2021. március 19., péntek

Kos, Halak, Vízöntő, Pegazus... most akkor mi is van?

Nap együttállás Sheat-tal: 2021.03.20

Bevezető gondolat: "Van egy egyetemes nyelv, amely zenében, jelképekben és képekben szólal meg, és elsősorban nem az értelemhez, hanem az ébredő lélekhez fordul. Olyan sodró hullámhoz hasonlít, amely szépséget hoz a világba, és arra ösztönzi az alkotókat, hogy műveikkel megindítsák az emberek szívét. Világunkban ez a Világosság nyelve. Olyan dolgokat fejez ki, amelyek eddig még nem voltak – legalábbis a látható világban nem. A lélek nyelvét azok beszélik, akik ismét össze akarnak kötni minket a nagy Világossággal, amelyből származunk." (Pentagram magazin 2008/3)

Holnap kezdődik a csillagászati tavasz, vele együtt az asztrológiai újév. A Zodiákuson belül a Kos 0. fokáról "startol" az évkör, más szóval belépünk a Kos jegyébe.

Ez a kapu azonban a világkorszakokat is jelöli: amelyik csillagképpel együtt áll a nullfok, az jelöli az úgynevezett "világhónapot", ami 2.160 évnek felel meg. Kizárólag az égre nézve nehéz eldönteni, hogy még a Halak vagy már a Vízöntő időperiódusában vagyunk. Az ellentmondás oka, hogy a csillagképek nem egyforma hosszúságúak, a csillagjegyek viszont igen: az Égi egyenlítőt 12×30 fokra osztják fel.

"A precessziós korok dátumozását körülölelő bizonytalanság a vízöntő korszak kezdésének az időpontja körül is alapos zavart kelt. Egyes szerzők szerint a korszak a Nagy Francia Forradalommal vette kezdetét, vagy az Uránusz bolygó azt követő uralmi jegybe lépésétől; vannak, akik az 50-es évekre teszik a kezdetét, mások 2160 utánra. A lényegen azonban mindez semmit sem változtat. Már most is erőteljesen lehet érezni az uránuszi korszak sok analógiáját: a Nap rangvesztett a vízöntőben, ezért az uralkodók, és hatalmasok nem sok jót várhatnak e kortól; a „Mindenki lehet híres, legalább 15 percre!” – szlogen tipikusan vízöntős karakterű. Az Uránusz/Szaturnusz párosnak köszönhetően a tudomány és technika soha nem látott fejlődésnek indult, különösképpen a sugárzási elven működő technika, (mikrohullám) elsősorban a kommunikáció terén (Vízöntő = levegős jegy), lásd: mobiltelefonok stb." –olvasható a BAE oldalán. Az egyediség évezredei cikkemben én még ezt kiegészítettem pár gondlattal.

Tény, hogy átmeneti korszakban élünk, még nem hagytuk el végleg a Halak egyetemességét, de már ébredezik a Vízöntő individualitása. Tovább árnyalja, hogy a Kos 0. fokára lép Nap nem e két csillagkép valamelyikével, hanem a Pegazus csillagkép β csillagával kerül közelségbe.

Tavaszcsillag

A Pegazus csillagkép trapéz alakjának egyik legfényesebb csillaga a Sheat, ami a (fejjel lefelé kirajzolódó) ló-alak válla – arab neve, az Al Sa'id szintén erre utal.

A szárnyas ló csillagmitológiája remekül ábrázolja a mai kor emberének dilemmáját. Egyrészt a magasabb szintű ihletet és megértést ki kell szabadítanunk a múlton való agyalás és az ebből fakadó lefagyás fogságából, erre utal az Algol témája.

Pégasoson hátán repülve a hősök különféle városokat, emberiséget rettegésben tartó szörnyeket győztek le: Perszeusz a Cetet, Bellerophón a Khimairát. Belleropón azonban nagyon elbizakodottá vált, és a lóval egyenesen az égig akart repülni, amikor a mén ledobta őt a nyeregből. A hős nagyot puffant a földön, majd sántítva gyászolta halandó sorsát, miközben Pégasos az Olümpuszra lépett és a halhatatlan istenek szolgálatába állt.

A történet üzenete a következő:

magasabb perspektívákból szemlélve képesek vagyunk a megoldhatatlannak tűnő problémák fölé emelkedni, ezáltal legyőzhetjük azokat.

Ha azonban az isteni (teremtő) energiával nem együttműködünk, hanem uralni akarjuk azt, ha hiányzik belőlünk az alázat, akkor (karmikusan) nagyon zuhanhatunk.

Pegazus csillagkép a kreatív megoldásokat, az ihletett cselekvéseket, a fantáziadús életelveket támogatja. Akarattal nem férhetünk hozzá ezekhez. Aki próbálta már a "múzsáját" nagy nyomás alatt görcsösen előcsalogatni, az tudja, miről beszélek. Ha azonban megteremtjük magunkban a flow-állapotot, akkor az inspiráció máris ott terem.


Tetszett a bejegyzés? Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!

Érdekelnek az asztrológiai aktualitások? Kövesd a Padparadsa facebook oldalát! 

Related Posts with Thumbnails