2018. december 22., szombat

Utolsó kűr

Telihold a Bak havában: 2018.12.22 (18h49p)

Bevezető gondolat: "Tengerszem hártyás jegén táncolsz, hóval borított jegenyefenyők alatt. A hó szinte izzik körös-körülötted, gyöngéd kékre halványítva az éjjel feketéjét, a telihold elmosódik a párában, és mintha higanyezüstöt verítékezne, szellemképesek a csillagok, s oly közel hajol az ég a földhöz, hogy már-már összeölelkezik vele. Rideg gyönyörűség, téli mese. Az életed. Táncolsz, félszegen, attól tartva, hogy beroppan alattad a vékony jég, táncolsz, részegülten, már nem törődve a jeges mélységgel, s egyszer csak felemelkedsz. Felujjongsz, hiszen szárnyalsz, ám ekkor elbotlasz, kékre-zöldre ütöd magad, de felkelsz, és kezded elölről, és folytatod, amikor megroppan a jég, és térdig merülsz a vízbe, kibotorkálsz és táncolsz, mígnem merevre fagynak a csontjaid, táncolsz lassulón, hanyatlón, s ha kibírod, felébred a Nap és megmelenget." (Vavyan Fable)

☉♑☍☽♋

Az idei 2018-as év a numerológia és a tarot alapján a Hold éve volt. (Hold-pont) A Hold a tarot-beavatás szerint egy fordulópont, a "lélek sötét éjszakája" - a fényhez vezető út küszöbe-, amit a 19-es Nap követ. Szerintem sokan érezhettük ebben az évben innen-onnan felbukkanó félelmeket, megmagyarázhatatlan (sokszor lét-) szorongásokat, feldolgozottnak és megoldottnak vélt belső állapotokat ("én már rég túl vagyok ezen!"), amik ismételten visszaköszöntek.

A tarotkép főszereplője "egy bazi nagy rák egy bazi kicsi pocsolyában" (©Nádas Nándor),

ami a kinőtt, szűkössé, terméketlenné vált élethelyzetekre mutat, ahonnan csak egy út vezet kifelé, ha végre elindulunk egy új irányba.

Ebben az évben már érezhetően növekedett bennünk a tettvágy, az aktivitás, de még mindig rengeteg volt az úgynevezett passzív, belső munka. Épp ezekkel a félelemképekkel való találkozás, azok feldolgozása és átvilágítása az, aminek meg kellett volna történnie.

Azért, hogy ezekből a lehető legkevesebbet vigyünk át a következő esztendőre, hogy azok ne akadályozzanak bennünket a kiteljesedésben.
Az idei évet egy teliholddal indítottuk (Újévi fogadalmak helyett) és az utolsó "hold-kűr" ez a karácsonyt megelőző - nem is akármilyen - telihold lesz. Sok nagyon erős elem van ebben a képletben, háromkirályok helyett négy uralmi planéta hozza el számunkra az ajándékokat.

A "legöregebb bölcs" a Halak Neptunusz, aki a valódi spiritualitás, az illúziókon való túlpillantás lehetőségét hordozza.

Őt követi a Bak Szaturnusz, aki a napkeleti királyok közül a mirhát ajándékozó Boldizsárral mutat hasonlóságot. Maga az ajándék a gyógyítás és az áldozatvállalás nemes balzsamja, amit egyszerűbben személyes felelősségvállalásnak is nevezhetünk.

A Nyilas Jupiter szintén megjelenik a háromkirályok között, ő Melchior (Menyhért), neve azt jelenti, a "fény királya". Ajándéka a tömjén, amit ha parázson elégetnek egyenesen felfelé szálló és kellemes illatú füstöt ad, ezért is használják templomokban, füstölőkben. Meglepő, hogy ez a szer hajlandóságot mutat a jupiteri túlzásokra, kábító hatása miatt felhasználása szabályozva volt. A tömjén a lelki vigasz, az élet értelmének (a bennünk élő istennek) a keresését mutatja.

Az arany (a "kincseket megőrző" Gáspár) a Nappal van analógiában. A bölcsek köve vagy az alkimisták aranya a tudatossá váló, önmagára ébredő embert ábrázolja. Bár itt a képletben önmagában nincs uralmi pozícióban a Nap, de azzal, hogy a telihold egyik szereplőjeként az aszcendenst diszponálja ezt a fontos üzenetet hordozza.

Végül a Rák Hold, a képlet és a 2018-as év méltón búcsúzú királynője, akivel az utolsó kűrt táncoljuk a Hold forró jegén. Ő az, aki felszínre hozta a tudatalatti félelmeinket.

Hálásak lehetünk neki, hogy szembenézésre kényszerített ezekkel. Hiszen a legtöbbjükről kiderült, hogy csak az emlékeink, a berögzül gondolkodási mintáink konzerválják bennünk őket. Hatalmassá vetítjük magunk elé a félelmeinket, de ezek sokszor csupán árnyak a falakon.

Tudatalattink tárolja a negatív sémákat, amiket bármikor előrántunk a múltból, mikor épp a jövőre felé tekintünk. "Ó, nekem volt egy csomó rossz tapasztalatom, nem akarok megint csalódni!" "Volt már, hogy nem tudtam kifizetni a számlákat, jaj, csak nehogy megint ilyen helyzetbe kerüljek!" "Nehogy megint visszajöjjön a betegségem!"

Hiába szűkös az az élethelyzet, ahol megrekedtünk, a magunk elé képzelt fenyegető gondolatok megakadályozhatnak bennünket abban, hogy bátran haladjunk előre az utunkon. A jövő év igazán lendületesen indul, de anélkül nehezen jutunk majd egyről a kettőre, ha ezeket a félelemsárkányokat nem szelídítettük meg...


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha pedig érdekelnek az asztrológiai aktualitások, kedveld a Padparadsa facebook oldalát.
Related Posts with Thumbnails