2019. március 2., szombat

Semmi sem az, aminek látszik

Bika jegyébe lép az Uránusz: 2019.03.06 (09h29p)

Bevezető gondolat: "Nem az egész földet foglaljuk el, hanem csak egy lábnyomnyit, nem a hegyet, csak képét a szemünkben, nem a tengert, csak mozgékony erejét és felszínének tükröződéseit. Semmi nem a miénk, csak a látszat, ezért ragaszkodunk hozzá oly erősen." (Mesa Selimovic)


A Zodiákusban a Bika jegy áll legközelebb a föld-minőséghez: sűrű, fizikai, anyagi természetű. Rajta keresztül nyilvánul meg a test tudatossága, az egzisztenciális biztonságérzet, az érzékszervi érzékelés, de ide tartozik a pénz fogalmi rendszere és az értéktudat - aminek talán legfontosabb eleme az önértékelés.

A jegy biztosítja a "hátteret", a színpadon ő a díszlet, a jelmez, a kerettörténet. Ebbe a közegbe érkezik a főszereplő, akit most az Uránusz személyesít meg. Figurája különc, polgárpukkasztó, lázadó, aki nem tűri meg maga körül az idejétmúlt, lejárt szavatosságú dolgokat. A haladásban, a változásban, az innovációban hisz. Reakciói kiszámíthatatlanok, felforgató jellegűek, mindenféle megszokástól mentes.

Ha azt várjuk, hogy földhöz csapja a számára nem tetsző vázát, bizony nagyot tévedünk. Nem elégszik meg ennyivel. Inkább felborítja az egész asztalt vagy egyszerűen mindent kihajigál a nyitott ablakon. A pillanatnyi következményekkel nem törődik, mert ő a sokkal távolabbi jövőt és a fejlődésben rejlő lehetőségeket tartja szem előtt. Ki akarja fordítani a földet a sarkából, fel akar rázni, fel akar ébreszteni bennünket a megszokások álmából. Hét éven keresztül szegezi nekünk a kérdést - legintenzívebben talán épp az elején:

Amit értékesnek és biztonságosnak gondolunk, amihez olyan erősen ragaszkodunk, vajon kiállja az Uránusz próbáját?

Az érték és a biztonság meglehetősen relatív fogalmak: az otthonról hozott elképzelések, illetve a társadalmi trendek jelentős mértékben befolyásolják. Régen már az is jómódúnak számított, akinek volt egy tehene (a jószág eredeti jelentése: vagyon, javak) ma pedig az anyagi helyzetet sokszor kiadható ingatlanok birtoklásában vagy bankszámlán félretett pénzben, státusszimbólumokban mérjük.
Anno elképzelhetetlen volt, hogy az értéket ne az arany képviselje, mára megszűnt az aranyfedezet, sőt piacra került a kizárólag digitális formában létező bitcoin. Alig egy évszázada még érték volt egy grófi cím vagy egy főúri rang, ma már kevés embert hozna lázba, ha egy lecsúszott egzisztenciájú nemes megkérné a kezét. Legfeljebb a magazinok eladási statisztikáit növelik a látványos királyi esküvők fotói.

Gyerekkoromban a Levi's farmer vagy a Nike cipő igazi kuriózumnak számított, sőt még videót nézni is a szomszédba jártam, ahol minden érzelmet nélkülöző hang-alámondás ellenére századjára is élveztem a klasszikussá vált mondatot: "Bébit senki nem ültetheti a sarokba!". Vajon a mai gyerekek ezek közül mit tartanának értékesnek? Valószínűleg egyiket sem.

Életkorunk szerint is változnak az értékek. Tipegő korban egy gesztenye vagy egy kavics lehet a világ legnagyobb kincse, fiatal felnőttként már az új autónkat tartjuk hasonlóan nagy becsben, később pedig a gyerek óvodai rajzai, az életben elért sikerei vagy pusztán csak a boldogsága lesz különösen értékes. És idős korban ismét egy pár meleg gyapjúzokni lép az értékek élére - legalábbis Dumbledore és a nagymamám szerint.

Érték és a biztonság folyton változik - de az Uránusz mellett talán most kissé élesebben és látványosabban kérdőjeleződnek meg bennünk a hozzájuk fűződő hitrendszereink.

A planétáknak sosem az a "küldetése", hogy kiszúrjanak velünk. A transzperszonális égitestek ráadásul az egész emberiség közös tudati fejlődését segítik elő. Ehhez azonban a személyes formálódások elengedhetetlenek, hiszen mi mindannyian részét képezzük az egésznek. A "kritikus tömeg" itt is működik: minél több ember helyezi a külső látszat elé a valódi, tartós értékeket, annál hatásosabb lehet a paradigmaváltás.

Mik is ezek az értékek? A Bika földies jellegéből adódóan maga a természet megóvása éppúgy, mint saját értékeink - tehetségünk - kibontakoztatása.
Az indiai filozófiákban a "májá" annak illúzióját jelenti, hogy relatív szemléletmódunkat valóságnak, mi több örök érvényűnek tartjuk. A mostani Bika Uránusz jegyváltás egy Halak Neptunusszal együtt álló újhold mentén történik, aminek ráadásul Ikrek az aszcendense.

A két kettős jegy - az Ikrek és a Halak - hajlamosabb leginkább az önbecsapásra. Míg a Halak az illúziók káprázatos világát tartja valóságnak, addig az Ikrek a saját valóságából gyárt remek élethazugságokat. (Nem személyekről, hanem energiaműködésekről beszélek!) A kettősség feloldása magának a kettősségnek (a dualitásnak) az elfogadásában rejlik.

A képlet célja, az MC nem más, mint az Uránusz ura, a Vízöntő. Ezekből fakadóan az energetikai folyamat meglehetősen mélyreható és átalakító lesz: a vibrálás már hetek óta érződik. A Bika gyakorlatias, megvalósító jellegű, így a szavak helyett a tetteknek kellene átvenni az irányítást. Merjünk álmodni és tegyünk is érte! Nem elég arról filozofálgatni, hogy "tudatosabban kellene élnem" - hanem el kell kezdeni tudatosabban élni. Nem osztani kell az észt, hogy hogyan kellene megóvni a környezetünket, hanem ki kell menni a parkba fákat ültetni.

Tegyük fel magunknak a kérdést, hogy kihez, mihez ragaszkodunk - és főképp, miért? Az értékrendben bekövetkező változások kihatnak az egész életünkre, ne lepődjünk meg, ha korábbi ragaszkodásainknak egyik pillanatról a másikra búcsút mondunk.

Az Uránusz a rugalmasságot értékeli, minél kevesebb mindenhez (főleg ideológiákhoz) ragaszkodunk, annál elégedettebbnek fogjuk érezni magunkat.

Semmi sem az, aminek látszik, ám minél jobban kapaszkodunk a látszatba, annál nagyobb hullámvölgyeket és zuhanásélményeket hozhat ez az időszak.

A Bika pedig a jelenlét tudatossága, sőt a jelen pillanat teljes átélésének az öröme.

Keressük meg magunkban, mi tesz minket igazán elégedetté, mi a valódi értékrendünk. Hiszen ehhez tudjuk igazítani az egész életünket kezdve a párválasztástól hivatásunk megtalálásáig. A legapróbb dolgok számítanak a legtöbbet: a teraszon elfogyasztott reggeli kávé, a tízperces délutáni szieszta, az olvadt csokoládéba mártott illatos churros vagy az esti lazító fürdő egy pohár borral és egy jó könyvvel kísérve.
Tudd, hogy neked személy szerint mi az értékes. Azt az Uránusz sem veheti el tőled!

Tetszett a bejegyzés?
Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha pedig érdekelnek az asztrológiai aktualitások:
Kövesd a Padparadsa facebook oldalát! 

Related Posts with Thumbnails