2019. április 21., vasárnap

A váratlan lehetőségek földjén

Bika jegyébe lép a Nap: 2019.04.20 (09h56p)

Bevezető gondolat: "Egyszer. Mindig csak egyszer. Mindig először, mindig utoljára. Nem a törvényt keresni. Szabadnak lenni. Nem alkalmazkodni. Elhatározni. Nem a megszokás. A váratlan. A kaland. A veszély. A kockázat. A bátorság... a küszöbön állni. Folytonos átlépésben lenni. Élve meghalni, vagy meghalva élni. Aki ezt elérte, szabad. És ha szabad, belátja, hogy nem érdemes mást, csak a legtöbbet." (Hamvas Béla)


A Bika jegybe lépéssel először kapcsolódunk tudatosan az Uránusz üzenetéhez (Semmi sem az, aminek látszik). Bár már tavaly is kaphattunk egy röpke bepillantást, de a Nap-Uránusz együttállás ezen a jegyen keresztül csak most először következik be.

Ahogy már korábban is írtam róla, a Bika jegy képviseli a legkézzelfoghatóbb valóságunkat, a fizikai-anyagi biztonságérzetünket, bőség- vagy szegénységtudatunkat, illetve az értékrendünket. A forradalmi Uránusz pedig épp ezeken a pontokon keresztül igyekszik felkavarni az állóvizet.

Ennek köszönhetően ebben az időszakban olyan felismerések jöhetnek, amik a korábbi ragaszkodásainkat és értékrendünket kérdőjelezik meg. Ahogy a hónap égi eseményeinél is olvashatjuk, ezek gyakran kapcsolati-párkapcsolati jellegű "flash-élmények" lehetnek, de még mindig a hozott családi-karmikus mintákkal összefüggésben.
Ahogy a Kos időszakában (Fejlődés), úgy most is érdemes ezekkel a témákkal akár tudatosan is foglalkoznunk, hihetetlen felszabadulásokat - sőt a mintákból való kilépés lehetőségeit - kapjuk.

A Napot a Merkúr és a Vénusz is követi az Uránusz-együttállásban, így a gondolkodásunk, az érzelmeink is kapnak tőle egy "löketet". Az égi mutatók minden esetben csak egyfajta mozdulási irányultságot jelölnek, rajtunk múlik, hogy együttműködünk-e ezekkel. De aki igent mond minderre, az érezni fogja a szabadság semmihez sem hasonlítható ízét.

A Bika hónap jelentősebb eseményei

04.20, szombat: ÉRZELMI ÉRTÉK

A Nap jegyváltása után a Vénusz is gyorsan pozíciót vált: még napnyugta előtt átlép a Kos jegyébe (17h11p). Ennek köszönhetően erős érzelmi töltettel indítjuk a hónapot. Az egyéni értékek a kapcsolatainkban is teret követelnek és ezeknek bátrabban hangot is fogunk adni.

04.21-22. vasárnap-hétfő: HÚSVÉT

A keresztény húsvét, a zsidó pészah és a kelta ostara egymást nagyjából lefedő ünnepek - a tavaszt, a feltámadást, a felszabadulást, a megújulást köszöntik. A hasonlóság a különböző nyelvek húsvét-kifejezéseiben is felfedezhetők: franciául Pâques, svédül påsk, olaszul Pasqua, hollandul Pasen a pászka, míg az angoloknál Easter, a németeknél Ostern az ostara szóból alakult ki.

04.23, kedd: NAP-URÁNUSZ EGYÜTTÁLLÁS

A Nap-Uránusz konjunkciója ezen a napon teljesedik ki (01h07p): ezek sosem pillanatnyi, inkább elindító hatások. Egyre markánsabban érezni fogjuk a feszítést azokban az élethelyzetekben, ahol nem az értékrendünk szerint vagyunk jelen - de erről írok majd részletesebben.

04.24, szerda: RETROGRÁD PLÚTÓ

Szép sorban az összes lassú mozgású planéta retrográd mozgásra vált - köszönhető ez annak, hogy az őszi-téli jegyekben járnak. Április 10-én a Nyilas Jupiter kezdte a sort, most pedig a Bak Plútó folytatja.

04.28, vasárnap: PIKNIK

Megrendezésre kerül az első tavaszköszöntő asztro-piknik.

04.30, kedd: RETROGRÁD SZATURNUSZ

Következő retrográd planéta a Szaturnusz, ami szeptember 18-án vált majd ismét irányt. Az év jelentős hányadát meghatározzák ezek a hátráló planétamozgások, ezért általában csak a fordulópontokon érezhető erőteljesen a hatás. Mivel a Szaturnusz, a Plútó és a mindig retrográd holdcsomópont tengely egyszerre mozdul "visszafelé", a múlttal, családi mintákkal való munkák / szembesülések most még hatékonyabbá válhatnak.

05.01, szerda: MÁJUSÜNNEP

Az egyik legcsodásabb kelta ünnep a Beltane, a szerelem és a virágba borulás ünnepe, ami a feledés homályába merült és átadta helyét a jóval prózaibb munka ünnepének.

05.03, péntek: HALAK LILITH

Nagyon izgalmas képlettel indít a Halak jegyében a Fekete Hold Lilith (21h14p). A párkapcsolati ideálok összefonódnak a hónap alapüzenetével, így lesz esélyünk a saját értékrendet ezen a téren is gatyába rázni. A kijózanító tapasztalatok mellett meglepően elvarázsoló kapcsolatokat is hozhat.

05.05, vasárnap: ÚJHOLD

Az újhold (0h46p) épp anyák napjára esik. A múltidézésnek egy jóval kellemesebb állomásához érkezünk: itt a megőrzésre váró értékekkel érdemes foglalkozni magunkban.

05.06, hétfő: BIKA MERKÚR

A Bika Merkúr (19h26p) általában józanabb, megfontoltabb kommunikációt hoz a Kos után, de most az Uránusznak köszönhetően a gondolkodásunkban hozhat meglepő fordulatokat: akár ötletek, akár reakciók formájában.

05.14, kedd: VÉNUSZ-MARS

Május 5-től már érezhető a Vénusz-Mars szextilje, ami ezen a napon válik teljessé. Szintén a kapcsolatokra van jótékony hatással, ami az elkövetkező időszakban csak tovább fog fokozódni. Ismerkedni, élénk társasági életet élni kiváló ez az energia.

05.15, szerda: BIKA VÉNUSZ

A Bikába lépő Vénusz (10h46p) jegyváltásával ismét négy planéta kerül uralomba. Most ő tapasztalja meg az Uránusz felpezsdítő hatását - továbbra is a kapcsolatokon érvényesítve legmarkánsabban a hatásfokát.

05.16, csütörtök: RÁK MARS

A Rák Mars (4h10p) szintén hozzátesz ehhez a folyamathoz, érzékenyebbé és fogékonyabbá téve a kapcsolódás lehetőségét.

05.18, szombat: TELIHOLD, TÍZMILLIÓSZOROS NAP

A hónap végi telihold (23h12) egyben egy újabb buddhista ünnep (saka dawa düchen) A születés, a megvilágosodás és a halál napja. (A Nap-Algol együttállása már csak cseresznye a tortahab tetején!)

05.20, hétfő: SZATURNUSZ-HOLDCSOMÓPONT

A Szaturnusz-leszálló holdcsomópont egzakt együttállása zárja a Bika hónapot, így a Nyomás alatt című bejegyzésben leírtak kapnak ismét egy kis nyomatékot.


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha pedig érdekelnek az asztrológiai aktualitások, kedveld a Padparadsa facebook oldalát.
Related Posts with Thumbnails