2021. május 14., péntek

Az óceán léle(k)zete

Jupiter a Halakban, először: 2021.05.13 – 07.28

Bevezető gondolat: "A valóság a lélek, az illúzió a világ. Rettenetes, hogy mi fordítva élünk. Ténynek vesszük a világot, mivel merevebb, közönyösebb, és "tényszerűbb". Holott csak formája a rugalmas léleknek, mint pohár víznek a pohár." (Pilinszky János)

Tizenkettő. Az égi hármas és a földi négyes szorzata. Eszményi szám, ami egy újabb isteni időhatárt szimbolizál. A legtöbb nyelvben 12-ig van minden számnak saját neve (angolul: eleven, twelve, németül: Elf, Zwölf), mivel a tucat teszi teljessé a dolgokat. A tízes számrendszerrel könnyebb számolni, mivel a tíz ujjunk mindig kéznél van, de a mesékben, a mítoszokban a 12-es szám jelenti az egészet.

12 testvér, 12 tündér, Artúr király és a kerekasztal lovagjai, Jézus tanítványai, Héraklész próbái, a titánok, az Olümposz istenei, Asgardban is 12 Áz él és a Bibliában is kiemelt szerepet kap a tizenkettes szám.

Hétköznapi mértékegységként is igen fontos: tizenkettő a dél előtti és a dél utáni órák száma, az évet pedig 12 hónapra osztjuk, sőt az asztrológiai évkör is 12×30 fokra bontja a kört.

A tizenkettő egy ciklus lezárása és egyben az új kezdete, ám ahhoz, hogy az átmenet sikerüljön, áldozatra van szükség. Erre emlékeztet bennünket a tarotban az Akasztott – a 12. beavatási állomás – akinek

fel kell áldozni korábbi énjét meghatározó, de a további fejlődését már gúzsba kötő nézőpontját.

A számot felépítő 1-és és 2-es ellentéte feloldhatatlannak tűnik, mivel ez két különböző pólus bennünk (és a világban) dúló harca. Család vagy hivatás, spiritualitás vagy anyagi valóság, szabadság vs. biztonság, ész és szív ellentmondásai közt őrlődünk.

A (fejjel lefelé) függő, kiszolgáltatott állapotunkban arra eszmélhetünk rá, hogy nem a két véglet között kell vergődnünk, hanem a harmadik lehetőséget kell keresnünk, ami a felszín alatt rejtőzik.

A konfliktus, a káosz a "barátunk", mivel általunk juthatunk le ezekbe a mélységekbe és rajtuk keresztül teremthetjük meg saját harmóniánkat. (1+2=3)

Éretlen tudatossággal a szülői (vagy akármilyen) mintát fenntartások nélkül követünk vagy épp tagadunk meg, ám amíg ezt tesszük addig függünk a példától. Átvenni ezeket a modelleket épp oly könnyű, mint ellenkező álláspontra helyezkedni, de az a sorsfeladatunk, hogy ráleljünk saját érett, egyéniségünknek megfelelő viselkedési formáinkra.

Az individualizáció a saját, eleven hitünk megtalálása.

Az előző újholdas bejegyzésben (A béka csókja) már pedzegettem: komoly ritmusváltás "lóg a levegőben".

A Jupiter szintén a fenti "tizenkettes kulccsal dolgozik": 12 év alatt halad végig a Zodiákuson és közben kétszer kerül uralmi pozícióba: a Nyilasban és a Halak jegyében.

Legutóbbi Halak Jupiter 2010 januárjától 2011 januárjáig tartott. Ez volt a felvezetése annak az ominózus, hét éves Uránusz-Plútó kvadrátnak, ami alapjaiban rengette meg belső világunkat. Ebből hozott fellélegzést a 2018-as Nyilas Jupiter (Hiszek a szerencsémben).

A Jupiter két felségterülete nagyon hasonló, de a Nyilasban a csillagos ég, a végtelen Univerzum felé emeli a tekintetét, addig itt a Halakban a szintén rejtélyes és határtalan óceánba merül bele.

Előbbi egy intellektuális útkeresés: a dolgok végső értelmét kutatja, itt – jó esetben – feloldódik a bizonyosságban.

A bizonyosság egy tengermély, nyugodt érzelmi állapot. A hit nem kifelé – valaki vagy valami felé irányul –, hanem a lényünk csendes középpontja. A csakrák közül a szívcsakrát szintén tizenkét szirmú zöld lótusz jelöli.

Bár a Jupiter 12 évente hazalátogat a Halak jegyébe, a két uralkodó – ő és a Neptunusz – csak nagy ritkán tartózkodik egyszerre otthon: 166 évente tartanak csúcstalálkozót.

Az uralmi planéták magasra emelhetnek, de csak akkor, ha érettek és tudatosak vagyunk.

Gondoljunk csak bele, hogy vezetői pozícióba kerülve hányan részegülnek meg a pénztől, a hatalomtól vagy roppannak össze mentálisan a "korona" súlya alatt és hányan ismerik fel, vállalják fel a központi szerep felelősségét?

Ennél a képletnél kijut nekünk az uralkodókból: a Vízöntő Szaturnusz a felelős szabadság, Ikrek Merkúr a tiszta, objektív megértés és nyitottság, a Halak planéták pedig a megvilágosodás lehetőségét rejtik.

Despotikus megnyilvánulásaik: látszat-individualizmus, élethazugságok, önbecsapás, eszmék és valóság összekapcsolásának képtelensége. Ha a "külső királyok" irányítanak bennünket, könnyen darabjainkra hullhatunk.

Az Akasztotthoz hasonlóan úgy tehetünk, mintha a kínos helyzetünk, az eltorzult világképünk helyén való lenne, de közben elpazaroljuk az értékeinket, az életünket.

Megrekedésünk oka a legtöbb esetben a saját fókuszáltságunk elvesztése – mindenre figyelünk magunk körül, csak épp saját magunkra nem.

Válaszainkat odabent találjuk, ezek felszínre emelése hozza el a várva várt paradigmaváltást. A valóság: a lélek.

Idővonal

Idővonalunk rövid, mivel a Jupiter most csak beköszön a Halak jegyébe, a 3. fokon megáll, majd június 24-től már hátrál. Július 28-án pedig öt hónapra ismét visszatér a Vízöntőbe, hogy egy kicsit "rendbe szedhesse magát" a Szaturnusz égisze alatt.

Ez idő alatt egy jelentősebb fényszög-kapcsolatot emelnék ki: az egész folyamatot végigasszisztáló Uránusz kvintilt. Bár nem főfényszög, így a tartalma magától nem aktivizálódik: aktívan tennünk kell érte, de segítségével a belső csendünkből kiindulva szép jövőképet építhetünk magunknak.

Abban a pillanatban, hogy nem függünk a korábbi mintáktól és a köteleket "átcsoportosítjuk" az elköteleződés irányába hirtelen magunkhoz rántjuk a lehetőségeinket.


Ehhez azonban "észnél kell maradni", mivel az Ikrek hónap egótudata komolyan próbára teheti hitünket.


Tetszett a bejegyzés? Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!

Érdekelnek az asztrológiai aktualitások? Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails