Hold

A Hold a hozzánk legközelebb eső égitest.
Változásai az esti égboltra pillantva szabad szemmel is jól megfigyelhetők, gravitációs vonzását az árapály-jelenségben követhetjük nyomon, de még a női ciklusok is a holdmozgáshoz igazodnak.

Az emberiség történetében épp ezért mindig is hatalmas jelentőséggel bírt a Hold, a Nappal együtt az istenek női, illetve férfi aspektusát testesítették meg.

Egy szinodikus (hold) hónap 29,53 nap. Már a paleolit korban is ez alapján számolták az idő múlását. Sok ünnepet még manapság is a holdnaptárhoz igazítunk: ilyen a kínai holdújév, a húsvét, a ramadán vagy a tibeti teremtő-napok.

Az asztrológiában a Hold a tudatalattit, a lelkivilágot, az archaikus női erőt, az anyát, az otthont, az érzelmi igényeket szimbolizálja.

Gyors mozgásának köszönhetően egy-egy fázisban, illetve jegyben csak 2-3 napig tartózkodik, így elsősorban a hangulatunkra van hatással.

Aktuális havi holdnaptár

hamarosan...

Életmódtippek a holdmozgás alapján

Táplálkozás: a Hold mozgása az ételek elkészítésében, fogyasztásában, vagy akár az ezen alapuló tudatos táplálkozásban, diétában is iránymutató lehet.
Sport és mozgás: a holdfázisok hatással vannak a hangulatunkra, szervezetünk fizikai állapotára, ezért igazíthatjuk ehhez sporttevékenységünket, feltöltődésünket, pihenésünket. 
Szépségápolás: a holdnaptárhoz igazíthatjuk a különböző kozmetikai beavatkozásokat, hajvágást, hajfestés.

Holdfázisok

A Nap és Hold egymáshoz való viszonya határozza meg a különböző holdfázisokat. A két fordulópontot az újhold, illetve a telihold jelentik. A növő fázis az erők felvétele, míg a fogyatkozó hold az energia leadásáról szól.

Újhold: a kezdet energiája
Növő hold: az erőgyűjtés
Első negyed: belső feszültségek
Púpos hold: növekvő elégedettség
Telihold: a csúcspont
Elhintő hold: a fogyatkozás kezdete
Utolsó negyed: az elengedés feszültsége
Balzsamos hold: befelé irányuló figyelem

Hold a jegyekben

A Hold a Zodiákus tizenkét állomásán keresztülhaladva az adott jegy energetikájával színeződik. A tüzes jegyekben az akarati tényezők, míg a vizesben az érzelmek válnak dominánsabbá. Levegős jegyben a kommunikáció, míg földies jegyeknél az anyagi-érzéki irányultság fokozódik.

Hold a Kosban
Hold a Bikában
Hold az Ikrekben
Hold a Rákban
Hold az Oroszlánban
Hold a Szűzben
Hold a Mérlegben
Hold a Skorpióban
Hold a Nyilasban
Hold a Bakban
Hold a Vízöntőben
Hold a Halakban

Holdfogyatkozás

Fogyatkozások esetén a Nap, a Hold és a Föld közel egy tengelyben állnak. Holdfogyatkozás mindig teliholdkor, napfogyatkozás pedig újholdkor jön létre. Előbbinél a Hold részben vagy egészben a Föld árnyékába kerül. Ilyenkor a Föld a Nap és a Hold között van. Napfogyatkozásnál a Hold takarja ki a Napot.
Related Posts with Thumbnails