2021. január 12., kedd

Megtisztulás

Újhold a Bakban: 2021.01.13 (06h00p)

Bevezető gondolat: "Ha azt mondod, nincs választásod, azzal csak felmented magadat a felelősség alól." (Patrick Ness)

A Bak Plútó 15 éve alatt mindössze néhány olyan újhold van, amikor ennyire szorosan együtt áll a három planéta.

Az első 2014. január 1-jére esett. Az az év a konstellációkat tekintve sorsfordító volt, már akkor "égi radírnak" neveztem az indulást. Ott elkezdődött valamiféle passzív, de elképesztően intenzív átalakító erő, amit egyszerűen csak "bazi nagy metszőollónak" aposztrofáltunk.

Emlékezzünk vissza: "feszültségei változásokat sürgetnek, és ezek a változások előbb-utóbb mindenki életében bekövetkeznek. De nem mindegy, hogy elszenvedjük azokat vagy részt veszünk benne. Vannak olyan élethelyzetek, ahol már nem érzed jól magad? Van, amin változtatni szeretnél? Munkahely, kapcsolat, családi állapot vagy önmagad? Megvárhatod, míg kívülről érkezik a beavatkozás: elbocsáthatnak, a másik mondhatja ki, hogy vége vagy beázhat a lakásod, felrázó események terelhetik új mederbe az életed… De akár te magad is megteheted az első lépéseket."

A következő év 2016 volt, szintén drámai és katartikus eseményeket előrevetítő év. Akkor a csúcspontot a Szaturnusz-Neptunusz határbontó találkozása jelentette.

"A régi falak megrepedeznek, kezdenek leomlani, ez pedig együtt jár azzal, hogy kezünkből kicsúszik az irányítás, a lábunk alól pedig a talaj. Ha azonban átadjuk magunkat ezeknek a folyamatnak és együtt változunk a változással a régi, szorító-fojtogató kígyóbőrünket magunk mögött hagyhatjuk. S az elhasznált életünk mögött vár ránk valami szebb, csillogóbb, jobban passzoló."

A harmadik plútós újholdra holnap hajnalban kerül sor.

Még mielőtt a megijednénk, hogy már megint megismétlődik valami "szörnyűség", szeretném felhívni a figyelmet egy fontos momentumra. Nem léphetünk kétszer ugyanabba a folyóba! Hérakleitosz mondása örök érvényű, a minden dologban jelenlevő abszolút változást szimbolizálja.

Az elmúlt tizenvalahány év érezhetően komoly önismereti lehetőségeket hozott mind egyéni, mind kollektív szinten.

Így még ha ugyanúgy újhold-Plútó együttállásról is beszélünk, teljesen más a komplett kép(let) és mi sem vagyunk ugyanazok az emberek, mint hét vagy öt évvel ezelőtt. Szerintem a legtöbben már önmagukra sem ismernének, ha visszatekintenek ezekre a korábbi énjeikre.


Aminek meg kellett volna érlelődni ebben a hosszú folyamatban, az annak a felismerése, hogy bizony felelősséget kell vállalnunk az életünkért, a döntéseinkért, a tetteinkért – és ezen keresztül a körülményeink alakulásáért is.

A felelősségvállalás nem azt kiabálja számon kérő hangon, hogy "én tehetek arról, hogy egyedül vagyok, szegény vagyok, netán beteg vagyok". A felelősségvállalás egyfajta nézőpont. Nem másban keressük a hibát, hanem magunkban a megoldást.

Az elmúlt napokban (hetekben) előfordulhat, hogy több olyan reakciót felfedezhettünk magunkban, amikről már azt gondoltuk, rég túl vagyunk rajta. Lehetnek ezek konfliktushelyzetek, párkapcsolati problémák, ismétlődő gondolatok, negatív érzetek.

Az újhold-Plútó kapcsán egy kép ugrott be: a bűvész a cilinderből kihúz egy kendőt. Azt hisszük, nincs több, de lám: hozzá van csomózva a következő. Majd egy újabb és még egy.

Ez az alapos tisztulási folyamat, ami most zajlik, hasonlóképpen működik: kihúzzuk a láthatatlan múlt szálakat, amik egymásba vannak akadva.

Feszültséget most elsősorban a korlátozó gondolkodási minták jelentik (a sok piros, kvadrátos fényszög a képletben), aminek kitakarításával helyet adhatunk az újnak.


Tetszett a bejegyzés? Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!

Érdekelnek az asztrológiai aktualitások? Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails