2021. április 19., hétfő

Kiút-keresés

Bika jegyében a Nap: 2021.04.19 (21h34p)


Bevezető gondolat: 
"Az emberek nem útvesztőben bolyonganak; az egyedi lehetőségek hatalmas horizontja áll előttük. Az útvesztő beszűkítő nézőpontja csak olyan lényeket vonzhat, akik orrukat a homokba fúrva élnek." (Frank Herbert)

A Bika jegybe lépés képletéről egy labirintus jutott eszembe, ezért is választottam ezt a képet – remélem, lesz, aki megkeresi a csüggedt pasastól a vidám pasasig vezető utat. (Nem csak a képernyőn, hanem az életben is!)

Gyerekként imádtam ezeket a feladványokat, felnőttként azonban már kevésbé lelkesítenek a kacifántos útkeresések, de ha a jó oldalát nézzük: mindig van megoldás, még akkor is, ha első pillantásra nem is olyan könnyű rátalálni a helyes ösvényre.

A szövevényes útirányokat a fényszögek mutatják: minden planéta legalább egy főfényszöggel kapcsolódik, izgalmas-mozgalmas, egyszerre egyértelmű és kusza minden. Szerintem ez most sokunk lelkiállapotára is igaz lehet.

A görög mitológiában a Bika és a labirintus története Thészeusz, Ariadné és a Minótaurusz meséjében elevenedik meg. Szokás szerint szövevényes és sokrétű a mítosz, most csak a ránk vonatkozó lényeget ragadjuk meg.

A Szimbólumtár ezt írja a labirintusról: "Csak az arra érdemes juthat el a középpontba, majd találhat ki onnan. Ősi szimbólum: a profánból a szentbe, a világközéphez vezető út. A rajta való áthaladás beavatás, a lélek próbája. A középponti terem a titok, a misztérium, a szent hely, amelynek elérése a misztikus reveláció, az onnan való kijutás pedig a halál általi újjászületés. Így a labirintus a szellem győzelme az anyagi szféra fölött. Mivel végigjárása a világközépbe, a szent térbe vezet, a labirintus – a spirál folytonos fejlődés – és a fonal örök visszatérés-jelentését magába olvasztva – az örökkévalóság és a végtelen kifejezője."

Az ókori történetben ennek a krétai útvesztőnek a közepén egy ígéret-megszegés miatt született szörnyet találunk: a félig ember, félig bika Minótauruszt, Minosz király rettenetes, folyamatos áldozatokat követelő szégyenét. A maszkulin hős egyedül itt sem győzhet, szüksége van az őt megtartó is visszavezető feminin szeretet-erőre. Thészeusz Ariadné fonalába kapaszkodva és a tőle kapott mágikus karddal nem csak legyőzi a szörnyet, de vissza is tér a veszélyes útról.

Viszont a valódi beavatása nem történt meg: viszi tovább az ígéretszegés karmáját.

Manapság a "gyorsbeavatások", a futószalagos megélések világát éljük. Elképesztő mennyiségű segítség áll a rendelkezésre: életmód-könyvek, professzionális tanácsadók vagy a másik végletként "megmondóemberek", akik jó esetben "tartják nekünk a teret, amíg önmagunk mélyére merülünk.

De helyettünk nem vívhatják meg a csatáinkat, a saját erőforrásaink megismerése és kézbevétele nélkül nem lesznek tartósak a pillanatnyi (spirituális) győzelmek.

Újabb és újabb útvesztőkben találjuk magunkat. Újra és újra kiutakat keresünk. Csak a nagyon eredeti gondolkodású, szabad szellemű gyerekek mernek egy egyenes vonat húzni a kiindulási ponttól az érkezéshez. Nem követve a szabályokat keresztülgázolnak a labirintusfalon, mert ők tudják, hogy a falak csak a képzeletünkben léteznek...

A Bika hónap ilyesfajta kreatív megvalósításokra hív bennünket!

Ez vár ránk a Bika havában:

Pénteken (04.23) a Mars átlép a Rák jegyébe, ráadásul a nap folyamán egy csodaszép Vénusz-Uránusz együttállás is lesz. Fantáziadús megoldások, intuitív cselekvés, eredeti kivitelezés lesz a leginkább támogatott az előttünk álló másfél hónapban.

Következő héten, kedden (04.27) nagyon gyakorlatias teliholdunk lesz, kőkeményen elénk teszi a Bika energia lehetőségeit éppúgy, mint a korlátait.

Április 30-án, pénteken, a Nap-Uránusz együttállása ismét új fénybe helyezi a Bika Uránusz üzenetét: semmi sem az, aminek látszik.

Az utána következő kedden (05.04) az Ikrek Merkúr türelmetlenséget, meggondolatlanságot hozhat. Vitásabb napok várhatnak ránk.

Vasárnap (05.09) a Vénusz is követi őt ide az Ikrekbe, így csökken a nyomás, mert több lesz bennünk a lendület, lazábban vesszük majd a dolgokat.

Május 10-én, hétfő az aszteroida Lilith éri utol az őt uraló Neptunuszt. Energiájuk – a végtelenség vágya – itt éri el a csúcspontot.

Másnap kedden (05.11) újhold, még mindig az együttállások megerősítő bűvöletében. Visszaköszön, vagy inkább összegződik a hónap alap-üzenete. Kiutak körvonalazódhatnak vagy épp a kiúttalanságunkat ismerhetjük fel ezekben a napokban.

Végül május 13-án, csütörtökön, a Halakba lépő Jupiter jókora ritmusváltást hoz. Nagy szükségünk lesz a létbe vetett hitünkre.


Tetszett a bejegyzés? Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!

Érdekelnek az asztrológiai aktualitások? Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails