2017. május 19., péntek

Eggyé válni a széllel

Ikrek jegyébe lép a Nap: 2017.05.20 (22h31p)

"Minden, ami él, mozog és változik.
A mozdulatlanság, a változatlanság a halál.
Az élet velejárója a mozgás.
Nézd a sólymot: élete a repülés, a szárnyalás, a mozgás."
(Cey-Bert Róbert Gyula, író)

Az évszakok változása olyan, mint az óriáskerék forgása. A kardinális jegyek akarata emeli magasba a gondolákat, ezzel az erőteljes, tiszta energiával kezdődnek az évszakok. A fix jegyeknél érnek fel a csúcsra, ahol egy lusta hónapra megállnak, hogy mi kiélvezhessük a tavasz frissítő szépségét, a nyár forróságát, az ősz bőségét vagy a tél hűvös csillogását.
A labil jegyeknél billen át a kerék és megadja magát a változás tehetetlenségi erejének. Az Ikrek hónapban a tavasz észrevétlenül átzuhan a nyárba. Határvonaluk összekeveredik, egybemosódik, míg végül egyértelműen a nyár győzedelmeskedik és emelkedésével újabb évszak-ciklus indul útjára.

A változó jegyek közül is talán az Ikrek a legváltozékonyabb. Háromszorosan levegős, így ő a szél ezer arca. A könnyed, játékos kedvű fuvallat, amely megborzongatja a bőrünket, megcirógatja a hajunkat. A légmozgás, mely belekap a vitorlákba, gyorsabb sebességre ösztönözve a hajókat. De ha szükséges, akkor dühöngő tornádóvá pörgeti fel magát és öles fákat tépdes ki tövestől.

A levegő mindig mozgásban van. Éjjel, álmunkban, a test elszunnyad, akaratunk és érzelmeink elcsitulnak, de lélegzetvételeink a megszokott ritmusban tovább pulzálnak. Így kötnek bennünket az élethez.
Ahogy a szél is elér minden irányba, a mitológiák Hermész istene is bejáratos volt a föld minden zegzugába, eljutott a legmagasabb isteni (olümposzi) csúcsokig, az Alvilág (túlvilág) mélységeibe, sőt az álmok birodalmán keresztül is ő vezette végig az embereket.

Ha megnézzük az asztrológiai ábráját az Ikreknek ♊ a világ két függőleges oszlopa jelképezi az ellentéteket, a polaritást, amit fizikai és szellemi szinten is meg kell tanulnunk összekapcsolni magunkban. Az Ikrek szerepe az ítélkezés nélküli integrálás: szemlélni és elfogadni azt, ami van. Folytonosan ritmusban és mozgásban maradni, befogadni és elengedni, épp úgy, mint ahogy levegőt veszünk. A belégzést kilégzés követi. Jön és megy.

A kötések ezt az energiát elnehezítik. Épp úgy, ahogy bennünket is elnehezítenek a negatív gondolatok. Gátolják a jelen pillanat egyszerű megélését. Nem véletlen, hogy minden meditációs technikai egyik legkézenfekvőbb, jelenben tartó módszere a légzésfigyelés. Ha ezt a gyakorlatot sikerülne kiterjesztenünk a mindennapi tevékenységünkre - jön és megy, fogadom-engedem - felfedeznénk az Ikrek mélyebb aspektusát.
A belső (ezoterikus) bölcsességet: a létezés könnyedségét.
A mostani jegybe lépés két síkon mozdul. A felszínen akadnak kétségek, feszültségek, ellentmondások, döntési nehézségek. Ez az Ikrek egyik megélése: a gondolataink szétcincálnak bennünket, kapkodunk, elbizonytalanodunk, elveszítjük a fókuszt.

Szinte minden személyes planéta kap valamiféle támadást, vagyis mindig találhatunk okot a problémákra. Elfojtott dühöt és indulatokat (Hold-Mars), megkeseredettséget, kilátástalanságot (Hold-Szaturnusz), elégedetlenséget (Vénusz-Jupiter), párkapcsolati függést, hatalmi harcokat (Vénusz-Plútó), blokkoltság, begörcsölés (Mars-Szaturnusz).

Ráadásul a Merkúr, a jegy ura fényszögek nélkül áll, ilyenkor úgy érezheti magát, mint az ünnepelt, aki a saját születésnapi zsúrján kimarad minden jó játékból. Úgy tűnhet, egyedül vagyunk azzal, amit gondolunk, ahogyan a világot látjuk. Kicsit lemaradt és beragadt a gondolkodásunk a Bikában. De ahelyett, hogy ülnénk és duzzognánk egy sarokban, akár be is kapcsolódhatnánk az élet áramlatába. Ez csak úgy lehetséges, ha túllátunk, sőt túlszárnyalunk a megszokott sémákon, gondolkodásmódokon, felülemelkedünk a hétköznapi feszültségeken.

A háttérben ott a leírhatatlanul tág, végtelen lehetőség: a Szaturnusz-Uránusz-felszálló trigonja. A szabadság megélése, értékeink szerint való fejlődés, a struktúrák könnyed áttörése. De vajon miért hisszük, hogy a változás mindig nehéz? Hogy csak keservesen tudunk a saját határainkon túlnőni? Legyünk olyanok, mint a szél. Rugalmasak, irányt változtatók, mindenhova elérők. Emelkedjünk és emeljünk másokat is a magasba, mert a lényünk mindent áthat és ránk is minden hatással van.
Engedjetek meg egy személyes gondolatot.
A Nagy Betűsnek köszönhetően fantasztikus emberek történetével ismerkedhetek meg. Nekik köszönhetően megelevenedik előttem a világháború és az utána következő kommunista rendszer. Nem a tankönyvszerű üressége, hanem a kézzel fogható valósága. A hátborzongató élethelyzetek, a felfoghatatlan veszteségek. Az éhezés, a fájdalom, a küzdeni akarás és mindennek ellenére a boldogság keresése. Az élet apró örömeiben megtalált csodák.
Ezen keresztül egyre jobban átérzem és még szorosabban ölelem magamhoz azt az életet, amit élhetek. Szerintem a legnagyobb luxus ebben a mai világban nem szeretni létezni. Pedig a legtöbb ember itt akad el. Önmaga szereteténél és ezáltal a lét szereteténél. Talán sosem volt a világ ilyen gazdag, bőséges és lehetőségekkel teli, mint nekünk itt és most.
Töltsük meg végre valódi tartalommal!

Az Ikrek hónap égi eseményei:

2017. május 20-án, szombaton (22h31p) a Nap a Plejádok csillagkapuján keresztül lép be az Ikrekbe.

A hónap újholdja május 25-én, szerdán lesz (21h45p) és ismételten felerősíti, megtámogatja a jegybe lépés energiáit. Újrakezdés lehetősége abban, ahogyan a világhoz teljesen hétköznapi szinten kapcsolódni tudunk.

Május utolsó vasárnapja, 28-a gyermeknap. Az asztrológiai képletben az apa (Nap) és az anya (Hold) mellett a Merkúr jelenti a gyermeket.

Egy héttel később, június 4-én, pünkösd vasárnapján a Mars átlép a Rák jegyébe (18h16p). Izgalmas, érzelmi transzformációkra van lehetőség, főleg, ha az illúziókból és az élethazugságokból hajlandóak vagyunk kilépni végre.

Június 5, pünkösdhétfő.

Kedd, június 6-án (09h27p) a Vénusz átlép a Bikába, majd a következő napon, 7-én (00h16p) a Merkúr az Ikrekbe. A gondolkodásunk és a közérzetünk is "helyre billen". Nőhet a cselekvőkedv, az aktivitás, a célok letisztulhatnak végre.

Pénteken, június 9-én (15h10p) a hónap teliholdja és egyben az év második "tízmilliószoros" teremtő napja: Saka Dawa Düchen (A születés, megvilágosodás és a halál) ünnepe. Szinte az élet minden aspektusát áthatja az egyensúlyteremtés lehetősége.

Június 14-én, szerdán a Jupiter direkt mozgásra vált. Lezárásra váró kapcsolatok, jogi ügyletek befejezésére szabad az út egészen októberig. (A nyár még hozhat ezen a téren feszültségeket.)


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekelnek az asztrológiai aktualitások, kövess a Padparadsa facebook oldalán.
Related Posts with Thumbnails