2021. január 25., hétfő

Létérzés

2021-es év a tarot és a numerológia tükrében

Bevezető gondolat: "Onnan tudhatod, hogy szerelmes vagy (az életbe), hogy nem tudsz elaludni, mert a valóság végre jobb az álmaidnál." (Dr. Seuss /Ya'acov Darling Khan)

2021

A tarot egy több ezer éves beavatási rendszer, ami az emberi lét 22 állomásán vezet végig bennünket. Ez tulajdonképpen egy térkép, ami segít eligazodni az önismereti útkeresőknek.

Amikor beléptünk az új évezredbe, a 2000-es évvel egy másfajta energiaminőség vette kezdetét és ezzel együtt az évszám is lenullázódott. Így a következő évig szépen végigkövethetők a dátumokon keresztül a tarot 0-tól 22-ig tartó lépcsőfokait. Az évszámok gyönyörűen reflektálnak az asztrológiai mutatókra is.

2016 például a tarot Torony üzenetével állt összefüggésben (A falak szelleme), az égen pedig a Szaturnusz és a Neptunusz feszült egymásnak: mindkettő az (egó)falak lebontására sarkallt bennünket hirtelen jött, váratlan esemény formájában. Azt is érezhettük, hogy "kirántották a lábunk alól a talajt."

Tavaly az Ítélet volt soron, ráadásul duplán – 2020 – amikor a hitrendszereinkre kellett (volna) egy magasabb nézőpontból rápillantanunk. Itt az asztrológiai csúcsélményt a Szaturnusz-Plútó együttállása jelentette, ami a tudatszintek közti váltás mérföldköve volt. (Jelenem vagyok)

Idén a csillagállások legfontosabb paramétere a Vízöntő Szaturnusz, ami egy új világ kezdetét jelöli. A tarot 21-es lapja pedig a Világ nevet viseli.


A világ

A tarot 21. lapja tulajdonképpen egyfajta megérkezés, kiteljesedés. A huszonegyes szám hagyományosan a nagykorúság, az individualizáció száma – az individualizáció kérdését pedig a Vízöntő-energia feszegeti. A spirituális felnőtté válás a Vízöntő Szaturnusz egyik alapfeladata.

Ide azonban nem lehet a korábbi próbák teljesítése nélkül eljutni. Önismereti út nélkül, aminek része a saját teremtőerő felismerése, a kétségek feloldása, a félelmekkel való szembenézés, illetve utolsó kihívásként az ítéletnélküliség megtapasztalása, nem lehet miénk a világ.

A világ befogadása könnyedséget, nyitottságot, játékosságot igényel. Ezt leggyakrabban egy kötéltáncossal illusztrálják, aki magabiztosan lépked egy magasba feszített kötélen. Felismerte a lét ciklikusságát és körforgását (farkába harapó kígyó), a világ elementáris teljességét. Birtokolja a kardinális erényeket: az akaratot, a lelkierőt, a tudást és a bölcsességet.

Tudja, hogy ő és a világ szétválaszthatatlanok egymástól: amint bent úgy kint, amint fent, úgy lent.

Célja konkrétak és világosak, de már nem ösztöni akaratból, hanem tudatossággal és jelenléttel éri el azokat.

A kulcskérdése így hangzik: "harmóniában vagyok az Univerzummal?". A válaszunktól függ a mostani év megélése.


Kötéltánc-formációk

A szédítő magasságokban való kötéltáncot a földre fektetett kötélen kezdik gyakorolni. Fokozatosan emelik a magasságot, részben az egyensúlyérzéket fejleszteni kell, de az emberi tudat is akadályt jelent: el kell hinnünk, hogy ami húsz centi magasságon megy, az kétszázon is ugyanúgy menni fog.

Ennek ugyebár alapfeltétele, hogy ítéletmentesen, vagy legalábbis minél kevesebb címkével közelítsünk a világhoz, önmagunkhoz.

A kötélen kizárólag magabiztosan lépkedhetünk, különben ingataggá válunk és lezuhanunk. Az idei év meglehetősen kettéosztott lesz a személyes tapasztalatokat illetően. Akik az univerzális belső harmónia mentén élik az életüket, azoknak kitárul a világ. Míg mások a folyamatos billegést, kilengést,  lezuhanást, visszamászást élhetik át.

Még a profi kötéltáncosoknak is megremeghet olykor a térdük, sőt le is huppanhatnak, de a létérzés változatlanul megmarad. Tengelyüket ez adja és nem a külvilág által felállított kötél-keretek.

Érdekessége a 21-es tarot képnek, hogy az emberi alakot négy elem (Oroszlán, Sas, Angyal, Bika) veszi körül, ő maga pedig középen az ötödik elem: a kvintesszencia.


Hittel létezni

Ha összeadjuk az évszám számjegyeit (teozófikus redukció): 2+0+2+1 = 5, vagyis szintén ötöt kapunk!  Az 5-ös a lényegi szám: quinta essentia az ötödik létező, az elemeket uraló ember maga. Ezek az elemek: a szándék, az érzelmek, a gondolatok és a tettek.

Miután ezt birtokoljuk, elindulunk felfedezni a rajtunk kívüli, tágabb világot: elkezdjük keresni az élet értelmét. Az ötödik elem csak az ember számára hozzáférhető: ezen a síkon jelenik meg a döntés szabadsága, a felelősségvállalás, a jó és rossz tudatosítása.

A tarotban az 5-ös a Próféta lapja, aki egyszerre keresi és mutatja az új utakat: egy személyben tanító és tanuló. Akkor tudunk könnyeden, az éter szintjén létezni, ha nem vagyunk a körülmények rabjai, ha nem dogmákat és merev álláspontokat képviselünk, hanem készek vagyunk bármikor új dolgokat tanulni.

A Prófétát éppúgy a hite vezérli, mint a kötéltáncost a létbe vetett bizonyossága.

Nem kell megijedni, ha az elmúlt években lemaradtunk az önfejlesztésben, ha nem érezzük magunkat spirituálisan felnőttnek, az idei év intenzív felzárkóztató. Ha úgy döntünk, önismeretre, bármiféle tanulásra fordítjuk az energiáinkat, most rendkívül gyors és látványos eredményeket érhetünk el.

Szinte azonnal érezni fogjuk, ha belekóstolunk abba a bizonyos létérzésbe és elkezdjük élvezni a világgal való együttműködés táncos könnyedségét.

A valóság végre jobb lehet az álmainknál. És ez nem külső körülmények, hanem a létállapotunk függvénye!


Tetszett a bejegyzés? Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!

Érdekelnek az asztrológiai aktualitások? Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails