2019. április 4., csütörtök

Családi történetek: sorsszerűség

Nap együttállás Alpheratz-zal: 2019.04.04

Bevezető gondolat: "Sosem tudni, mi várja az embert, míg meg nem érkezik." (Colson Whitehead)


Az Alpheratz egy olyan különleges csillag, amin tulajdonképpen két csillagkép is osztozik. Egyrészt a Pegazus-csillagkép nagy trapézának az egyik alkotója, másrészt az Andromeda csillagkép alfa csillaga. Még a neve is erre utal, arabul: Al Surrat al Faras azt jelenti: a ló köldöke. Ez az információ a későbbiekben még érdekes lehet.

Tegnap az Alderamin együttállás kapcsán elkezdtünk megismerkedni egy szövevényes családi történettel. Találkoztunk Képheusz királlyal, aki egy egész nép felett uralkodott, de a feleségét mégsem sikerült megzaboláznia.

Az ő szerepe tulajdonképpen elhanyagolható, a családi karmamérleg két serpenyőjében a nőket találjuk. Egyik oldalon ott az anya - Kassziopeia - aki nagyképűségével, elbizakodottságával magára vonta az istenek haragját. A bűn súlyos büntetést eredményezett: árvíz pusztított és egy tengeri szörny tartotta rettegésben az országot. A kiegyenlítés a királylányra - Andromédára - hárult, akit ártatlan áldozatnak szántak Poszeidón megbékítésére.

A generációs minták így működnek: sokszor csak egy következő nemzeték képes feloldani azokat a hibákat, elakadásokat, "átkokat", amiket az ősök követnek el.

Az anya szépsége miatt bukott el - ugyanis azzal dicsekedett, hogy ő szebb a néreiseknél. A lányt a szépsége mentette meg - az arra járó Perszeusz amit megpillantotta őt, azonnal beleszeretett.

Ezen a példán keresztül is látszik, hogy a világon minden energia. A szépség önmagában se nem jó, se nem rossz - csak egy velünk született tulajdonság. A körülmények, a viselkedésünk formáljuk ilyenné vagy olyanná.

Almási Kitti egyik előadásán beszélt arról, hogy a modelleket mennyien irigylik. Pedig az ő szépségük is csak relatív, hiszen nekik nem az átlag közül, hanem egy nagyon szép közegben kell folyamatosan kitűnniük. És ez az elvárás rengeteg frusztrációt okoz.

Mindenki családjában akadhat egy zsarnok rokon, aki bármit elér: hangos szóval, önsajnáltatással, utasítgatással, veréssel - vagy épp ezek kombinációival. Aki szenvedett már ilyen viselkedéstől, az jó eséllyel megfogadja: "én sosem leszek olyan, mint az apám / anyám / nagyanyám / Jenő bácsi.

A tagadás azonban még nem ad automatikusan új viselkedési mintákat. Mivel nem ismerünk mást, előbb-utóbb mi is hasonlóképpen fogunk viselkedni. Kiabálunk, fenyegetőzünk, sajnáltatjuk magunkat. Ez az aktív megélés. Ugyanennek a fonákja a passzív elszenvedés, mikor tényleg blokkoljuk magukban azokat a viselkedéseket, amivel a környezetünkre erőteljes hatást gyakorolnánk. Akkor viszont a körülöttünk élők - házastársak, főnökök, gyerekek - hozzák a zsarnoki formát. Mi pedig ugyanott vagyunk, mint a tagadásunk pillanatában. Szenvedünk tőlük.

A megoldás az, ha magát a manipulatív viselkedést kezdjük el a saját javunkra fordítani. A manipulációs sem negatív fogalom, annyit tesz: formálás. Formálhatjuk a körülöttünk élő embereket zsarnokoskodás helyett pozitív megerősítésekkel, tanítással, ösztönzéssel is.
Androméda történetével a nők hatalmával kezdünk el megismerkedni. Megmentője, Perszeusz, legyőzte a rettegett Medúzát. (Az ő története egy két évvel ezelőtti bejegyzésben olvasható:  Miért nem megyek? címmel.)

Medúza a totálisan blokkot, befagyasztott női-kreatív energiák szimbóluma. Az ő megsemmisítése tette lehetővé, hogy Pegazus - az ihlet, az inspiráció - megszülethessen.
Androméda már egy fokkal tovább lépett, bár a női-kreatív energiákat még teljesen öntudatlanul, leláncolva használja.

De a csillagos égen a két nő, még ha közvetve is, össze vannak kötve. Alpheratz a ló köldöke. A köldök az összeköttetés középponti jelképe: Medúza sorsa összefonódik Androméda sorsával.

Medúza neve azt jelenti: a tenger uralkodónője. Androméda pedig férfiakon uralkodó. (A "medon" szócska jelöli az uralkodót.) Medúza uralkodott a tengerek felett, a tenger uralkodott Androméda felett, Androméda uralkodott Perszeusz felett, aki uralkodott a tenger haragja felett - a kezében lévő gorgófejet használva végzett a tengeri szörnnyel.

A sors ilyen szövevényes. Sosem tudni, mi várja az embert, míg meg nem érkezik.

A sors felett nincs hatalmunk, de a saját életünk felett igen. És ennek fontos momentuma az, hogy megismerjük és felszabadítjuk a bennünk lakozó generációs erőket.


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha pedig érdekelnek az asztrológiai aktualitások, kedveld a Padparadsa facebook oldalát.
Related Posts with Thumbnails