2017. május 1., hétfő

Önmagunkra találni

Felszálló-holdcsomópont az Oroszlánban: 2017.04.28 (15h30p)

"Nem azzal lelsz lelki békére, ha átrendezed életkörülményeidet, hanem ha fölismered, hogy ki is vagy valójában, a legmélyebb szinten."
(Eckhart Tolle, német származású kanadai író és spirituális tanító)

A csillagok ideje csodálatos óraszerkezet: a fogaskerekei egyik síkról finoman a másikra mozdulnak és máris új idők ritmusát mérik az emberi sorsokban. Most egy másfél éves ciklus veszi kezdetét azzal, hogy a fel- és leszálló holdcsomópontok jegyet váltanak.

A holdcsomópontok a Nap és a Hold pályájának metszéspontjai, vagyis nem valóságos égitestekről, hanem virtuális meghatározási pontokról beszélhetünk. Ennek köszönhető az asztrológiában betöltött szerepe is, ahol a múltbeli karmát és a jelen élet fejlődési irányát jelölik - mindezek megfoghatatlan, ködös, misztikus tartalmak.

A Nap a legmagasabb szintű tudatosság, míg a Hold a legmélyebb tudatalatti. Bár mindkettő a részünket képezi, nehezen találjuk meg közöttük az egyensúlyt. Ugyanígy van ez az elmúlt és az előttünk álló életekkel is. A középpont - a jelen - az egyetlen, ami látható és élhető.
A sárkányfej és -farok utalásra többek közt az indiai szent iratokban is találkozhatunk (Bhágavata-purána), ahol a démonokat a félistenektől gyakran csak egy farok vagy egy lábfej különböztette meg. A fenti kép bangkoki Nagy Palotában készült, ahol a félistenek között felfedezhetjük azt a cipőtlen alakot, akinek démonságát egyedül a mezítlábasság leplezi le.

A történet szerint egy Rahu nevű démon a Nap és a Hold isten közé rejtőzve próbálta megszerezni az istenek éltető nektárját. Mikor észrevették a csalást, gyorsan lefejezték, de már késő volt. A fej az amritától már halhatatlanná vált, csak a test többi része halt meg.
A múltunk, legyen bármilyen közeli vagy távoli, már élettelen, egyedül a jövő az, ami alakítható.

A holdcsomópontok testetlenek, kizárólag a nap- és holdfogyatkozásokkal válnak láthatóvá.
Keringési idejük az Ekliptikán 18,6 év és látszólagosan mindig hátrafelé mozognak. Ezért van az, hogy most a Szűzből az Oroszlánba lépünk be. (Utoljára 1998. szeptember 17-től másfél éven keresztül volt hasonló holdcsomópont-állás, és 2008 januárjától pedig a leszálló halad keresztül az Oroszlánon.)
Ha a múlt halott és megmásíthatatlan, akkor jogos lenne a kérdés, mégis miért foglalkozunk időről időre a holdcsomópontokkal. Mert az időszakosságából adódóan rendszeresen visszatér az életünkbe ugyanaz a feladat. Az elmúlt másfél évben a Szűz-Halak tengely kapcsán a "csoportkarma" feladata az illúzióinkkal való szembenézés és a hétköznapi rendteremtés volt, illetve lett volna.

"A múlt-takarítás része, hogy megszabaduljunk az évek (életek) óta hurcolt sérelmektől, a panaszkodás, a sajnálat és a bűntudatjátszmák nyújtotta menekülési útvonalaktól.
Helyette mondjuk ki, amit valójában érzünk. Tanuljunk meg nemet mondani arra, amit nem szeretnénk és igent arra, amire teljes szívünkből vágytunk. A Szűz jegye az élet(el)hivatottság felfedezésének irányába terelget bennünket. Elakadások a maximalizmusban, a folyamatos önkritikában, az önsajnálatban, a "nem vagyok elég jó" érzésében, az áldozatszerepekben vannak." (bővebben: A tökéletesség gyakorlata)

Az asztrológiában mindig folyamatokról, összefüggésekről és nem különálló momentumokról beszélhetünk. Így a Szűz-Halak felkészített és átvezet bennünket az Oroszlán-Vízöntő feladatára. Ha rátaláltunk az elhivatottságunkra, most könnyű dolgunk lesz: marad mindezeknek a kreatív megvalósítása. Ha azonban még nem érezzük készen magunkat, akkor a bűntudatjátszmákat felválthatja az akaraterő küzdelme.

Az Oroszlán-Vízöntő tengely kapcsán a feladat a kreativitásunk kibontakoztatása, ötleteink produktív kivitelezése. Az Oroszlán jelmondata "ez vagyok én", a totális önazonosság, a saját lelki-szellemi erőből való fejlődés és életünk irányításának a kézbe vétele.

A múlt, a "holtsúly" nem más, mint a Vízöntő problematikája: a magány, az egyedüllét, az elszigeteltség, az "engem senki nem érthet meg" felsőbbrendűsége. Itt azokkal a falainkkal találhatjuk szemben magunkat, ami elválaszt minket attól, hogy örömteli módon megoszthassuk egyediségünket másokkal. A Vízöntő görbe tükröt tart másoknak, de megfeledkezik arról, hogy olykor ő maga is belenézzen. A társadalomkritika, a leleplezés, a megmondó kommentelgetés távol áll attól az egyszerű, őszinte igazságtól, hogy "A király meztelen."

A Vízöntő szellemi fölényének légvárába menekül és elméleteget gyárt arról, miért is nem tud még most boldog lenni. A jövőbe vetíti és feltételes elképzelésekhez köti jóllétét. Boldog leszek, ha lesz egy párom, ha megházasodom, ha új munkát találok, ha lefogyok... és a többi. A Vízöntő tervei elviekben (és fejben) mindig csillagos ötösök, de a valóság a túl nagy elvárásokhoz képest szerényen alulmarad. A Vízöntő - akinek a világkorszakát éljük éppen, így a sajátosságai még hangsúlyosabbá válnak - mindennapjait egy utópisztikus, virtuális világ határozza meg. Közösségi oldalaktól függünk, és megfeledkezünk a valódi közösségi élményekről. Minél inkább igyekszünk kifelé egy képet mutatni, annál jobban eltávolodunk ösztönös lényünktől.
Az elmúlt másfél év igen intenzív tisztulással járt együtt, ami sok esetben mélypontokon, betegségeken, veszteségeken keresztül vezetett bennünket. Most a sorsfeladat betöltéséhez a Szaturnusztól és az Uránusztól rendkívüli támogatást kapunk.

Lehetőség van a felemelkedésre, a kiteljesedésre, sőt még az anyagi gyarapodásra is, ha a halogatás és az önsajnálat helyett felelősségteljes cselekvésre váltunk. Az egyediség és a különlegesség célja nem az, hogy eltávolítsa az embereket másoktól, hanem hogy felfedezzük benne a kölcsönös áramlás lehetőségét. Fel kell ismernünk, hogy csak másokkal együtt vagyunk értékes individuumok.

Az Uránusz trigon segít szakítani a régmúlt dolgaival, a hagyományos rendszerekkel. Életfeladatunkat eredeti és ötletes módon tudjuk követni, gyakorlati szinten beteljesíteni, ha merünk fejest ugrani az ismeretlenbe. Ehhez kapcsolódik még a Szaturnusz állhatatossága, következetessége, kitartása és fáradhatatlansága. Hosszú távra szóló, értékteremtő változásokat generálhatunk.

A Napot, a vezetést nem kívül kell keresni, hanem saját lelkünkben kell eggyé olvadni a legfelsőbb irányítóval. Nem megmondani kell másoknak, hogy mit és hogyan csináljanak, hanem példát mutatni. Napként ragyogni.


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekelnek az asztrológiai aktualitások, kövess a Padparadsa facebook oldalán.
Related Posts with Thumbnails