2019. március 14., csütörtök

A Pegazus szárnyalása

Nap együttállása Markab-bal: 2019.03.14

Bevezető gondolat: "Aki az álmát keresi, abból merít ihletet, amit csinál, nem pedig abból, hogy elképzeli, mit csinálna." (Paulo Coelho)


Megint csak egy pillanatnyi felvillanás: egyetlen napnyi együttállás: a Nap ma a Pegazus csillagkép legfényesebb csillagával kerül tengelybe.

A Pegazussal egy új fejezet kezdődik a csillagmitológiában, bár még mindig az "Óperenciás tenger" közelében vagyunk. Pegazus vizes érdekeltsége onnan eredeztethető, hogy a nemző atyja Poszeidón, a tengerek istene, anyja Medúza, neve pedig "forrásparipát" jelent. Patanyomából eredt a Hippokréné forrás, melynek vize a költői ihletet biztosította azok számára, akik kortyoltak belőle.
Körülötte felfedezhetjük a mitológiai történet további szereplőit: Perseust, Andromedát, Cassiopeiát, Cepheust, az Ekliptika alatt pedig a Cetet.
Az arabok al Faras dakm-nak, vagyis "Nagy lónak" nevezték a csillagképet, ami teljesen érthető, hiszen olyan, mint egy ló, aminek "égnek áll a lába" (ahogy kiscsacsi is mondta a Mirr-Murr kalandjaiban). Az őszi égbolton mi is könnyen felismerhetjük nagy, trapéz alakjáról.

Mitológiai története rendkívül érdekes. Perszeusz lenyisszantotta a kígyóhajú, rémisztő pillantású Medúza fejét, akinek a halott testéből egy hófehér, szárnyas ló pattant ki. A paripát megzaboláznia egy másik hősnek, Bellerophónnak sikerült, majd közösen hihetetlen kalandokban vettek részt: győzelmet arattak a félelmetes Khimaira és a vad amazonok felett. A különleges ló birtokában a korinthoszi ifjú túlságosan elbizakodottá vált és a paripával egyenesen az égig, az istenek lakhelyéig akart emelkedni. A mén azonban megmakacsolta magát, ledobta hátáról vakmerő lovasát, aki a "bolyongás síkságára" esve vakon, megnyomorodva, koldusként tengette hátralevő életét.

Pegasos ezután már az isteneket szolgálta, Éosz hajnalistennő mellett a nap égbe emelkedését segítette, és ő szállította Zeusznak a villámokat.
A mitológiai történet már önmagában is sokat mondó, de ahhoz, hogy az adott csillag energiáját jobban megérthessük, a csillagképen belüli elhelyezkedését is érdemes figyelembe vennünk. Az ɑ Pegasus a képzeletbeli csillagló szárnytövét kijelölő csillag. Neve Markab (arabul Matn al Faras), azt jelenti: a ló nyerge.

Pegazus maga az ihlet, az inspiráció.

"Villámszállító" pozíciója is erre utal, hasonló kifejezésekkel írjuk le a hirtelen támadó meglátásainkat: belénk hasított egy gondolat, felvillant egy remek ötlet vagy kipattant a fejünkből az isteni szikra.

Szárnya-ló képességeinek köszönhetően új perspektívákat tár elénk, segít megszabadulni földhözragadtságunktól, általa képesek legyünk túlszárnyalni önmagunkat.

Az anyja, Medúza, a kővé dermedt teremtőerő, aminek fogsáságból - az önismeret szembenézése által - kiszabadíthatjuk önmagunkat. Ezután bármikor rá tudunk csatlakozni a soha ki nem apadó inspirációra.

Jelenleg a tavaszpont (Kos 0. foka) szintén a Pegazus csillagkép irányába mutat, vagyis a világkorszak szempontjából nagyon meghatározó ez az energia. Az emberiség rendkívül ihletett, ötletgazdag állapotban van, mondhatni hozzáférést találunk az univerzális teremtőerőkhöz.

De itt jön a mitológiai történet intelme: a kreativitás öncélú felhasználása, a túlzott arrogancia, a megszédítő siker zuhanáshoz vezet.

Annyi lenne csak a dolgunk, hogy "átengedjük magunkon" ezeket a megnyilvánulni szándékozó isteni erőket.

A tavaszpontnál a ló lábát találjuk, ami irányítás nélkül száguld, itt viszont a nyeregbe kapaszkodhatunk. A nyereg, éppúgy eszköz, mint a Vízöntő korsója. Emberi találmányok, amik arra szolgálnak, hogy megfogható keretek között tartsuk az megfoghatatlan isteni energiákat.

A többi lószerszámmal egyetemben Pegazus nyerge is azt a célt szolgálja, hogy stabilan megüljük és irányítani tudjuk az inspirációinkat.

Ahogy a folyó áramlatára is rá kellett bíznunk magunkat, úgy hagynunk kell, hogy a szárnyas paripa is arra röpítsen, amerre az Univerzum terelget bennünket. Ha azonban rálelünk az ihletre, az álmainkra, megvalósításuk aktív cselekvést igényel.


Tetszett a bejegyzés?
Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha pedig érdekelnek az asztrológiai aktualitások:
Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails