2021. március 6., szombat

Átkelés előtt

Nap együttállása Achernar-ral és Ankaa-val: március 6.

Bevezető gondolat: "Az élet folyamatos újjászületés. Legtöbbünk számára az az igazi tragédia, hogy meghalunk, mielőtt igazán megszülettünk volna." (Erich Fromm)


Tavalyi bejegyzés, de az állócsillagok évről évre – ugyanazon a napon ismét aktiválódnak.
Ma egyből két csillaggal is együtt áll a Nap, ráadásul nagyon különös kapcsolat fűzi össze kettejüket.

Achernar

Az Eridanus - az Égi folyó - egy nagyon hosszú csillagkép, innen a Halaktól átível egészen az Ikrek jegyéig: a másik végpontot jelölő csillaggal, majd csak június 6-án lesz a Nap-együttállás!

fotó innen
Az folyó "innenső" végén az Achernar áll. Neve szó szerint ezt jelenti: a folyó vége (Al Ahir al Nahr). Valószínű, hogy az Achernar a tenger torkolata, hiszen az Égi óceán felségvizein evezünk - itt "lubickolnak" a Halak is.

Maga a csillagkép azt a legendás Éridanos folyót testesíti meg, amelybe Hélios napisten fia, Phaethón zuhant bele, miután Zeusz lesújtott rá egy villámmal. Erről már a Hattyú csillagkép kapcsán is esett szó, hiszen az égi mesélőkönyv csillagképei összefüggő történeteket írnak el.

Magában a csillagképben a folyó menti népek saját folyóikat vélték felfedezni: látták benne a Nílust, a Pót, az Eufráteszt, de még a Dunát is. Nem véletlen, hiszen a korai civilizációknak a folyóvíz az életet, a táplálást és az állandó megújulást jelentette. Termékenyítő ereje mellett a pusztító, romboló aspektus is hozzátartozik, hiszen élet és halál szorosan összetartozik.

Egyik vége - a forrás - az eredetet, a születést jelöli, míg az óceánban feloldódó folyó belépés az egység birodalmába.

Ankaa

A halál azonban csak egy állomás, ami feltámadás, újjászületés követ. Itt kapcsolódik be a másik állócsillag: az Ankaa. Ez ugyanis a főnixmadár α csillaga.

A főnixet Egyiptomban Benunak, Kínában Fengnek nevezik. A mítosz szerint néhány száz vagy ezer évente lángra lobban, elégeti magát, hogy egy bizonyos idő elteltével megfiatalodva életre keljen a saját hamvaiból.

Egy nagyon ősi, bölcs, elpusztíthatatlan lélekmadár, ami az emberi lélek halhatatlanságára emlékeztet bennünket. Kapcsolatba hoz a pillanattal és az örökkévalósággal, amin keresztül felszabadíthatjuk saját magunkat.

Harry Potterben Dumbledore madara, ami csak teljes szívből fakadó hit és elkötelezettség hatására jelent meg Harry mellett a Titkok kamrájában. Az ősi történetek szerint is csak akkor élvezhetjük a főnix támogatását, ha a kozmikus törvények szerint cselekszünk.

Hogyan találkozik a folyó a főnixszel?

Akár úgy, hogy Phaethón zuhanása nyomán lángba borult az Éridanos. Vagy - és itt jön még egy csavar - ott, hogy az Ankaa másik arab neve Na'ir al Zaurak, ami hajót jelent.

Az élet folyama a végtelen óceánba ömlik, a főnix elhamvad, de mi a csónakra szállva folytatjuk lélekutunkat.

Minden csupán látszólagos vég-pillanat az örökkévalóságban.

Az átalakulás ereje gyógyulást hoz - ha hagyjuk megtörténni. Ha van bátorságunk elhamvasztani magunkban a régit, akkor és csakis akkor leszünk képesek újjászületni.

A Ji-csing utolsó két jósjele a 63. Beteljesülés (átkelés) után és a 64. Beteljesülés (átkelés) előtt a tűz és a víz kétféle kombinációja. Mindkettő valamiféle határállomás. Az előbbi a tökéletes egyensúly állapota, amely bármelyik pillanatban ismét széthullhat.

Ám ahol most vagyunk, az az átkelés előtti fázis: nem tudhatjuk, hogy a jelenlegi káosz miféle renddé szerveződik össze. Átmenetben vagyunk. Nem tehetünk mást, minthogy rábízzuk magunkat a folyóra vagy megadjuk magunkat a főnix bölcs útmutatásának.


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha pedig érdekelnek az asztrológiai aktualitások, kedveld a Padparadsa facebook oldalát.
Related Posts with Thumbnails