2018. augusztus 5., vasárnap

Jégbe zárt szenvedély

Fekete hold Lilith, a Vízöntő jegyében: 2018.08.06 (08:55)

Bevezető gondolat: "A béke mértékletes és korlátozott. Ez itt a szabadság." (Veronica Roth: A beavatott)


Akik már követnek egy ideje, azok jól tudják, hogy Lilith az egyik kedvenc témám, sőt a visszajelzések alapján másoknak is. Nem véletlen. Hiszen a női erő egyre nyilvánvalóbban ébredezik a világban (Hold-pont), és ennek velejárója, hogy egyéni szinten is integráljuk magunkba a független, határozott, önálló, kreatív női energiákat.

Lilith története a lázadásról szól (bővebben a mítoszról: Bukottak), de ő nem a férfi hatalmát akarja megszerezni, hanem az egyenjogúságot helyreállítani. A keresett egyensúlyt azonban nagyon nehéz újra balanszba hozni, hiszen az évezredeken keresztül erősen kibillent állapotban volt.

Ma már világszerte rengeteget változtak a női szerepek: sem anyagilag, sem jogilag, sem társadalmilag nem függünk a férfiaktól, de a hagyományos minták, anyáink, nagyanyáink révén mélyen belénk ivódtak. Itt nem csak arról van szó, hogy ki végezze a házimunkát vagy ki maradjon otthon a gyerekkel. Sokkal inkább arról, hogy a legtöbb nő (öntudatlanul) még mindig maga fölé akarja emelni a férfit.

Ez történik akkor, mikor többet látunk bele a másikba, többet akarunk tőle, mint amire ő valójában képes. Sebaj, majd mi megmentjük/meggyógyítjuk! Mert a rossz szokások mögött sejtjük mindazt, amire vágyunk. De az elvárás előbb-utóbb elégedetlenséget szül. A férfi presszióként, a nő csalódásként éli meg az ilyen kapcsolatot.

Kevés tapasztalata van az emberiségnek arról, hogyan is tud egy férfi és egy nő egyenrangú félként, szabadon kapcsolódni egymással. De itt az idő, hogy mindezt újratanuljuk! Lilith-állomásainak megtapasztalása épp ehhez segít hozzá bennünket.

Arra ébreszt rá, hogy a külső kapcsolatok harmóniája a belső kiegyensúlyozottságunk függvénye.

A Vízöntő Lilith az "amazon" lélekrészünkkel azonosít bennünket. Elizabeth Davis - Carol Leonard: Életkör - A női lét tizenhárom archetípusa című könyvében így foglalja össze, milyen is az, amikor az amazon-énünkkel találkozunk:

- amikor elkezdjük zokon veszi a patriarchális társadalom kényszerhelyzeteit
- amikor növekszik az önbizalmunk és egyre kevésbé érdekel bennünket, hogy mit gondolnak rólunk mások
- amikor nyíltabban vállaljuk a konfrontációkat
- amikor úgy döntünk, függetlenek leszünk, saját ritmusaink, késztetéseink szerint élünk
- amikor felfedezzük (vagy újra-felfedezzük) önmagunkat
- amikor leszakítjuk az önfejlesztésünk gyümölcseit.

Lilith tengely - vagyis két szemben lévő pontot köt össze -, így leginkább a párkapcsolati viszonyainkon keresztül mutatkozik meg az üzenete. Ez a függetlenedési késztetés azonban  nem egyenlő a szingliséggel vagy azzal, hogy felrúgjuk a házasságunkat, otthagyjuk a családunkat. De kapcsolatainkon belül sokkal inkább előtérbe kerülnek az egyéni igények.
Az égi ritmusokban tökéletes rend uralkodik. Egymásra épülő rétegződések, dinamikák vannak. Amit most a Lilith megmutat nekünk, azt már a holdcsomópont-tengely előkészítette számunkra - és épp itt, az Oroszlán havában éri el csúcspontját. (Önmagunkra találni).

A Vízöntő Lilith azokról a szenvedélyekről szól, amiket valamiért befagyasztottunk, mélyen eltemettünk magunkban. Lehetnek ezek például olyan gyerekkori álmok, amiket a szüleink, a környezetünk támogatása, biztatása híján feladtunk. Kreativitásunkról, alkotókedvünkről kishitűségünk miatt lemondtunk, helyette "bedaráltak" minket a "majd holnapok" és a hétköznapok. Belesimultunk a társadalmi elvárásokba, trendekbe.

Elveszítettük "különbözőségünket".

A Vízöntő Lilith-tel született emberek mindig érzik magukban ezt a különbözőséget: akármennyire is igyekeznek, valahogyan mindig kilógnak a sorból. Nehezen illeszkednek be és még nagy társasággal, családdal, barátokkal körülvéve is érzik magukban az ősmagányt. Hatalmas szenvedélyek, mély érzések tombolnak bennük, de félnek attól, hogy átadják magukat ennek az elragadtatásnak.

Életükben gyakran találkoznak elutasítással, kiközösítéssel, sőt akár egy csoport vagy egy közösség bűnbakjává is válhatnak.

Kapcsolataikban az ilyen élmények miatt megjelenik a távolságtartás, a hidegség, miközben arra vágynak, hogy mások észrevegyék, miért is váltak ilyenné és hogy végre felolvasszák ezt a jégpáncélt.

Ezek az érzetek azonban nem csak Vízöntő Lilith mellett jelentkeznek. Korábban már szó esett róla, hogy épp az általa képviselt kreatív erők ébredeznek, amiket a patriarchális társadalom évezredekig elnyomott a nőkben.

Ennek velejárója az, hogy nem akarunk egy kapcsolatban ismét sérülni és ezért öntudatlanul is irracionális igényeket támasztunk a másikkal szemben. Már a legapróbb hiba is radikális reakciót vált ki belőlünk. "Velem ezt senki sem teheti meg!" - felkiáltással azonnal fölégetünk magunk mögött mindent. Vágyunk valami utópisztikusan tökéletesre, ami valójában nem is létezik. Ráadásul a média is ezt erősíti bennünk.

Olyan nagyon az elvárások, amihez senki sem érhet fel. Így hiába élünk (látszólag) szabadon, tulajdonképpen saját elefántcsont-tornyunk rabjai vagyunk.

Meg kell tanulnunk leereszkedni a szívünkig, különben elszigetelődünk, "fejben" vagy egy idealisztikus jövőképben élünk csupán és kimaradunk a létezés valódi átéléséből.
A mostani Lilith-belépés (nahát! már megint?) nagyon izgalmas! Együtt áll a Marssal és az uralkodó Uránusszal kerül kvadrátba. Ez a fényszög még inkább ösztönözni fog bennünket arra, hogy keressük az eredetiséget, a rendkívülit, az izgalmakat.

Egyre nehezebben fogunk alkalmazkodni az olyan helyzetekhez, ahol korlátozva érezzük önmagunkat, a kreativitásunkat. Olaj a tűzre - hirtelen véget vethetünk az ilyen jellegű kapcsolatoknak. Ott, ahol nem hagyják, hogy megéljük, kibontakoztassuk önmagunkat, türelmetlenül, mások véleményét figyelmen kívül hagyva hirtelen, excentrikusan cselekedhetünk.

Pozitív hozadéka az előttünk álló kilenc hónapnak, hogy egyre kevésbé akarunk megfejelni az elvárásoknak és egyre inkább igyekszünk kiszabadulni a társadalmi előítéletek korlátozásai alól.

Elkezdjük követni a saját belső hangunkat, próbáljuk a lehető legtöbb síkon megélni az eredetiségünket.

Kristálytiszta meglátások, inspirációk jöhetnek a jövőnkkel kapcsolatban és ha képesek vagyunk az óriásugrásra, úgy fogjuk érezni, szárnyaink nőttek.

Amikor a Lilith a Vízöntő jegyében járt:

1921. április 11 – 1922. január 4.
1930. február 14 – 1930. november 9.
1938. december 21 – 1939. szeptember 15.
1947. október 27 – 1948. július 21.
1956. augusztus 31 – 1957. május 26.
1965. július 7 – 1966. április 1.
1974. május 12 – 1975. február 5.
1983. március 18 – 1983. december 12.
1992. január 21 – 1992. október 17.
2000. november 25 – 2001. augusztus 22.
2009. október 1 – 2010. június 28.
2018. augusztus 6 – 2019. május 3.


Tetszett a bejegyzés? Köszönöm, hogy megosztod másokkal is!
Ha érdekelnek az asztrológiai aktualitások, kövess a Padparadsa facebook oldalán.
Related Posts with Thumbnails