2021. május 25., kedd

Időérték

Telihold és teljes holdfogyatkozás az Ikrek havában: 2021.05.26 (12h14p)

Bevezető gondolat: "Élni annyit jelent, mint tettekben, érzésekben, gondolatokban megélni az életet. Ez a tapasztalás az időben történik, így végső soron az idő a legszűkösebb erőforrásunk. (...) Épp ezért a leglényegesebb döntéseink közé tartozik, hogy mire szánjuk és mire szenteljük az időnket." (Csíkszentmihályi Mihály)

⊙☽

Az Ikrek telihold kapcsán először nem az idő fogalma jut eszünkbe, sokkal inkább az információ, ám egy kis összefüggés-keresés kapcsán értelmet nyer, hogy miért épp erre a bevezető gondolatra esett a választásom.

A változó jegyek: tudattérképek − megmutatják, hogy milyen felfogáson keresztül érzékeljük a világot.

• A Halak képviseli a kollektív tudást (vagy tudatalattit), itt találjuk a mélyen belénk ivódott világillúziókat is.

• A Szűz az ebből alkotott hétköznapi valóság megélését mutatja.

• Az Ikrek az egyéni gondolkodás általi megismerés, sőt akár a felébredés is, hiszen ide kapcsolódik az ezoterikus (önismereti tapasztalatokon keresztül megélt spiritualitás) tudás is.

• Végül a Nyilas az ebből megalkotott személyes hitrendszer − vagyis az exoterikus − mások felé képviselt, kihirdetett tanok.

A változó jegyek mentén születik meg az információ, a kardinális lesz az az energia, amivel a szándékot irányítjuk, végül a fix jegyek ennek az anyagi szintű testet öltése.

A három egymástól szét nem választható. Hiába van bennem egy erős akarat például arra vonatkozóan, hogy megtaláljam a szerelmet, meggazdagodjak vagy csinosra fogyjak, ha mögötte gondolati (tudatalatti) szinten tele vagyok félelmekkel, gátlásokkal.

Ugyanígy lehetek fejben "tök oké", ha hiányzik belőlem a valódi akarat, a lelkesedés, a motiváció. Foglalkozhatok a családi minták rendbe tételével, elolvashatok számtalan tanácsadói könyvet − ha nem kezdem el élni a tudást, szintén elakadok.

A fizikai megvalósulás tulajdonképpen ennek a kettőnek a "hozadéka", ha a fókusz a helyén van, a dolgok maguktól kibontakoznak.
Itt kapcsolódik össze a figyelem és az idő, ezen a ponton válik ez utóbbi valódi értékké. Figyelmünk árucikké vált, amiért verseng a Facebook, az Instagram, a Netflix, a Google és még sorolhatnánk. Hányszor vesszük észre magunkon, hogy hosszú percek, sőt órák teltek el, amikor csak "pörgettük" a hírfolyamokat, leragadtunk a sokadik YouTube videó előtt vagy "csak még egy epizód!" felkiáltással egész évadokat "darálunk le".

Munkánkba, kapcsolatainkba is beszivárog ez a gyakorlat, egyre kevésbé tudunk minőségi figyelmet gyakorolni. Egy randin, baráti találkozón is "csak" megnézünk gyorsan valamit a telefonunkban vagy két feladat között játszunk egy kicsit.

Az Ikrek energiának leggyakrabban az alacsony rezgését éljük: felszínesen belekapunk mindenbe, felőrölnek bennünket a belső párbeszédek, a bennünk élő Merkúr nem válik Pszichopomposszá − lélekvezetővé (Gondolatok a gondolatokról).

Ha pedig a gondolatank csapongó, összevissza, innen-onnan felmart információk kusza halmaza, a Nyilas énünk sem lesz képes azt tiszta, egységes és magasztos hitrendszerré szintetizálni.

Eredmény: lásd a világ jelenlegi zavarodottsága.

Az egyéni gondolkodás élményét nem lehet(ne) megúszni!

Év végéig még érvényes az Ikrek-Nyilas holdcsomópont-tengely kérdése: Mit nevezünk valóságnak? ami ezeknél a kiemelt holdállásoknál valahogy még hangsúlyosabbá válik.

Ugyanis a mostani telihold egyben holdfogyatkozás is, ami hazánkból nem látható, mivel itt a déli idősávra esik. (A jövő hónapban esedékes gyűrűs napfogyatkozással kivételesen szerencsénk lesz! Itt olvashatjuk a holdfogyatkozás technikai részleteit.)

Hogy fokozzuk a kedélyeket, még egy "tízmilliószoros teremtő nap" is csatlakozik a történethez. A buddhista napok közül a második – saga dawa düchen – "A születés, a megvilágosodás és a halál napja". Vagyis az ébredések pillanatai az életünkben.

Valószínűleg keveset tanultunk az elmúlt évben, vagy még van mit gyakorolni a leckét, mert tavaly júniusban ezen a buddhista ünnepen szintén a fókusz (hiánya) volt a fókuszban.

Azt tapasztalom, hogy ezek a napok igencsak próbálják lerombolni az önmagunkról alkotott illúzióinkat (a világgal kapcsolatosakat már egészen az Ikrek-Nyilas holdcsomópont-tengely fennállása óta).

Azt vehetjük észre, hogy az életünket kipárnáztuk "kényelmes", de önáltató gondolatokkal. Sokszor létrehozunk egy valóságtól független történetet, amivel mentesítjük magunkat. Hiányzik a "gondolatok, érzések, tettek" vagy ahogy én fogalmaztam meg: az információ, az energia és az anyag összhangja.

Nem élünk valódi életet, helyette folyamatosan vetítjük magunknak a vágyakat. Fut mellettünk egy párhuzamos kivetített valóság, amit ha nem rendeződünk egységgé, akkor sosem érünk utol magunkban.

Az "utolérés" kulcsa, ha első lépésben a gondolatainkat összenyaláboljuk és nem hagyjuk őket szétszóródva. Figyelmünk ideje a legnagyobb kincsünk, jól gondoljuk meg, hogy kire-mire áldozunk belőle!


Tetszett a bejegyzés? Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!

Érdekelnek az asztrológiai aktualitások? Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails