2019. április 19., péntek

Fejlődés

Telihold a Kos havában: 2019.04.19 (13h13p)

Bevezető gondolat: "Mióta világ a világ, az ember újra meg újra bajba kerül: hol önmagában, hol pedig azon kívül. Az emberiség története válságok története, alig van olyan korszak, amely ezek nélkül zajlott volna. Életünket, sorsunkat döntően befolyásolja, hogy mit kezdünk a bajokkal, legyenek azok bárhol is. Kimászunk belőlük, vagy elmerülünk bennük? Megoldjuk őket, vagy vergődünk? Egyszerűen szólva: képesek vagyunk-e a fejlődésre, változásra, vagy megrekedünk?" (Boldizsár Ildikó)

☉☽

Ez a Kos hónap meglehetősen intenzív volt. Alig léptünk a jegybe, máris egy teliholddal indítottunk (Formálódás). Az önmagunkkal való kapcsolódás feladatát a Szaturnusz-Plútó-leszálló holdcsomópont együttállása (Nyomás alatt) szintén a maga módján "megsegítette". Azért tettem a szót idéző jelbe, mert a rajta keresztül érkező tapasztalatokat általában nem tekintjük segítőkésznek. Üzenetei krízisek, válságok, megmagyarázhatatlan szorongások, sőt akár rémálmok formájában is felszínre bukkannak.

Igen ám, de ahogy a bevezetőben Boldizsár Ildikó is megfogalmazta: fejlődni csakis ezeken keresztül tudunk. Pontosabban azon keresztül, hogy mihez kezdünk az elénk kerülő akadályokkal, kihívásokkal, problémákkal. Amikor minden csodálatos körülöttünk - épp lubickolunk egy új szerelemben vagy a tengerparton a pálmafák alatt koktél szürcsölgetünk - ugyan ki akarna változtatni a körülményeken?

Akkor csak egy dolgot akarunk: átadni magunkat a pillanatnak.

Amikor viszont nyakig merülünk az önsajnálatba, netán valós problémákkal nézünk farkasszemet más sem akarunk, mint mihamarabb túl lenni a dolgon. De ez nem így működik. Ahhoz, hogy megküzdjünk a külső vagy belső kihívásokkal ugyanarra van szükségünk, mint a kellemes időszakoknál: át kellene adni magunkat a pillanatnak.

A belemerülés, a jelenlét elengedhetetlen, különben csak elodázunk, időszakos kompromisszumot kötünk, látszatmegoldásokat produkálunk. Van, amikor még nem állunk készen a sárkányokkal, óriásokkal való küzdelmekre. Ezzel sincs semmi baj, hiszen a mesehősöknek is olykor szükségük van erőgyűjtésre, varázstárgyak beszerzésére, tudásuk elmélyítésére.

De az elkerülhetetlent sosem tévesztik szem elől.

A sárkányoknak le kell vágni az összes fejét, különben nincs lehetőség a külső-belső gazdagság (királyság, királylány) megszerzésére.

Az idei év nagyon mély szembesüléseket hozhat, ezeken keresztül pedig a személyes, családi, sőt egyéb karmikus minták feloldásának lehetőségét. De minden hónapban a Napon keresztüli szemszög változni fog.

Itt a Kosnál a nyitó-záró telihold-akkorddal a külvilág, a kapcsolatok, a minket körülvevő valóság tükröződése volt a kulcsmomentum. Szombaton, a Bikával már egy másik körhintamenet kezdődik.
A két telihold között rengeteg a különbség. A kezdeti levitt minket a mélységekbe, ez a záró pedig már a kiutat mutatja.
Ahogy fentebb is írtam, lehet még dolgunk "odalent", de most érdemes egy kicsit összegezni magunkat az elmúlt hónap felmerülő kérdéseit, problémáit.

A Kosnál leginkább az énképünkkel, önbizalmunkkal, akaraterőnkkel kapcsolatos témák jöhettek elő.

A család olyan, mint egy lánc, ami egymásba fonódó szemekből áll. "Minden lánc olyan erős, mint a leggyengébb láncszeme" - tartja a mondás - és igaz ez a családi kapcsolódásokra is. Generációk szövődnek egymásba és sokszor a "hibás működések" kijavítása az utódokra, leszármazottakra vár.

Ott, ahol elakadásokat tapasztalunk, jó eséllyel ilyen családi karmahalmozódást is felfedezhetünk. Nem az a dolgunk, hogy visszamenjünk az időbe dédszüleink elbaltázott házasságát, hivatásbeli kudarcát vagy egzisztenciális szorongásait megszervizeljük.

Épp elég, ha magunkat "kijavítjuk".

Az a csodálatos a láncelméletben, hogy visszamenőleg is hatunk. Igazolják ezt azok, akik az önismereti utat járva rendezik a kapcsolatot szüleikkel vagy legalábbis önmagukban képesem a megbocsátásra, a megbékélésre.

Holnaptól már az önértékeléssel, az érzelmi és fizikai biztonságérzettel, illetve a tehetségeinkkel szembesülhetünk - szintén a családi örökségeken keresztül. Innen folytatjuk...



Tetszett a bejegyzés? Oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha pedig érdekelnek az asztrológiai aktualitások, kedveld a Padparadsa facebook oldalát.

Related Posts with Thumbnails