2015. november 10., kedd

Megalkuvást nem ismerő vágyak

Újhold a Skorpióban

„A félelemtől nem lehet megszabadulni, de nem is kell. Nem ismerek egyetlen olyan embert sem, aki ne félne – én is félek. Az azonban már baj, ha mindig elkerülöm az olyan helyzeteket, ahol esetleg félni kell, mert akkor nagyon leszűkítem az életteremet, és a saját félelmemnek a foglya leszek. Nem merek semmit sem csinálni, mert esetleg félni kell. A legtöbb esetben tehát nem az a baj, hogy félek, hanem az, hogy félek félni.” (Feldmár András)

A természet varázslatos dallama a változás örök ritmusára íródott.
Az egész zenemű átfogóbb érákra, azon belül kisebb és egyre kisebb ciklusokra tagolódik. Évszázadok, évek, évszakok, hónapok, napok, percek... Ám a legkisebb egység is magában őrzi, visszatükrözi az univerzális körforgások rendjét.

Születések és halálok, akár csak az éjszakák és a nappalok váltakoznak bennünk. Minden másodpercben ott az újjászületés és a halál. Hordozzuk magunkban az előző pillanatot és vele együtt érleljük a következőt. Minden megszerzett tapasztalat meghatározó, de a jelenben ott vannak az új irányok lehetőségei is.

Fogantatásunkkor, a sejtek egymásba csapódásának pillanatában belénk "ég" a genetikai kódunk, de élettervünkben ott lesz az előző inkarnációk összes lenyomata is. A magzati létben töltött idő élményei meghatározzák az életbe vetett bizalmunkat, születésünk folyamata felfedezhető minden önérvényesítő törekvésben. Egyszerre rögzítettek és a saját kereteiken belül egyszerre rugalmasak is.

Újholdak újjászületése

Amióta az emberiség figyelme a körülötte lévő világ megismerése felé fordult, a leghétköznapibb ritmust a hold járása jelenti.

Változása egyrészt szemmel is jól követhető, hiszen az égre nézve már egy óvodás korú gyerekek is felismeri: ha D-betűt lát, a hold dagad-növekszik, a C viszont a csökkenő-fogyó holdat jelenti. A nagy, kerek sajt pedig maga a telihold.
A hold hatásai érzékelhetők az apályokban-dagályokban, az emberi hangulatokban, a női hormonális ciklusokban.

Újhold idején három holdmentes éjszaka vár ránk, amiről a régi korok úgy tartották, ilyenkor a hold meghal, hogy a harmadik napon, a vékony kis holdsarló megjelenésével újjászülethessen.
A jelenségnek van egy egyszerű magyarázata: ilyenkor a Földről nézve a Hold a Nap közelébe kerül és az erőteljes fényesség lehetetlenné teszi a Hold észlelését az égen. A fény, a szemünk láttára "bekebelezi", magába olvasztja hűséges égi kísérőnket.

Ha az égitesteket lélektani típusokként kezeljük, akkor a Nap, a tudatos akarat, az élet-elv, személyes univerzumunk középpontja, a létezünk maga. A Hold a tudatalatti vágyakat, az álmokat, az ösztönöket, a sejtelmeket jelenti. Újholdkor ez a kettő kerül közös fókuszpontba.
Az viszont hónapról hónapra változik, hogy melyik jegy "szűrőjén" keresztül jön ez létre.

A Skorpióban a Hold az uralmi besorolás alapján esésben van. A tudatalatti belezuhan az árnyékba. És ez félelmet kelt. Egy olyan életterület, ami felett eleve nehéz fenntartani a kontrollt - gondoljunk csak az álmainkra - egy még kevésbé irányítható területre érkezik.

Mint a Gyűrűk urában Gandlaf Móriában (ami eleve egyfajta mélységet szimbolizál, hiszen a föld alatti bányák birodalma), a balroggal (aki egy démon) küzdve belezuhan a szakadékba. A mélység mélysége. Innen csak újjászületett formában térhet vissza. Szürke Gandalfból egy beavatáson átesett Fehér Gandalf tér vissza. Szembenézett a legnagyobb félelmével, így sokkal erősebbé, bölcsebbé vált.

Vágyak, amik a zuhanást is túlélik

A Skorpió újhold a fenti történethez hasonló tartalommal bír.

Mindannyiunk életében lehetnek megpróbáltatások, nehézségek. Hiába igyekszünk ezeket elkerülni és a könnyebbnek tűnő utak, az illúziók csillogó ingoványa felé kerülni.
Vannak élethelyzetek, amikor elkerülhetetlenül szembe kell nézni a félelmeinkkel. Egy párkapcsolati próbatétel, valakinek a halála, egy új élet kezdése... Igyekszünk a már jól ismertbe kapaszkodni, egyre remegőbb kézzel, mert ahova elrugaszkodnánk, az a terület, az a jövőkép még ismeretlen.

A Skorpió újhold csendjében akár meg is állhatunk egy pillanatra, és szembenézhetünk ezekkel a félelmekkel. (Már akinek vannak ilyenek.) Keressük meg magunkban azokat az érzéseket, vágyakat, célkitűzéseket, álmokat, amiket a változás szele sem képes eloltani.
Ami, lesz, ami lesz, akkor is tovább lobog a szívünkben. Őket kövessük...

Az újhold időpontja: 2015. november 11. 18 óra 47 perc 
Related Posts with Thumbnails