2018. november 13., kedd

Van benned spiritusz?

Halak jegyébe lép a Mars: 2018.11.15. (23h21p)

Bevezető gondolat: "Egyetlen egyszerű baj van veled - azt hiszed, hogy bőven van időd." (Carlos Castaneda)

♓♂

Gondolkodtál már azon, hogy milyen ember az, "akiben van spiritusz"?

Olyasvalaki, akik szenvedélyesen, lendületesen, bátran és magával ragadó módon éli az életét.

A spiritusz azok közé az izgalmas szavak közé tartozik, ahol a kettős jelentés között látszólag nincs összefüggés - pedig ha jobban belegondolunk...

A latin jövevényszó egyszerre jelent alkoholt és az ember lelki-szellemi mivoltját. Ez a látszólagos ellentmondás jól megfér egymás mellett, ha nem logikai, hanem analógiai összefüggésekben keressük a választ. Az asztrológia azt feleli erre: a kulcs a Neptunusz, ami a legnagyobb illúzió (önkábítás) és a legmagasabb szintű tisztánlátás.

Hétköznapibb példával élve sokunkkal előfordult már, hogy alkohol hatására feloldódtak annyira a gátlások, hogy
a., fel mertük hívni az exünket és elmondtuk neki, hogy nem tudunk tovább nélküle élni
b., céges bulin beolvastunk az iroda szerte közutálatnak örvendő főnökünknek
c., az élőfába is belekötöttünk
d., mezítláb táncoltunk az asztalon
... és folytathatnánk a sort. Szerintem mindenkinek van egy hasonló története. Vagy hallott olyanokról, akiknek vannak hasonló történeteik.

A spiritusz az, ami hirtelen lángra lobban bennünk, kilépünk az elfojtások alól és megmutatjuk valódi énünket - még ha a fenti esetekben ez nem is a lelki-szellemi mivoltunk. Alkohol hatására senki sem változik másvalakivé, csak az elnyomott érzések, tulajdonságok törnek a felszínre, mint például az agresszió, a féktelen jó kedv, a vitatkozós hajlam vagy az őrültség.

Amíg csak keressük, de nem találjuk magunkban az egységet, olyanok lehetünk, mint Bruce Banner és Hulk. A dühöngő Hulk sokkal őszintébb, mint a visszafogott Banner, de a cél nem az, hogy kontrollálatlanul, fékevesztetten tomboljunk - például egy átbulizott éjszaka hatására - hanem hogy a megfelelő helyzetben és a megfelelő módon képesek legyünk felvállalni önmagunkat.

A Mars égi pozíciója az adott időszakra - nagyjából 1,5-2 hónapra - a cselekvési stratégiákhoz ad útmutatást. A kettős jegyben (ugyebár a Halak asztrológiai értelemben mindig többes szám!) ez a fenti kettősség bizony ki fog éleződni.
Ebben a jegyben a Mars kiszámíthatatlan, ösztönös, intuitív, úgy győz, hogy engedékenységével nem is keveredik csatákba. Kevés emberben tud ilyen magas szinten kifejeződni ez az energia, hiszen ehhez az a fajta elkerülő magatartás szükségeltetik, ami nem azonos az elfojtásokkal.

Épp ellenkezőleg, a lelkierőn, a biztos belső tengelyen alapszik.

Az aikidó csodásan kifejezi ezt a "harcmodort". Uesiba Morihei így foglalta össze az általa megalkotott harcművészet lényegét: "az aikidó egy olyan Út, amellyel le tudjuk győzni a konfliktusokat magunkban, és amellyel békét teremthetünk a Világegyetemben".

A Kos jegybe visszahátrált Uránuszt (Rázd fel magad) leginkább ezen keresztül tudjuk most gyakorolni: vagyis az akaraterőt a felelősségvállalás képessége tükrözi. Ha feloldjuk magunkban az ellenállást, akkor minden helyzetben ösztönösen jól fogunk cselekedni.

De lássuk a negatív olvasatát is a történetnek. A VII-es házon keresztül lép be a Mars, ami befolyásolni fogja a kapcsolatainkat. Lehetnek olyan személyek az életünkben, akik elszívják az energiánkat, kiölik a lelkesedésünket, erőtlenné, fásulttá tesznek minket.
Ó, valóban?

Nem lehet, hogy mi adtunk nekik felhatalmazást azáltal, hogy nem léptünk fel velük szemben a megfelelő módon?

Az elfojtások gyengítő hatását most még erősebben érezhetjük, mint ahogy az alkoholra, bódító szerekre, gyógyszerekre is sokkal érzékenyebben reagálhatunk, mint egyébként.
Találkozhatunk olyan helyzetekkel is, mikor mások gyámoltalanságukkal, rossz lelkiismeret keltésével próbálnak bennünket manipulálni. Esetleg mi magunk leszünk azok, akik az önsajnálat, az irigység csillámló hálójába gabalyodunk.

Egyenesben maradni nem lesz olyan könnyű, de nem is lehetetlen. A Holddal való együttállás, a Nap és Jupiter kvadrát hozzáadnak néhány további - kimozdító elemet - a történethez. Olyan lesz, mint hőlégballonnal haladni: ki leszünk téve az áramlatok szeszélyeinek. De ahogy a ballonnál is lehet emelkedni vagy ereszkedni ahhoz, hogy megfelelőbb, haladósabb szélmozgást találjuk, nekünk sem kell tehetetlenül hagyni, hogy mások, illetve a körülmények befolyásolják lelkiállapotunkat, cselekvőkedvünket, önértékelésünket, hangulatunkat.

2019. január elsején hajnalban, a jövő év legelső jegyváltása a Mars Kos jegybe lépése lesz. Mondhatjuk, hogy addig kapunk haladékot, hogy másokra, a környezetünkre, a körülményekre fogjuk a problémáinkat. Mert ott aztán a Szaturnusz-Plútó összefog, és nem nagyon lesz lehetőségünk kibújni a már oly sokat emlegetett személyes felelősségvállalás alól.

A bevezető gondolat Castanedától származik, aki a japán nagymesterhez hasonlóan gondolkodott a bennünk lévő harcosról.

A konfliktusok nem a világban, hanem bennünk vannak.

Ha azonban a lelkünkben sikerül lángra lobbantani a spirituszt, akkor nem a külsőségek lesznek a fontosak, hanem az, ami ott belül, hajtóerőként ég. És elkezdünk végre HITTEL cselekedni, mert tudjuk, hogy nincs időnk halogatni!


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha pedig érdekelnek az asztrológiai aktualitások, kövesd a Padparadsa facebook oldalát.
Related Posts with Thumbnails