedig kifejezetten kedvelik a hátvakarást.

Ezzel azt mutatják, hogy adjuk át magunkat az élet minden szintű élvezetének.

Az eleségért feltúrják a földet, ahol ugyanúgy találhatnak dögöket, mint igazi kincseket - például szarvasgombát. Rajtunk múlik, hogy milyen szellemi-fizikai táplálékkal elégszünk meg.

Megtalálják az egyensúlyt a gyengéd gondoskodás és az önvédelem, területvédelem között: ha kell, nagyon harciassá válnak. Régen a vaddisznóvadászat az egyik legveszélyesebb tevékenységnek számított, az olykor közel 200 kilós, agyarakkal felvértezett élőlény komoly ellenfélnek számított.

Súlya arra is tanít bennünket, hogy találjuk meg a középpontunkat és építsük fel magunkban a stabilitást. Ezt a szilárdságot leginkább azzal érhetjük el, ha átadjuk magunkat a tudatos jelenlétnek. Megtalálunk mindent, ami az élethez szükséges, ha itt és most éljük az életünket és kitárjuk az érzékszerveinket.
Ha épp kikapcsolódunk, akkor az legyen száz százalékos, ha valakiről gondoskodunk, forduljunk teljesen felé, ha pedig önmagunk mellett kell kiállni, abba is engedjük bele magunkat. Az ösztönöket és indulatokat csak a legritkább esetben éljük meg helyesen, de ebben az évben lesz alkalmunk gyakorolni mindezt.

A kínai asztrológiában a Disznó az utolsó, 12. jegy, egy ciklus lezárása. Ebben az évben a dolgok befejeződnek, a siker láthatóvá válik. Ám mindez annak a függvénye, hogy korábban milyen magokat vetettünk el.



Tetszett a bejegyzés? Oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha pedig érdekelnek az asztrológiai aktualitások, kedveld a Padparadsa facebook oldalát.
Related Posts with Thumbnails