2021. március 29., hétfő

Tollpihe

Nap-Algenib együttállás: Kos 10°

Bevezető gondolat:
"Másért ne márts a kék tintába könnyü tollat,
Tárt szív és kéz legyen a lelke minden sornak.
S ha mást nem osztogatsz, szépséget nyujts vele,
Igy lesz irásodon a nagyság kézjele."
(Az Ezeregyéjszaka meséi)

Az ezer(egy) éve született mesegyűjtemény gondolatát a mai "kommentháborúk", "véleményvezérek" és "megmondóemberek" korában is érdemes lenne megfogadni. Sokkal építőbb kommunikációban, szeretettelibb és együttműködőbb légkörben lenne részünk, ha nyitottan közelítenénk mások és önmagunk felé. 

Ez csak egy apró észrevétel, a bejegyzésem elsősorban nem az íróeszközökről, hanem azok őséről, a madártollakról fog szólni.

Azt hiszem, nagyon szerencsés vagyok, mert a legnagyobb külső káosz és zavarodottság közben is a lét egy olyan szegletére pillanthatok, ahol mindig a rend uralkodik. Nem véletlenül nevezik a "szférák zenéjének" az égitestek mozgásának ritmusát.

Ez a muzsika az emberi cselekedetektől függetlenül szól: nincsenek olyan konstellációk, amik ki akarnának babrálni velünk. Természetesen vannak lágyabb dallamok, könnyed hangzások és súlyosabb, monumentálisabb "zeneművek", de egy biztos: hamisan sosem szólal meg az égi zene. Legfeljebb nem ismerjük a táncot, amit éppen mozognunk kellene.

Ha pedig mozgás, akkor már el is jutottunk a mai témánkhoz: egy újabb állócsillag-állomáshoz. Bár állócsillagnak nevezzük őket – a nagy távolság miatt az emberi lét viszonylatában mozdulatlanok – mégis részt vesznek az Univerzum pezsgő-változó forgatagában.

Látszólagos állóhelyzetüknek köszönhetően jóval rögzítettebb, mondhatni archetipikusabb a jelentéstartalmuk, mint a bolygóknak, de mivel ők is részesei az állandóan változó égi palettának, évről-évre más képeket (más-képp) közvetítenek számunkra. Szeretném mostantól ezt is figyelembe venni, így a fix üzenetek mellett az adott év vonatkozásairól is írnék mindig néhány gondolatot.

Algenib

Ez a csillag a Pegazus csillagkép 4. legfényesebb csillaga, jelölése gamma (ɣ). Távolsága 390 fényév. Arab neve az Al Janah azt jelenti: "a szárny".

A Pegazus alfa csillagával, a Markab-bal már foglalkoztunk – az a mesebeli ló szárnytövét jelöli ki: azt a pontot, ahol a nyereggel, vagyis az emberrel találkozik. Az Algenib ezzel szemben a szárny vége, ha nagyon képletesen akarjuk leírni, akkor az utolsó tollpihe. Ha azt mondjuk, hogy nyereg azt a célt szolgálja, hogy meglovagolhassuk és irányítani tudjuk az inspirációinkat, akkor a toll maga az isteni sugallat.

Összekapcsolódás

A toll üzenet a felsőbb világból, ha pedig szárnnyá áll össze, akkor mi magunk is képessé válunk a fenttel való kapcsolódásra: a szellem szabad szárnyalására, a más síkon való utazásra, a magasabb perspektívák elsajátítására.

Az égbolt ezen területén a tisztaságot, a spirituális emelkedettséget jelképző lényeket találjuk: a sast, a darut, a hattyút, a galambot és a Pegazust, míg szembe vele a kígyót, a Hydrát, a sárkányt. (Mondtam én, hogy rend van odafent! Nem a véletlen dobálta az égre a csillagképeket!)

Jin és jang – az árnyék és a fény, az anyag és a szellem tökéletes körforgása. A látszólagos ellentmondás, a két véglet összekapcsolása az emberi lét kiteljesedésének alapfeltétele.

Testben, a fizikai valósággal összhangban kell megélni a tudatosságot.

Ez az összekapcsolódó szimbolika nem csak a kínai tájcsi ☯ jelben ölt testet, de a sámáni kultúrákban is. A közép-amerikai tolték-azték mitológia egyik főistene, Quetzalcóatl, a tollaskígyó – a világ teremtője, az emberek és a kultúra megalkotója, az elemek ura, a papság és a tudomány pártfogója – egyesíti magában minkét elemet.

Az andoki sámánok a négy tudatszint két pólusán a kígyót és a kondort látják.

Egyiptomban az ég ura Hórusz, a sólyom, míg a sötétség és a káosz megtestesítője Apópisz, a kígyó-krokodil-sárkány démon.

Ősi és örök érvényű tudás, ami valahogy a modern, nyugati ember gondolkodásából kiveszett, és az egymást tápláló dualitásból összeegyeztethetetlen és kibékíthetetlen polaritás lett.

Nem is nagyon tudunk mozogni ebben a táncban, megbénít bennünket a "másik oldaltól" való félelem.

2021-es Algenib üzenet

Idén még egy szárnyaló formátummal gazdagodik az Algenib jelentéstartalma: az öt égitest és a felszálló-holdcsomópont között egy (papír)sárkány-fényszög rajzolódik ki. Ráadásul a csúcsán a Nap-Vénusz-Kheirón együttállás található.

Nagyon kreatív, emelő konstelláció. Ha már az ihletet, inspirációt idéző Pegazus tollát kaptuk meg támogatásképpen, vegyük kézbe és írjuk vele át az életregényünket. Képletesen és szó szerint is értem: néha nem árt tiszta lapot teríteni magunk elé és újrafogalmazni, kivé szeretnénk válni, milyen értékeket szeretnénk képviselni. Fogadjuk meg az arab misztikusok intését: "Tárt szív és kéz legyen a lelke minden sornak."


Tetszett a bejegyzés? Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!

Érdekelnek az asztrológiai aktualitások? Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails