2021. július 15., csütörtök

Örök-lét

Nap-Pollux együttállás: 2021.07.15

Bevezető gondolat: "Halandók módjára félünk mindentől, de úgy vágyunk mindenre, mintha halhatatlanok volnánk." (Francois de La Rochefoucauld)

A görög mitológia héroszai a legtöbb esetben hús-vér emberek – királyfiak, pásztorok, harcosok – mégis kilógnak az átlag sorából.

Valamilyen formában ők az isteni erők megnyilvánulásai, akár úgy, hogy apai ágon olümposzi vér csörgedezik az ereikben – mint Héraklész, Thészeusz, Perszeusz vagy Aszklépiosz esetében – vagy egyszerűen csak a jellemük predesztinálja őket erre: erősek, bátrak, elszántak, rendíthetetlenek – mint Odüsszeusz, Iaszón vagy Akhilleusz.

A mitológiai hősöknek van egy közös ismertetőjegyük. Mégpedig az, hogy eltérnek minden szabálytól. Ők azok, akik ki mernek lépni a közösségi komfortzónákból és szembenéznek azokkal a félelmekkel (riasztó szörnyekkel), akiktől a hétköznapi emberek csak távolról rettegnek.

Így képesek legyőzni a gorgót (Legbelső félelem), a hidrát (Ezerarcú félelem), saját javukra fordítják a kígyó halálos mérgét (Gyógyulni akarsz vagy sérülni) vagy átszelik a háborgó tengereket (Lélekutazás).

Sok esetben a héroszok népek, törzsek őseivé válnak vagy bizonyos szokásokat elsőként vezettek be.

Sorsuk példa arra, hogyan léphetünk kapcsolatba az istenekkel. Sőt mi több, az istenné válás útját is megmutatják: hiszen a legtöbben halhatatlan csillagképként ragyognak az égen.

Az égi ikerpár története sok szempontból hasonló, mégis kilógnak a sorból kilógók sorából.

A spártai ikerfiak fogantatásánál is benne volt Zeusz keze (miegymása) a történetben, de az isteni szikra csak Polluxot nemzette, fivérének, Kasztórnak a király génjeiből jutott. Így esett meg, hogy előbbi halhatatlanságot örökölt apjától, utóbbi pedig legfeljebb a göndör haját.

A dioszkuroszok – a szó mellesleg azt jelenti "Zeusz-fiak" – hősies életet éltek, ökölvívásban és kocsihajtásban jeleskedtek, de az őket megkülönböztető sajátosság a testvéri szeretet volt. Mikor Kasztór életét vesztette, Pollux le akart mondani a halhatatlanságról, amely örökre elválasztotta volna őket egymástól. Végül az egymás iránti ragaszkodásuk őket is az égbe emelte.

Ahogy azt már megszokhattuk, a mítoszok az álmokhoz hasonlóan a bennük élő lélektöredékek meséi.

Itt a földi pályafutásunk alatt halhatatlan lelkünk és halandó egónk egymásba fonódik. Egyik nap az égben, másik nap az Alvilágban – mint Kasztór és Pollux – hol egyik, hol másik uralja a létünk.

Az Ikrek csillagkép a polaritással való megbékélésre tanít bennünket, e kettősségünk elfogadására. Mindketten a fizikai testben vendégeskednek, formálják az anyagot és az anyag is formálja őket.

Halhatatlan teremtő énünk és tanulni, fejlődni, változni vágyó halandó részünk nem több vagy kevesebb a másiknál. Együtt tesznek azzá, akik vagyunk.

Itt az idő elfogadni a kettősség egységét. Vasárnaptól már a Fekete hold Lilith is ezt a leckét hozza elénk.


Tetszett a bejegyzés? Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!

Érdekelnek az asztrológiai aktualitások? Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails