2021. március 20., szombat

Érzékenyen érint

Kos jegyébe lép a Nap: 2021.03.20 (10h38p)

Bevezető gondolat: "A világról bennünk élő kép meglehetősen merev; véletlenül vagy szándékosan megerősített asszociációk láncolatának lenyomata. S azt hisszük, hogy ez a lenyomat a valóság." (Timothy Francis Leary)

Az évet tizenkét jegybe lépés tagolja, a Nap helyzete meghatározza, hogy az adott hónapban mire érdemes fordítani a tekintetünket. Ezen belül a kardinális (napfordulós) jegyek – a Kos, a Rák, a Mérleg és a Bak – tovább bontják: ők az évkvadráns energetikai minőségét adják. A természeti népeknél külön ünnepek jelölték ezeket a mérföldköveket, mivel itt változott vagy épp egyenlítődött ki a nappalok és az éjszakák aránya. Amikor több a napfény, akkor a maszkulin énünk kerül előtérbe: több aktivitásra, fizikai cselekvésre van igényünk és szükségünk. A téli hónapokban ezzel szemben befelé figyelő, elcsendesedő feminin energiákkal tudunk jobban együttműködni.

A Kos még ezek közül is kiemelkedik, mivel vele indul az asztrológiai újév.

A Kos Nap az öntudat ébredése, az én születésének pillanata, ahol az egó emelkedett pozícióban van.

Az adott planéták egzaltációjánál "túltoljuk", túlértékeljük az adott személyiségjegyet. Ezért van az, hogy a még éretlen, kiforratlan gyermeki (Kos) egó úgy érzékeli, hogy a világ kizárólag körülötte forog. (Ez igaz is, hiszen egy újszülött jó esetben osztatlan figyelmet kap a környezetétől.) Én, én, én... ez a Kos legfontosabb tapasztalása. (Fontos: nem a Kos napjegyről beszélek, hanem egy esszenciális energiáról!)

A Halak újholdnál (Lélekkapu) már esett róla szó, hogy a Világmindenség megértéséhez előbb önmagunkat kell definiálni.

A "hogyan"-ra ad választ az aktuális képlet. Tavalyi évre például ez volt jellemző: "Meggondoltságra, kimért előrehaladásra figyelmeztet bennünket, ami a Kos természetének igencsak ellent mond: ő rohanni, kirobbanni szeretne. Türelmetlen és akaratérvényesítő, most azonban ahhoz, hogy hosszú távon prosperálhassunk a kötelességet, a felelősséget és az együttműködést kell előtérbe állítanunk." Ez volt még a 2020-as asztrológiai újév figyelmeztetése: "Tegyük be a "közösbe" a józanságot, a mértéktartást, a felelősségvállalást, a belátást és nem győzöm hangsúlyozni a derűt is! Bármit képesek vagyunk fizikai-anyagi szinten életre hívni, próbáljunk meg tudatosabbak lenni, hogy nem az elfojtások, negatív információk öltsenek testet."

Jól látszik, hogy bár hónapról hónapra új üzeneteket kapunk a csillagoktól az aktuális energiákkal való együttműködéshez, a fenti tételek lefedték az egész évünket.

A mostani konstellációknál a legfontosabb kulcsszó a szenzibilitás – Nappal együtt áll a Halak Vénusz, Rák az aszcendens, a felszálló-holdcsomópontot pedig a két uralkodó a Hold és a Mars fogja közre. Nagyon intenzív önismereti támogatást kapunk  – az egész hónapban az összes planéta direkt mozgású vagyis a figyelem hatékonyan előre irányul.

Amire érdemes odafigyelni, hogy mik azok a dolgok, amik érzékenyen érintenek bennünket, amik sértik az egónkat, amit a szívünkre veszünk, amit személyes támadásnak vélünk.

A jelenlegi helyzetben nem kell messzire menni, hogy lássuk, rendkívüli módon megoszlanak a vélemények a vírussal, az oltással, a gazdasági intézkedésekkel kapcsolatban. Kinek van igaza? Biztos, hogy az én igazságom az egyetlen és a helyes?

Ezért választottam mottónak ezt a gondolatot: "A világról bennünk élő kép meglehetősen merev; véletlenül vagy szándékosan megerősített asszociációk láncolatának lenyomata. S azt hisszük, hogy ez a lenyomat a valóság."

Mindenkinek saját valósága van. A sok egyéni valóság hozza létre a kollektívet. Amit beleteszünk: az lesz. Ahol a figyelem, ott az energia.

Ezzel nem azt állítom, hogy tagadjuk meg bármit, seperjük a szőnyeg alá és tegyünk úgy, mintha nem létezne. Léteznek betegségek, létezik az éhezés, a szegénység, a társadalmi egyenlőtlenség, a kirekesztés. Ezek felett nincs hatalmunk. Kizárólag egyvalamit birtokolhatunk: a szándékaink minőségét és ezáltal a saját figyelmünk irányát.

A Kos hónap égi állomásai

Március 20., szombat: Ostara

Ostara, az átbillenés ideje, a tavaszi napéj-egyenlőség ünnepe.


Március 21., vasárnap: Kos Vénusz

A jegybe lépés érzékenysége egy újabb színezetet kap. A Vénusz rangvesztésbe és az uralmi Rák Holddal feszültségbe kerül. Ezzel a külső és a belső érzelmi állapotok között ellentmondás keletkezhet.


Március 28., vasárnap: telihold

A teliholdig ez a helyzet csak fokozódik, kardinális kérdés ebben az időszakban az identifikált érzelmek felvállalása lesz. Ezen a napon pontosodik ki a Mars és a felszálló-holdcsomópont együttállása is, szép oldásként a helyzetre. Ha a saját hitrendszereink szerint élünk vagy legalább közelítünk ezekhez, az érzelmeinket is bátrabban meg merjük mutatni.


Március 29., hétfő: Kheirón-együttállás

Újabb önvizsgálati lehetőség, ráadásul egy csodás konstelláción keresztül! A Kos Kheirón üzenete az én-egység, amire még jó pár éven keresztül lesz lehetőségünk rápillantani magunkban.


Április 4., vasárnap: húsvéti Kos Merkúr

A Kosba lépő Merkúr felszabadultabb kommunikációt ígér. Érdemes is együttműködni vele, mivel a szőnyeg alá söpört dolgok felszínre kerülhetnek. Jobb, ha önként vállaljuk az őszinteséget, mintha mások szembesítenek a hazugságunkkal.


Április 13., kedd: Eris-együttállás

A Nap-Eris együttállás az egóharcainkra nyújt rálátást, hasonlóan a Kheirónhoz, ezzel is lesz még jó pár évig, sőt évtizedig dolgunk. Ezekben a napokban is jöhetnek e téren felismerések, melyek közelebb vihetnek minket saját magunkhoz.


Április 14., szerda: Bika Vénusz

Az utolsó Kos héten ezzel a jegyváltással konszolidálódnak a szélsőséges érzelmi kilengések, jóval békésebb, derűsebb napokra számíthatunk.


Április 19., hétfő: Bika Merkúr

A Nap jegyváltása előtt közvetlenül a Merkúr nyit neki utat a Bikában, megfontoltabb, kimértebb reakcióra intve minket, miközben a körülmények nem biztos, hogy megteremtik ehhez a feltételeket.


Tetszett a bejegyzés? Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!

Érdekelnek az asztrológiai aktualitások? Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails