2021. január 29., péntek

Énkép-megrendülés

Bika Mars-Uránusz-Fekete hold Lilith és Vízöntő Nap-Jupiter-aszteroida Lilith együttállás

Bevezető gondolat: "A lélek sötét éjszakája nélkül nincs újjászületés – ahhoz előbb teljesen meg kell semmisítened magadban mindent, amiben korábban hittél, azzal a képpel együtt, amilyennek önmagadat képzelted." (Hazrat Inayat Khan)

Eddig Lilith kapcsán kizárólag a Fekete holdról volt szó, ma azonban megismerkedünk Lilith mindhárom arcával.

Az asztrológiai képletnek különböző rétegei és mélységei vannak, épp úgy, mint az emberi léleknek. Közel a felszínhez találjuk a személyiség-jelölőket, amiket többé-kevésbé képesek vagyunk tudatosítani. Itt rajzolódik ki a szüleinkkel való viszonyunk, az akaratérvényesítési képességünk vagy a gondolkodásmódunk. Önmagunkban mélyebbre merülve pedig rábukkanhatunk a "kitaszítottakra", azokra a lélektani mintákra, amikkel önismereti téren viszonylag megerősödve tudunk csak szembe nézni. (A horrorfilmek épp ezeket a félelmeinket jelenítik meg.)

Közéjük tartozik Lilith is, akinek a mítosza a Bukottak című bejegyzésben olvasható. Története három fő fázisra bontható: a lázadás, a száműzetés és a felszabadítás. Első szakaszt a fizikai égitestként jelen lévő (1181-es számú) aszteroida Lilith képviseli, a másodikat egy valódi tömeggel nem rendelkező, porból álló gömbszerű alakzat, egy elsuhanó árnyék-jelenség: a Sötét hold Lilith, az utolsót pedig a Hold-Föld pályájának a két metszéspontja (effemeridákban meanapogee néven lehet megtalálni) – ez a Fekete hold.


A mai képletben mindhárom Lilith megkülönböztetett szerepet kap, planéta-együttállásaik "felhangosítják" az üzeneteiket. A címben megfogalmazott énkép-megrendülés jó eséllyel nem a mai napon fog megtörténni. De ott a mélyben elindulhat valami...

Próbálom rövidre fogni és közérthetően összeszedni ezt a végtelenül szerteágazó témát, de ezen a fórumon csak a felszínt tudjuk megkapargatni. Azoknak, akiket ez az üzenet személyesen is megszólít, induljon el ezen a nyomvonalon. 2021 nagyon kedvez az önismereti utaknak!


Lázadás a önmagunk ellen

Lázadni mindig ott kezdünk, ahol korlátozva érezzük magunkat. Az aszteroida Lilith azokra az energiablokkokra mutat rá, ahol elnyomást, az értéktelenséget éljük meg. Itt gyűlik fel bennünk egy csomó belső sérelem, elutasítottság.

A Vízöntőnél en bloc érezzük korlátozva magunkat, így elsősorban nem is mások, hanem az énképeink ellen lázadozunk. Szellemi és lelki megéléseink közt diszharmóniát tapasztalhatunk: fejben már nagyon tudjuk, mit hogyan kéne, de messze még, hogy totálisan lényegüljünk.

A Vízöntő korszak tudatváltása az egész emberiségre nézve összezavarodottsággal, meghasonlottsággal jár, a felszín alatt pedig gyűlik az elfojtás, a félelem. Ennek a következménye az eltávolodás, az elszigetelődés, a beilleszkedési és kapcsolódási problémák sokasága. Ősmagány... Élettelenné és érdektelenné filterezett maszkok mögött szinte mindenkiben tombol a kétségbeesett megosztás- és szeretetvágy.

Egyre többen érezzük, hogy az, akivé a társadalom, a szülői elvárások kreáltak minket nagyon távol van a valódi lényegünktől.

A Fekete hold Lilithez képest (Jégbe zárt szenvedély) az aszteroida megélése nem a kapcsolatokon keresztül történik. Jóval magányosabb, mély, egyéni belső úton vezet végig bennünket. Lilith azt mondta: "Elég!" Elég az alárendeltségből, az egyenlőtlenségből, abból, hogy mások mondják meg, hol a helyem, mit érezhetek, mire vagyok hivatott. "Kimondta Isten különleges nevét és felemelkedett a levegőbe."

JHVH Vagyok, aki vagyok. – és ezzel megkezdődött az önazonosság-keresése.

Most ezzel az aszteroidával áll együtt a Nap és a Jupiter, ami rivaldafénybe állítja ezt a kérdést. Az ősmagányból az önbizalom felépítésén keresztül elvezethet bennünket az őseredetünkhöz, a hivatásunkhoz.

Csak arra vágyhatok, ami bennem is megvan. Mi az, amiért bármit képesek vagyunk kockára tenni, amiért képesek vagyunk még önmagunk ellen is lázadni? Mi az a különlegesség, Istenből vagy a Világmindenségből kiszakadva csak és kizárólag bennünk ölt testet?

Az elszigetelt egó

A Sötét hold Lilith-szakaszáról keveset tudunk, a három közül ez a leghomályosabb, legmisztikusabb, legmegfoghatatlanabb.

Lilith önkéntes száműzetésbe vonul, majd döntése miatt kiátkozzák. Ez az elszigetelt egó dühöngő játszmája. Ráadásul a Kos 24°-án a Sötét hold Lilith az Eris-szel áll együtt. Eris egy az egyben ezt az energiát testesíti meg (Létre hívott viszály).

Sötét magány, frusztrációk, tehetetlenség, romboló-kirobbanó energiák, harag forrong benne, amit azok ellen érez, akik miatt lázadásra kényszerült. De közben ott a  szenvedés, a lelkiismeret-furdalás, a bűntudat, az önvád és az önutálat – saját döntése miatt is.

Idegennek érzett, elemi erejű energiák, amik az elszigetelt egóból fakadnak.


A lét erejének felszabadítása

A Bika Fekete hold Lilith-tel már tavaly október óta ismerkedünk (A testiség ereje).

Míg az aszteroida és a Sötét hold önálló égi jelenségek, addig a Fekete hold tengelye két szélsőséget köt össze. Ezért van az, hogy leginkább a kapcsolati mintáinkban érhetjük őt utol. Energiaharcokkal találkozunk, ahol hajlamosak lehetünk a csőlátásra, az egyik vagy a másik véglettel való azonosulásra. Feloldása: ennek az egyoldalúságnak a megértése, majd az azt követő nézőpontváltás.

Az árnyék integrálása minden klasszikus mese kulcseleme.

A Bika-Skorpió tengelynél a legnagyobb a ragaszkodás. Ez legalább az enyém! – felkiáltással ragaszkodunk tudat alatt a rossz szokásainkhoz, a negatív mintáinkhoz, az önsorsrontó viselkedésekhez.

Ehhez kapcsolódik a Mars-Uránusz konjunkciója is – Semmi sem az, aminek látszik – és ez a tény egyre intenzívebben formálódik bennünk.

Fizikai valóságunk (Bika) darabokra hullik (vagy legalábbis az, amit eddig szilárdnak gondoltunk), a repedéseket eszmékkel, fixa ideákkal (Skorpió) tákolgatjuk.

Meg kellene érkezni önmagunkba, a testünkbe, a jelenünkbe, mert a stabilitást kizárólag ezen a belső tengelyen keresztül tapasztalhatjuk meg. 

Liith-tel kapcsolatban az egyik legfelrázóbb gondolat: hogyan átkozhatnak arra, amire teremtve lettünk? Talán ez a válasz most mindenre.

Ki kell szabadulnunk az egó énkép-kötelékéből, hogy saját magunkra találjunk. Ahogy Szepes Mária megfogalmazta: "Tudod-e hogy a belső csend lelked gyógyforrása? A jeges ma elől takarót sző rád egy kegyes párka. Egyszer majd ráébredsz mitikus önvalódra."


Tetszett a bejegyzés? Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!

Érdekelnek az asztrológiai aktualitások? Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails