2021. július 7., szerda

Lélekutazás

Nap együttállás Canopus-szal: 2021.07.07

Bevezető gondolat: "Felmerült bennem a lélekutazás gondolata. (…) A régi japán népmesékben gyakran előfordul, hogy a lélek átmenetileg elhagyja a testet, ezermérföldnyire távozik, ott elvégez valami fontos dolgot, majd visszatér az eredeti testbe." (Murakami Haruki)

A csillagmítoszok nagyon összetettek és sokrétűek, épp úgy, ahogy az emberi lélek is. Egy-egy állócsillag bejegyzés megírásakor a legnehezebb visszafogni magamat, hogy ne zúdítsak olvashatatlan mennyiséget a nyakatokba, próbálom kiragadni a legérdekesebb vagy legaktuálisabb aspektusokat.

Az emberi tudat ébredésének talán az egyik első lépcsőfoka az volt, hogy a csillagos égboltra pillantva feltette magának a kérdést: "ki vagyok én ebben a felfoghatatlan végtelenségben?". A világűrhöz viszonyítva akkor is porszemnek érezhettük magunkat, azóta pedig csak még hatalmasabbra tágult a világegyetem: újabb galaxisok felfedezése újabb kérdésekhez vezet. Vajon hány bolygón van élet, vajon hányan teszik fel ugyanezeket az egzisztenciális kérdéseket, miközben teljesen más aspektusból gyönyörködnek a csillagtérképekben.

Az égi ábrák egyszerű és egyetemes szimbólumok, ami köré számtalan történet és mese szövődik. Ma épp egy vitorláshajóra szállunk és lélekutazásra indulunk.

Évszázadokon át ezt a csillagképet Argo Navis-nak − az argonauták hajójának − hívták és ez volt a legnagyobb kiterjedésű csillagkép az égen és 160 jól látható csillagból állt. 1930-ban a Nemzetközi Csillagászati Unió túl nagynak ítélte és "szétszerelte": így kaptuk meg a Hajógerincet, a Vitorlát és a Hajófart.

A Hajógerinc Zodiákusra vetített hosszával még így is a második helyen áll: a most vizsgált alfa csillagot a Rák 16, míg az utolsó ómega csillagot a Skorpió 8. fokán találjuk. Az égi hajó a Tejút folyója mentén halad végig.


Csillagbárkák

Ladikokkal, bárkákkal, hajókkal a legtöbb nép mítoszaiban találkozhatunk. Ismerhetjük, mint az Alvilág folyóinak szállítóeszköze, ahol Kharón a révész egy érméért cserébe fuvarozott át az Sztüx túlpartjára. Egyiptomban ott volt a napbárka, ami a lenyugvó és felkelő napot, illetve a holtak lelkét utaztatta. A buddhizmusban a törvény hajója teszi lehetővé az ember számára, hogy átkeljen a lét és a lélekvándorlás óceánján.

Az Ószövetségen kívül többek közt a sumer, a görög, az indiai, kínai és a hawaii legendák közt is felbukkan az özönvíz-történet, ami ha ilyen széles körben elterjed, talán nem is mese, hanem egy természeti katasztrófa emlékezete. Az alapja minden esetben hasonló: az emberek magukra haragították az isteneket, aki a mindent elárasztó vízzel állították helyre a rendet. Csak néhány ember menekült meg egy hatalmas bárkán, akik aztán ismét benépesítették a Földet.

Jelen csillagkép névadója, az Argo Navis, a görög hőstörténetek sorába illeszthető be: Iaszón és a hajó legénységének, az argonautáknak útját meséli el. Megküzdöttek kalózokkal, felbőszült megcsalt asszonyokkal, viharral, összecsapódó sziklákkal, szirénekkel és megszerezték az aranygyapjút is.

Canopus néveredete

Kanopusznak hívták a Trójából hazafelé tartó flotta navigátorát. Amikor a hajók Egyiptomban partot értek, a hajózótisztet halálra marta egy kígyó. Menelaosz király az ő tiszteletére nevezte el a kikötőt és az épp felkelő csillagot is Canopusnak. A várost ma Abu Quir néven találjuk a térképen.

Az α Carina "tőkesúlyt", "kormánylapátot" jelent.

A csillag arab neve "Suhel", ami fényest vagy bölcset jelent.

Hasonló tartalommal bír a hindu "Agastya" csillagnév is, aki a megvilágosodott bölcsek közé tartozott. Meglepő módon ő az Argha (milyen hasonló az Argohoz) nevű vitorlás kormányosa volt és az özönvíz túlélői közt tartják számon a mítoszok.

Kínában "Laou Jin", vagyis "Az öreg ember" néven jegyzik a csillagot. Magyarul: aggastyán.


Csillagászati érdekességek

• Valószínűleg a Földhöz legközelebbi szuperóriás, fénye a Napénál 15 000-szer erősebb.

• A Canopus a Sirius után a 2. legfényesebb csillag az égen, bár Magyarországról nem látható.

• A 40° szélességi körtől délre cirkumpoláris, azaz sosem kerül a horizont alá (hasonlóan a Sarkcsillaghoz), így például az ókori Egyiptomban is viszonyítási pont volt.

• Az űrutazáshoz használt járművet is "hajó" névvel illetjük. A Canopus érdekessége, hogy nem csak az ókori vízi-, hanem a modern kori űrhajósok is tájékozódási pontnak használják.


Kulturális sajátosságok

• Frank Herbert Dűne-sorozatának homoksivataggal borított bolygóját Arrakisnek nevezi, ami a könyv szerint a Canopus csillag harmadik bolygója. A kitalált égitest névadója ráadásul egy szintén létező állócsillag, a Draco csillagkép μ csillaga. Jelentése Al Rakis, "A táncos".

• Érdekes párhuzam, a csillag nevének a Canopus-nak és a kanópusz edényeknek az áthallása. Utóbbit az egyiptomi temetkezési szertartások alkalmával a belső szervek tárolására használták.

Az ókorban úgy gondolták, hogy a test egy edény, amibe az istenek új lelket öntenek akkor, amikor eljön ennek az ideje, ezért igyekeztek "formában tartani", mumifikálni. A szívet kiemelten kezelték − a helyén hagyták vagy külön bepólyálták − mivel úgy tartották, hogy ott lakozik az egyén szelleme és intellektusa.

Az agyat ezzel szemben egyszerűen csak eldobták.

A máj, a tüdő, a belek és gyomor saját védnökkel ellátott agyagedényt kapott, mivel a belső harmóniára, a kapcsolatfelvételre, a befogadásra és a megkülönböztetési képességre úgy tartották, az új életben is szükségünk lehet.

A Canopus fénye

Bár az év legnaposabb, legforróbb időszakában járunk, a Rák beavatása a lélek sötét mélységeibe vezet bennünket. A vizes jegyeken keresztül érzelmeink formálódnak. Halaknál − a köztes létben − fogalmazódik meg a "lélekterv", a Skorpiónál az érzelmi oldást és kötést bonyolítjuk, míg itt, a Ráknál, a minket működtető érzelmi energiákra, családi mintázatokra pillanthatunk rá.

Az otthonról hozott minták a "hajók" és a "hajózási képességünk": meghatározzák, hogyan reagálunk a minket körülvevő érzelmi tényezőkre, létünk hullámzására. Vannak, akik masszív hajókat és remek navigációs képességeket örököltek, ők azok, akik tudják, milyen fényeket, milyen kikötőket követnek. Őket a kedvezőtlen áramlatok sem térítik el a céljaiktól, korrigálnak és haladnak tovább.

A kevésbé szerencsések instabil lélekvesztőket kaptak örökül és azt az útravalót, hogy a sors hullámain tehetetlenül sodródunk.

Legtöbben az út során ácsoljuk a saját lélekbárkánkat, javítgatjuk a hiányosságokat és fejlesztjük saját kormányosi adottságainkat. A Canopus arra hívja fel a figyelmet, hogy keressünk magunknak jelzőfényeket, olyan valódi és értékes − bölcs és időt álló célokat − amiket képesek leszünk minden körülmény ellenére is szem előtt tartani.

A mostani, 2021-es konstellációnál most egy kicsit ezt nehezebbnek érezhetjük, mivel a jegybe lépésnél (Mélyben foganva) már láthattuk, hogy a hónap közepe feszültebb, sok lehet most a belső ellentmondás, esetleg az ebből adódó enerváltság.

Akinek azonban megvannak a hosszabb-rövidebb távú "fároszai", az Uránusz szextillel meglepő és váratlan megoldásokra bukkanhat.


Tetszett a bejegyzés? Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!

Érdekelnek az asztrológiai aktualitások? Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails