2021. március 28., vasárnap

Tükröződő világ

Telihold a Kos havában: 2021.03.28 (19h49p)

Bevezető gondolat: "A lélek olyan, mint egy tiszta lap, melyet a világ ír tele, vagy inkább mint egy üres kancsó, melyet a világ tölt meg színes boraival. S ha nincs két egyforma lélek, vagyis ha minden embernek külön egyénisége van, az egyrészt azon alapul, hogy nincs kettő, aki ugyanazt a világot látná, másrészt, hogy nincs kettő, aki ugyanúgy látná a világot. (...) Mindenikünk lelkében a világ tükröződik vissza, de mindenikünkben másként tükröződik. S a lélek maga, az egyéniség nem egyéb, mint a világnak egy sajátságosan színezett tükörképe." (Babits Mihály)

Manapság egyre többfelé lehet hallani, olvasni arról, hogy gondolataink, érzelmeink hatással vannak a fizikai környezetünkre is. Legfigyelemfelkeltőbb megközelítése talán ennek a témának, hogy "pozitív gondolkodással bármit megteremthetünk, amire vágyunk" – az anyagi bőségtől kezdve a tökéletes párkapcsolatig.

Maga az elképzelés, hogy a tudat formálja a világot nem új keletű, szinte minden spirituális szemlélet alapja. Két, random példa: megtaláljuk például a Smaragdtábla szövegében ("Ami lent van, az megfelel annak, ami fent van, és ami fent van, az megfelel annak, ami lent van") vagy akár Jézus tanításaiban ("Ha akkora hitetek volna, mint a mustármag, azt mondanátok ennek a hegynek: Menj innen amoda, és elmenne; és semmi sem volna lehetetlen néktek."). Az előbbi azt állítja, hogy a világ tükröződik az én-ben, az én tükröződik a világban. Ez a tudatosság legapróbb szikrája nélkül is automatikusan "működik. Jézus ellenben megmutatja, hogyan gyakorolhatunk tudatos hatást a világra.

A modern tudomány a 20. század második felére utolérte ezeket az ősi, ám allegorikus nyelvezetben megfogalmazott szemléleteket. Tudjuk például, hogy az egymástól több kilométerre lévő fotonrészecskék hatnak egymásra, az emberi DNS hat a fényrészecskékre és így tovább.

Az asztrológiában a Kos-Mérleg tengely írja le ezt a fajta kölcsönhatást. A Kos energia az emberi szándékot vetíti bele a világba, amit a Mérleg-külvilág a kibillentségével vagy épp az egyensúlyi helyzetével visszatükröz.

Fontos, hogy akarati energiáról, lényünk teljes képviseletéről beszélünk, vagyis elsősorban nem az számít, amit mondunk ("Boldog vagyok". "Nem félek". "Sikerülni fog."), hanem ahogy szívvel-lélekkel bizonyosak vagyunk valamiben.

Fejben tudhatjuk, hogy a hitünkkel az a hegy arrébb mozdítható, de a hegy vándorlása a bizonyítéka annak, hogy ezzel a világnézettel eggyé váltunk.

Régen a beavatások, az ezoterikus tanítások csak kiválasztott, kis csoportokhoz szóltak – Jézus sem széles Twitter-közösségben vagy Insta-platformokon szólította meg követőit, hanem tucatnyi tanítványán keresztül. Mai napság minden tudás hozzáférhetővé vált – ennek minden előnyével, hátrányával.

Két kattintásra vannak tőlünk a szent iratok, a titkos tanítások, a védikus szimbólumok, a sámáni szertartások – viszont a vezetők, beavatók, mesterek nélkül szerzett tudást magunknak kell integrálni, tapasztalattá formálni.

A túlzott, nyakló nélküli információáradatban nélkülözhetetlen a jól funkcionáló mentális immunrendszer, ami csak a hasznos, tápláló, építő gondolatokat engedi közel és megszűri a romboló, káros, félrevezető dolgokat. (Globális szintű fizikai leképeződése ennek a jelenlegi vírushelyzet, a rengeteg pajzsmirigy alul- vagy túlműködés, emésztési probléma.)

A Kos jegy az egészséges önzés, a tiszta, fókuszált énkép – tudom ki vagyok, tudom, mit akarok és tudok tenni is érte – ami alapja a fenti immunvédelemnek.

A mai telihold képlet a külsőségek és a bizonyos éntudat kényes egyensúlyára világít rá. Egyik oldalon ott a rengeteg Mérleg-érdekeltség (aszcendens, Hold, Nappal együtt álló Vénusz), ami a külvilág erős befolyására mutat.

Másfelől viszont a Nappal együtt áll a Kheirón is, ami az én-egység tanítását hordozza. Kheirón az egó, az énkép meggyógyításában segít azzal, hogy rámutat a sérüléseinkre, nem csak egyéni, de társadalmi szinten is!

Elképesztő folyamatok részesei vagyunk, ahol az elsődleges feladatunk az lenne, hogy önmagunkban rendet rakjunk!

Tisztába kerüljünk azzal, kik is vagyunk: kezdetektől fogva nagy kérdése ez az emberiségnek.

Atomi-elemi részecskékre cincáltuk már a fizikai valóságunkat és a testünket, létezésünk távoli szegletében,  a transzgenerációs mintákban kutakodunk, de ha a figyelmünket folyton csak kifelé szórjuk, választ nem találunk. Mert a világmindenség titkát belül őrizzük.


Tetszett a bejegyzés? Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!

Érdekelnek az asztrológiai aktualitások? Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails