2021. március 9., kedd

Radikális megbékélés

Uránusz-Hamal együttállás: 2021.03.09

Bevezető gondolat: "A valódi béke az, amikor az elménk napi 24 órán át mentes a félelemtől és a szorongástól." (Tendzin Gjaco)

85 évvel ezelőtt, mikor az Uránusz és a Hamal utoljára együtt álltak, hasonló hangulat uralkodott. A világ túl volt egy nagy háborún, az ebből következő gazdasági válságon, ami aztán egy újabb háborúba sodorta az emberiséget.

A nemzetek és az emberek egymásra mutogattak, másokat, esetleg népcsoportokat hibáztattak a saját nehézségeikért, a politikai hatalmak pedig további félelem- és zavarkeltésre használták a labilis állapotokat.

Ha jobban belegondolunk, nem új keletű mindez: a még korábbi hasonló együttállást az európai forradalmi hullám előzte meg és ahogy haladunk visszafelé az időben, szinte az egész történelmet a háború és a békére való törekvés mérleghintája jellemezte.

Az ember alapvetően stabilitásra, biztonságra és nyugalomra vágyik –
mégis miért olyan nehéz megteremteni ennek a feltételeit?

Nagyon összetett kérdés, nem is lehet egyértelmű választ találni rá – kereshetjük az okokat az ösztönműködésben, a transzgenerációs mintákban, a karmikus örökségekben – de most a jelenlegi konstellációmentén próbáljuk megközelíteni a témát.

A Hamal nevű állócsillag a Kos csillagkép alfája: maga a "hamal" szó arabul birkát jelent. Az élőlény, amiből a szimbólum megszületett, jól példázza az energia kettősségét. A juhok természetes tulajdonsága az, hogy mindig követik az előttük járókat. A sok egyedből álló nyáj nagy része követő birkákból áll és csak egy-két vezér jár a csoport élén.

A Kos energia tulajdonsága a "birkaság", de ösztönszintjén ott van benne az élre törekvés. Vezető és vezetett, ezért is azonosítják a tarot V-ös állomásával a Prófétával – ami ráadásul a 2021-es év összegzése is. Egyszerre a legbékésebb ("kezes mint egy bárány", "ártatlan, mint egy bárány") és a legharciasabb energia a Zodiákusban, hiszen a létbe lépés küzdelmét, a születést reprezentálja.

Hamal a csillagkép homlokának közepét jelöli: gondolkodásunk, világlátásunk, hitrendszerük középpontja – az elvek, amiket követünk. A csakrák közül a harmadik szem kapcsolódik ide, ami az illúziók és a magas szintű spiritualitás lehetőségét egyszerre rejti magában.

Az elme lecsendesítése a béke alapfeltétele.

Lefekhetünk pihenni, megpróbálhatunk kikapcsolódni, de ha az agyunk pörög, akkor az ellazulás lehetetlen. Ülhetünk a legcsodásabb tengerparton, lehet mellettünk a szerelmünk, nyerhetünk a lottón, ha aggódunk, szorongunk vagy elméleteket gyártunk, akkor a körülményektől függetlenül zaklatottak maradunk. Fordítva is igaz mindez: a legdisszonánsabb viszonyok között is képesek lehetünk megtalálni a belső békénket: na jó, nem könnyen!

A dalai láma azt mondja: "Ha békében akarsz élni, teremts békét magad körül." De még ő is belátja, hogy ez nem történik meg varázsütésre, ráadásul egy olyan állapot, aminek a fenntartása folyamatos részvételt igényel: "Mennyi mindent kell még tennem a bennem rejlő harag, ragaszkodás, gyűlölet, büszkeség és féltékenység ellen! Ezekre minden áldott nap oda kell figyelni."

A Bika Uránusz a valóságról alkotott elképzeléseket rengeti meg (Semmi sem az, aminek látszik) és ezen keresztül radikális nézőpontváltásra, a valóságról alkotott tapasztalatok frissítésére ösztönzi az emberiséget.

A régi rendeknek időről időre meg kell rendülnie! Ez a fejlődés alapfeltétele.

Harrison Fawcett A katedrális legendájában így vélekedik: "A realizmus nem más, mint a változásokkal szembehelyezkedő pesszimisták nyamvadt struccpolitikája. Dugjuk a fejünket a racionalizmus homokjába, és ne halljunk, ne lássunk semmi olyat, ami alapjaiban rombolná szét a saját társadalmi szerkezetünk alapjait! Mit akar ez az újító, mit lázadozik ez nekünk? Elmondom, miért jutottunk el a kőbaltától a csillagokig: azért, mert voltak radikálisok! A racionalisták ültek a tűz körül és féltek a mamuttól, hiszen irracionális feltételezés, hogy sikeresen megküzdhessenek vele, de ekkor a radikális felállt, és azt mondta, „ássunk gödröt, és fedjük le lombokkal! A mamut beleesik, mi pedig zúzzuk össze a koponyáját bazi nagy kövekkel”. A tűz körül ülők persze lehurrogták, ekkor radikálisan szájba lettek vágva, hogy végre felálljanak, és tegyék a dolgukat."

A radikális azt jelenti: alapos, gyökeres, mélyre ható, sőt szélsőséges. Ilyen szintű változásokat végrehajtani nehéz, még ha "csak" egy szokásunkról vagy az életmódunkról van is szó, de a mostani hullámok mentén ez hosszú távon elkerülhetetlen.

A Hamal energiája harcias, de észre kellene venni, hogy nem másokkal kell küzdeni, hanem a saját egónk háborúját kell belső békévé szelídíteni.

Meg kell békélni önmagunkkal, ennek híján másokkal is csak az ütközéspontokat keressük majd.


Tetszett a bejegyzés? Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!

Érdekelnek az asztrológiai aktualitások? Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails