2021. március 17., szerda

A végtelenség vágya

Aszteroida Lilith a Halakban: 2021.03.17

Bevezető gondolat: "Van-e olyan élményed, tapasztalatod a férfi-nő kapcsolat területéről, hogy tulajdonképpen minden jó, valami mégis hiányzik? Tudod, mi hiányzik ilyenkor általában? Te magad. Úgy egyébként jól működnek a dolgok, csak te nem vagy benne eléggé. Az hiányzik." (Pál Ferenc)

Vagy a blog érett meg rá vagy én, nem tudom: de most már nem csak a Fekete hold, hanem az aszteroida Lilith tranzitjai is az oldalra kívánkoznak. Talán azért, mert a most következő téma még jobban árnyalja a múlt szombati Halak újhold lélekkapu mondanivalóját.

De mielőtt belevágunk, ejtsünk néhány szót a "főhősünkről"!

Aszteroida Lilith adatai

● 1927. február 11-én fedezte fel Benjamin Jekhowsky orosz-francia csillagász az észak-afrikai Algériában. Az aszteroida akkor az Oroszlán 8. fokán állt.

Csak halkan jegyzem meg, a sábai szimbólumok szerint ez egy nagyon formabontó, forradalmi energia!  Ennek a foknak a kulcsszava a "katabolikus cselekvés", vagyis energiafelszabadulással járó lebontás. "Az érzelmi és ideológiai kísérlet arra, hogy visszatérjen a megkülönböztetésmentesség állapotába egy új rend előjátékaként."

● Nevét nem a mítoszban szereplő Lilithről, hanem Lili Boulanger francia zeneszerzőről kapta, csak később vált Ádám első feleségének szimbólumává.

● Keringési ideje ~1587 nap, de mozgása nagyon hektikus. Van, hogy egy jegyben kevesebb, mint 2 hónapot tölt, míg máshol akár 10,5 hónapot. Most a Halakban 73 nap lesz az "átfutási idő", de utána a Kosban 253 napig időzik.

Maga az aszteroida Lilith megélése is ilyen kiszámíthatatlan, zaklatott: rajta keresztül nagyon erős vágyak lökdösnek bennünket az önkiteljesítés felé.

● Az aszteroida-öv középső részében kering, a Mars és a Jupiter közti pályán.

A személyiségjelölők és a sorsbolygók közti sáv arra utal, hogy itt egy erőforrást találhatunk hivatásunk, életcélunk beteljesítéséhez. Ám gyakran épp a megvalósító-erő vagy az önmagunkba vetett hit van blokkolva.

● Átmérője 23 km, ami nagyjából Budapest-Szentendre távolsága. Összehasonlításképpen a legnagyobb aszteroida, a Ceres, 950 km átmérőjű, ami Budapest-Firenze közötti távnak felel meg.


Lilith arcai

Lilith egy letűnt kor sumer istennője, akinek a nevét a szelekkel vagy az éjszakával hozzák összefüggésbe. Nagyon ősi, misztikus és megfoghatatlan archetípusról van szó, ami folyamatosan épült be más mítoszokba.

A legismertebb és máig fennmaradt zsidó legenda szerint ő volt Ádám első felesége, akit nem a férfi oldalbordájából teremtették, mint Évát, hanem egyazon anyagból. A patriarchális gondolkodás azonban nem engedte egyenrangúnak lenni őt a férfiakkal, hiába rendelkezett ugyanazokkal a kvalitásokkal és tudással. Lilith fellázadt az elnyomás ellen, vállalva a kiátkozást, a megbélyegzést és a száműzetést. (Bővebben erről: a Bukottak című bejegyzésben.)

Az a varázslatos női erő, amit évezredekre bebörtönöztek napjainkban egyre több szót és teret követel magának, így vált Lilith az emancipáció modern jelképévé.

Az asztrológiai képletben három különböző Lilith-et találunk: egy virtuális metszéspontot, egy furcsa árnyék-jelenséget és egy fizikai testtel rendelkező aszteroidát. Felfedezésük ebben a sorrendben történt: a lilith-i energia egyre sűrűsödött, majd anyaggá, realitássá vált. (További gondolatok: Énkép-megrendülés)

Aszteroida Lilith lélektana: a lázadás

Amikor az egyenrangúság, a kreativitás vagy az önazonosság korlátozva van, akkor előbb-utóbb az egyén, majd a társadalom is eljut oda, hogy lázadni kezdjen ellene.

Minden önismereti út azzal az érzéssel kezdődik, hogy fizikailag, érzelmileg vagy mentálisan beszűkülnek a lehetőségek, de a fejlődés, a kiteljesedés vágya előbb-utóbb új ösvényt hasít magának.

Az aszteroida Lilith a befogadó, intuitív, irracionális női energia kitaszítását és az blokkoltságra való ráébredést jelképezi. Amikor az életünk valamely téren – egy párkapcsolatban, a hivatásunkban, a társadalmi pozíciónkban – nem tudjuk szabadon kifejezni önmagunkat, amikor nem értékelnek minket megfelelően, akkor a bennünk élő Lilith archetípus lázadásra hív bennünket.

A nagy kérdés az, hogy merjük-e azt kockáztatni, hogy kivívjuk a szűkebb-tágabb környezetünk elutasítását? A mély önismereti utak velejárója, hogy a korábbi viselkedési mintákat hátra hagyjuk, a megszokott energiajátszmákból kilépünk, ez pedig a legkevésbé sem komfortos sem nekünk, sem másoknak.

De cserébe megőrizhetjük önmagunkat!

A legfájóbb pont: kiűzetés az Édenből

Az emberiség legnagyobb kihívása, hogy kiszakadt az egységből. Épp ezért a legtöbb vallás keresi az utat vissza az Édenbe, a Mennybe, a Nirvánába, az Élüszionba, a Valhallába.

Ahogy az előző bejegyzésben is írtam, az anyaméhben töltött idő átmeneti, már nem a Mindenséggel való egység, de legalább egy másik emberrel való összefonódás. Ezt az érzést keressük később a szerelemben is, ezért olyan divatos fogalom a lélektárs.

A görög filozófus, Platón, elmélete szerint léteztek olyan lények, akik egyesítették magukban a férfit (androsz) és a nőt (güné). Csodálatosan hatékonyak és gyorsak voltak, erejükre féltékeny is lett Zeusz, ezért kettéhasította és szétszórta őket a világban. Ezek a felek azóta is keresik a kiegészülést, elveszített részükkel az egyesülést.

A Halak aszteroida Lilith a szétszakadás emlékezetét őrzi.

Itt áraszt el leginkább bennünket a női minőségek elfojtottságának az érzése, a psziché dimenzióinak a mélysége.

Az "elveszett másik felünk" nem egy konkrét személy, hanem énünk háttérbe szorított aspektusa. Az, amelyik nem fél átadni magát a megmagyarázhatatlannak, az univerzálisnak, az isteninek.

De a mérleg a másik oldalra is kibillenhet, amikor a ködös énképek, az önbecsapás, az illúziók vagy a tudatmódosító szerek (alkohol, drog és egyéb káros szenvedélyek) veszik át felettünk az irányítást.

Az egység, a teljesség a jang és a jin felünk harmóniája.

Eszünk és szívünk, intellektusunk és ösztönös megérzéseink összjátéka.

Erre erősít rá a jegybe lépő aszteroida Lilith-Merkúr együttállása. Emiatt könnyebb a tudatosítás, álmaink megértése, belső hangunk felszabadítása.

Érdemes beleengedni magunkat az önemlékezésbe, mert az uralmi Halak felé közelítő Lilith egyre csak fokozni fogja a fent említett témák aktualitását. Május 10-én érik el a csúcspontot.

Ha nem működünk együtt az energiákkal, akkor akár spirituális válságok, egyre fokozódó zavarodottság jelenhet meg az életünkben. Érzékenységünket (amit most a külső körülmények is erősen befolyásolnak) nem lehet érzéketlenséggel kompenzálni, mert a felszín alatti feszítő erők kitörnek.

Figyeljünk inkább befelé, a megérzésekre, az álmokra, mert ezek kiegészítenek bennünket: ők képezik a hidak lelkünkhöz.


Tetszett a bejegyzés? Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!

Érdekelnek az asztrológiai aktualitások? Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails