2018. november 23., péntek

Bent is, kint is

Telihold a Nyilas havában: 2018.11.23 (06h40p)

Bevezető gondolat: "Döbbenetes, hogy annyi kudarc után még mindig kint keressük azt, amit csak belül találhatunk meg. Azt hisszük, hogy nem találtuk meg még azt az utat, amelyik a mienk, és keresünk tovább - kívül. Az út bennünk van." (Biegelbauer Pál)

♐☉☍♊☽

Tegnap lépett át a Nyilas jegyébe a Nap, ma pedig már ki is teljesedett a telihold. Olyan fél éves periódusban vagyunk ismét, amikor erőteljes teliholdas energiák, illetve az ezzel járó feszültségek határozzák meg a jegyváltásokat. A Mérlegnél kezdődött és a Nap-Hold ritmus miatt ismét fél évig tart, csúcspontját ismét a Halakban éri el, végül pedig a fináléja a Kos hónapban lesz, melyet két telihold szegélyez.

Utoljára is nagy változásokat előkészítő teliholdas jegybe lépés 2015-ről 2016-ra vezettek át bennünket, most azonban jóval pozitívabb, előremozdító fordulatok előtt állunk.

A jegybe lépések nap- és holdállásai alapvetően meghatározzák az adott időszak érzelmi viszonyulását. Hiszen a Nap képviseli a tudatos feladatot és égi útja a háttér körülményeket is biztosítja. Tudjuk, hogy ősz közepe van, a hosszú esték miatt szívesebben fordulunk befelé, mint kifelé. Csökken az aktivitásunk, ilyentájt örömmel kuckózunk be a kezünkben egy jó könyvvel meg egy bögre forró csokival.

Ez a belső utazások, az elmélyülések ideje, nem pedig a külső világ meghódításáé.

A Skorpióhoz képest azonban sokkal pozitívabb, lelkesedőbb energiák lépnek érvénybe, s ezzel az alaprezgéssel a közelgő ünnepekre is könnyebben hangolódunk. Így van ez évről-évre.

Ám azt, hogy hogyan állunk hozzá ezekhez a dolgokhoz a képlet egésze és kiemelten a Hold helyzete mutatja meg. Amikor fél éven keresztül telihold követi a Nap átlépést, akkor az ellentétes erők koncentrálódnak. Az oppozíció leginkább úgy írható le, mintha két ember állna egymással szemközt. Lehet ez két összecsapni készülő harcos, akik egymást fixírozzák, tekintetükben kihívás, provokáció csillan. De egy férfi és nő izgalmas, játékos-érzéki feszültségét is az egymás szemében elmerülő pillantás indítja be.

Más és más érzelmi töltet, de a kulcs mindkettőnél az összpontosított figyelem.
Próbáltátok már a tekintetekkel megszelídíteni vagy épp felbosszantani a másikat? Az emberi szem rendkívül kifejező, nem véletlenül nevezik a lélek tükrének: hangulatunk, érzelmi állapotunk, sőt még a másikról alkotott véleményünk is kiolvasható belőle. Igazabban szól, mint a szavaink.

Ellágyul vagy felragyog a tekintetünk, ha egy szeretett lényre pillantunk. De a düh, a harag is számtalan módon kirajzolódik a szemünkben: megkeményedik, elsötétedik, sőt gyilkos pillantásokra, szemmel verésre is képesek vagyunk. Ha azt mondjuk, borítsunk fátylat a történtekre, akkor nem akarjuk már tovább nézni, "eltakarjuk" azt a szemünk elől.

Hogy jön ez a Nyilas telihold képletéhez?

Úgy, hogy észre kell vennünk, hogy a világot a látásmódunkkal (hitrendszereinkkel) alakítjuk.
A bent kint fog tükröződni.

A Nap-Jupiter együttállása a Nyilasban jót tesz az önbizalomnak, segít helyreállítani a magunkba és a világba vetett - az elmúlt évek alatt kissé megcsorbult - hitet. De ez a két planéta növeli az énközpontúságnak az esélyét, ami még érvényesebbé teszi azt, hogy teremtéseink (amit látni tudunk a világból) hipp-hopp kézzel foghatóvá válnak.

Gondold végig, miket mantrázol nap mint nap magadban? Vajon nem épp kivetítéseid szülik a kellemetlen, idegesítő, problémás helyzeteket? Csak tégy egy próbát: egyetlen pillanatra lásd más szemmel a világot. Ha tekintetedből már nem a harag vagy a fásultság süt, környezeted is azonnal másképp fordul feléd. Hirtelen szebbé válik minden, könnyebben észleled a lehetőségeket, bele tudsz merülni a jelenlét élvezetébe.

Bosszantó, hogy tömött buszon zötykölődsz hazafele? Tudsz változtatni rajta a bosszankodásoddal? Nem, de helyette átállíthatod másra a fókuszt. Például szemlélheted a környezetedet és a belvárosi épületeken felfedezhetsz olyan díszítéseket, amiket korábban észre sem vettél. Vagy idegesít az áruházak, tévéreklámok karácsony-őrülete? Ne hagyd, hogy elvonják a figyelmedet! Fordulj arra, amit jól esik nézni, készítsd el magad az ajándékokat, süss mézes süteményt, meglátod, mennyivel kellemesebb érzésekkel töltődsz fel, ha csillag, hóember, rénszarvas alakú puszedliket díszítesz.

Ha egyszer bevált, hogy tudatosan átvezeted máshova a figyelmedet, akkor gyakorold nap mint nap! Mindig egy picivel többet... Láttál már mosolygó szemű embereket az utcán? Ugye milyen jó ránézni az arcukra? Legyél te is egy közülük és formáld a világot a pillantásoddal!


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha pedig érdekelnek az asztrológiai aktualitások, kedveld a Padparadsa facebook oldalát.
Related Posts with Thumbnails