2021. január 28., csütörtök

A világ szolgálatában

Telihold a Vízöntő havában: 2021.01.28 (20h17p)


Bevezető gondolat: "Sorsát csak az vetheti le, aki azt teljes egészében magára veszi. Alázat. Áldozat. Szolgálat. Türelem." (Hamvas Béla)

Egy Oroszlán-Vízöntő telihold kapcsán furcsa lehet, hogy a szolgálatról beszélek, de máris megmagyarázom, hogy került a címbe ez a kifejezés.

A szolgál szóról leggyakrabban valamiféle alárendelt helyzet jut eszünkbe: a szolgáló függő viszonyban van valakivel és annak irányítása szerint cselekszik. Pedig a köz javára tevékenykedők – katonák, rendőrök, tűzoltók, sőt egészségügyi alkalmazottak is – szolgálatot teljesítenek. Mindeközben az államot igazgató miniszterekről ritkán gondoljuk, hogy ők szolgálnak minket, pedig a latin "minister" szó szintén szolgát vagy segédet jelent.

A hősökre egyenesen csodálattal tekintünk fel, pedig az ősi, uráli kifejezés szintén a szolga szót rejti magában. Mi több, a napjában többször elhangzó "szia" gyökere a latin "servus" (humillimus) azt jelenti: (a legalázatosabb) szolgája. A magyar nyelvbe a szolga szó a szlávból került át (sluga), ő az a személy, aki segít, támogat.

Rövid etimológiai felvezető után térjünk vissza a teliholdhoz! Az Oroszlán energia az a pontja a képletnek, ahol

önmagunkkal egységbe kerülünk, létezésünk középpontjává válunk. Felismerjük a bennünk rejlő kreatív tehetségeket és birtokoljuk az erőinket.

Ő a király a képletben, aki azonban sehol sem lenne a nép, a tömegek nélkül. De a jó király nem mások, hanem önmaga felett uralkodik, nem kiszolgáltatja magát, hanem másokat szolgál. Lehet szolgálni vezetéssel, irányítással, útmutatással, de a leghétköznapibb dolgokkal is: ételkészítéssel, takarítással, szórakoztatással, zenével, motiválással, gyógyítással, kertészkedéssel.

Ez a konstelláció arra hívja fel a figyelmünket, hogy a tehetségünket, az egyediségünket állítsuk a világ szolgálatába. A legtöbb útkereső (vagy talán mindenki) ezt a fajta önazonosságot keresi, de annyi a kívülről jövő zaj, az elvakító elvárás, hogy fogalmunk sincs, kik is vagyunk valójában.

Hivatásunkat valamiféle külső útjelző táblában keressük, pedig a hívásnak a szívünkben kell megszólalnia.

A képlet tele van (már megint) izgalmasabbnál izgalmasabb asztrológiai mutatókkal, együttállásokkal, kvadrátokkal. Mindez rendkívül dinamikus, változásra serkentő energiákat hoz be az életünkbe. 

Ma a Vízöntő-energia is univerzális átkalibrálás: egyre többen fognak feszengeni és útkeresésbe fogni, akik a fenti paraméterek szerint nincsenek a helyükön. Lehet, hogy ez több évtizedes folyamat, de az újabb generációk már sokkal határozottabban képviselik önmagukat.

A Neptunusz és holdcsomópont-tengelyek kvadrátja (nagyjából még két hétig) fokozhatja a bizonytalankodókban az érzést, hogy nincsenek a helyükön, megjelenhet a félelem, hogy nem tudnak kitartani vagy a céljaik elvesznek a semmiben.

Mindeközben a Nap-Jupiter együttállása, a Mars-Uránusz kvadrátja szintén nyomás alá helyez bennünket. Mint a rajzfilmek klasszikus angyal-ördög figurája, aki a szereplők jobb és bal vállán foglalnak helyett, sugdosnak a fülünkbe. "Nagyszerű vagy!" "Céltalan vagy!" "Sokkal több van benned!" "Ezt sem tudod véghez vinni!"

Ráadásul ez a konstelláció erősen hat az idegrendszerre, így nem csak életcél-keresésben, de általánosságban is fáradékonyabbak, ingerültebbek lehetünk. Nem kell megijedni, hogy lemaradunk valamiről, tavaszra szépen tisztulni fognak az energiák, akkor érdemes nagyobb dolgokba belevágni, az álmokat konkretizálni.

De addig sem árt az előkészítést, ha még nem tudjuk, merrefelé szeretnénk haladni, kezdjünk el magunkban rendet rakni. Átgondolhatjuk a korábbi célkitűzéseket és kiszelektálhatjuk azokat, amiket már nem szeretnénk követni. Rendszerezhetjük a kvalitásainkat, ha egyedül nem megy, vonjuk be a közösséget! Sokszor bele sem gondolunk, mennyi érték rejtőzik bennünk, mi természetesnek vesszük azt, amiért esetleg mások csodálnak.

A 2021-es év úgyis az új utak keresésének, a tanulásnak és az önfejlesztésnek az időszaka, de az önmagunkra találásé is.

Kutassuk fel a személyes víziónkat és állítsuk magunkat a világ szolgálatába azzal, hogy örömmel és kiteljesedettséggel képviseljük az értékeinket!

A holnapi csillagállások kapcsán még folytatjuk a témát!


Tetszett a bejegyzés? Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!

Érdekelnek az asztrológiai aktualitások? Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails