2021. május 11., kedd

A béka csókja

Újhold a Bikában: 2021.05.11 (20h00p)

Bevezető gondolat: "Saját utadat csak akkor találod meg, ha követed lelkedet." (Joseph Campbell)

☉☽

A mai újhold-képlet és az elkövetkezendő időszak konstellációi egy újabb – kifejezetten pozitív ritmusváltást vetítenek előre –, de azért ezekhez a "tartalmakhoz" mint általában, most sem lesz olyan egyszerű hozzáférni.

Biztos mindenki ismeri a Grimm-fivérek gyűjteményében is fellelhető Békakirályfi mesét vagy annak női változatát a Béka-királykisasszonyt. Ezek a történetek a mai állócsillag-együttállás kapcsán nyerték el aktualitásukat és ezek segítenek nekünk megérteni a Bika újhold üzenetét.

A Nap és a Hold – a tudatos és ösztöni természetünk – ezen a ponton eggyé válik a "Nagy Folyó", a Eridanus delta csillagával. Ezen a területen már a vad forrásvidék helyett az iszapos, termékeny, fekete földön járunk, ahol a békák kórusa a bőséget és az újjászületést hirdeti. A δ csillag neve "Rana", ami latinul békát jelent.

A legtöbb kultúrában a béka (a varangy kivételével) szerencsehozónak számít. Egyiptomban Heket – a magzat méhen belüli fejlődéséért és a születésért felelős istennő – jelenik meg alakjában. Kínában a békához az eső, a nedvesség, a gazdagság és a pénzszerzés kötődik.

Nyugaton a békával kapcsolatban igen ellentmondásosak az érzelmek, sőt a legtöbb emberből viszolygást váltanak ki. Ezért hiába akarnak nekünk ajándékokat hozni, ahhoz, hogy ezt felismerjük, túl kell lépnünk bizonyos viselkedési mintákon.

Például vállalnunk kell a felelősséget a döntéseinkért (az adott szóért). 

A királykisasszony vagy a királyfi is fűt-fát megígér a békának, mikor szorult helyzetbe kerül, de amikor az benyújtja a számlát, rögtön visszakoznak. Hányszor találjuk magunkat mi is hasonló szituációban, mikor megpróbálunk kitáncolni a kellemetlen dolgok nyomása alól, nem vállaljuk a helyzetért és legfőképpen önmagunkért a felelősséget.

Másik dolog, amit a meséből megtanulhatunk, hogy sokszor a látszat mögé kell tekintenünk, ahhoz, hogy valamit (vagy valakit) megértsünk.

A világ jóval összetettebb, árnyaltabb, mint ahogy azt a saját egónk szűkítő szűrőjén keresztül látjuk.

Abban a pillanatban, mikor a főhősök feladták az elképzeléseikkel szembeni ellenállásukat (történetesen, hogy egy csúf béka bukkant fel az életükben és az gondoskodást, törődést, teret követelt), hirtelen szépséges férfivá vagy nővé váltak.

Megoszlik a nézet, hogy ehhez meg kell csókolni vagy épp falhoz kell csapni az ominózus kétéltűt, de a végeredmény cáfolhatatlan.

Életünkben rengeteg "béka" bukkanhat fel, megpróbáltatások, nehéz és fontos döntések, elköteleződés a választásaink mellett, de épp ezek az átalakító tapasztalatok hozzák el azt, amire mindig is vágytunk.

A transzformáció az önismeretben fontos, manapság ráadásul nagyon divatos is mindenre ráhúzni ezt a kifejezést. Az a folyamat, ami jelenleg az életünkben zajlik, a spirituális felnőtté válás küszöbe.

Kénytelenek vagyunk valódi döntéseket hozni, valódi elköteleződéseket tenni a személyes hitrendszereink mellett. Ezzel rögzítjük ugyanis a saját valóságképeinket (Bika).

Ez már előre vetíti a pénteki Halak Jupiter jegyváltását is, ahol nem lesz kérdés, hogy belső hitünk, meggyőződéseink szerint cselekszünk-e vagy a külső körülmények sodrásában, másoknak megfelelni akarásban vagy netán másokat vakon követve.

Óriási változó erők vesznek körül bennünket, épp úgy, ahogy a békákat a hatalmas folyó. Meg kell merülnünk a saját érzelmeinkben, ki kell ismerni őket, hogy gyógyulhassunk és hogy tovább fejlődhessünk. Hagyni kell ezt a szakaszos átváltozást lezajlani – ami tőlünk függetlenül is megtörténik.

A békák megtanítanak bennünket továbbá arra, hogy bizonyos helyzetben őrizzük meg a hidegvérünket, maradjunk tárgyilagosak és ne "brekegjünk bele mindenbe". Hallassuk a hangunkat, de csak olyan kórushoz csatlakozzunk, akik már a föld új dalát éneklik.


Tetszett a bejegyzés? Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!

Érdekelnek az asztrológiai aktualitások? Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails