2021. január 23., szombat

A nem határai

Nap együttállás Algedivel: 2019.01.24

Bevezető gondolat: "Mindig tudni kell, mikor ér véget az élet egy-egy korszaka. Ha mindenáron időzni akarsz benne a kelleténél tovább, akkor se örömet, se értelmet nem találsz a maradékban." (Paulo Coelho: Az Ötödik hegy)


Állócsillag-együttállás sorozatomban most a Bak csillagkép alfa csillagával ismerkedünk meg, ugyanis a Vízöntő Nap ma ezen keresztül "szűri" a sugarait.
Hogy is van ez? Vízöntő-Bak most akkor mi történik?

Az eltolódás a csillagjegyek és a csillagképek között az úgynevezett precessziónak köszönhető. Mintha egy órában lenne egy fixen rögzített tárcsa - ez a 12 csillagjegy - és lenne egy forgóalkatrész - ezek a csillagképek. Nagyon lassú, emberéletnyi mozgásról beszélhetünk, 1 fok 72 évnek felel meg, a teljes ciklus pedig közel 25.920 évnek.
A Kos jegy 0. foka az, amit a tavasz kezdetének jelöltünk ki és hogy ez épp melyik csillagkép irányába mutat, az meghatározza a világkorszakokat. Most a Vízöntőben járunk, vagyis a Vízöntő csillagképre mutat a kezdet "nagymutatója".

A mai napon a Vízöntő energiákat a Bak színezi át, ami jóval komolyabbá, felelősségteljesebbé teszi a könnyed és bohókás levegős jegyet. (Na, már megint elszalad velem a ló, hosszúra nyúlt a bevezető, jöjjön végre a nap leírása.)
A Bak alfa csillaga, az ALGEDI egy úgynevezett vizuális kettős csillag, a Prima Giedi 690, míg a Secunda csupán 106 fényévnyi távolságra van. Úgy alkothatnak mégis egy közös állócsillagot, hogy a Földről nézve szoros közelségre vannak egymástól, kijelölve az Égi kecske jobb szarvát.

Maga a csillagkép az Égi óceán szélén helyezkedik el. Ennek köszönhető, hogy több mint 3000 évvel ezelőtt Babilóniában halfarkú kecskének látták. A sumérok Éa isten alakját vélték felfedezni benne, a görögök pedig a tengeri szörnytől megriadt Pánt. Magát a csillagképet a Zeuszt tápláló kecskével, Amaltheiával azonosítják.

Vivian Robson könyvében sajátos eseményeket, váratlan veszteséget vagy nyereséget, gyakran nagy szerencsét prognosztizál. Ez azzal is összefügg, hogy a kabbalisták a héber Yod betűt kapcsolták hozzá, ami a tarotban a Sorskeréknek felel meg.

A Bak jegy legfontosabb kulcsszava a felelősségvállalás. Így a mai napon ezt lehet leghatékonyabban gyakorolni. Mivel is érdemes kezdeni?

A saját határaink kijelölésével és tiszteletben tartásával.

Merjünk nemet mondani olyan helyzetekre, ami ellen minden porcikánk berzenkedik. Nem kell túlórát bevállalni a kollégánk helyett csak azért, hogy jobban kedveljen. Ne töltsük a drága időnket olyan emberek társaságában, akik csak panaszkodnak és figyelmünkből igyekeznek energiát lopni.

A felelősségvállalás nem teher, mint azt sokan gondolják. Inkább megkönnyebbülés és egyenes hátgerinc.

A nem mellett az igenek is fontosak: bátran lépjünk ismeretlen utakra. A nap folyamán felmerülő akadályokat értelmezzük fejlődési lehetőségként, ezáltal hozhatjuk ki magunkból a legtöbbet.

Kövessük a kozmikus törvényeket és vegyük észre, amint bent - úgy kint.

Mi vagyunk a saját világunk teremtői.

Arra azért mindenképpen érdemes odafigyelni, hogy az állhatatosságunk ne forduljon át merevséggé, rugalmatlansággá. És legfőképpen ne álcázzuk mindenható igazságnak a megbélyegző véleményünket.


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha pedig érdekelnek az asztrológiai aktualitások, kedveld a Padparadsa facebook oldalát.
Related Posts with Thumbnails