2021. május 31., hétfő

Mit követsz?

Nap együttállás Aldebarannal: 2019.05.31

Bevezető gondolat: "Egy öreg zarándok ballagott a Himalája hegyei közt, amikor csikorgató hidegben elkezdett esni az eső. Egy fogadós megszólította:
- Apókám, hogy fog maga ebben az időben célhoz érni?
Az öreg vidáman válaszolt:
- A szívem már ott van, ezért a testem többi részének könnyű követnie."
(Anthony de Mello)



Ma az Nap a Bika csillagkép α csillagával, az Aldebarannal. Neve - Al Dabaran - azt jelenti: követő, mert az égen a Plejádok nyomában jár. A magyar csillagmitológiában a Bujdosók lámpása nevet viseli.

A Bika jobb szemét egy narancsszínű óriás jelöli, ami 320 ezer évvel ezelőtt 21,5 fényév távolságra volt a Földtől. Az Aldebaran nagy sebességgel távolodik tőlünk, gyorsabban, mint a 300 legfényesebb csillag közül bármelyik, most nagyjából 64 fényév a távolsága.

Van még egyéb csillagászati érdekessége is: az Aldebaran a második legfényesebb csillag, amit el tud takarni a Hold (a legfényesebb csillag a Nap). Az elmúlt egymillió évben az Aldebaran volt a Földről látható legfényesebb csillag, jelenleg sorrendben a tizenharmadik.

Az Aldebaran egyike volt a négy csillagnak, amit a perzsa csillagászok kiválasztottak i.e. 3000 körül, az évszakok kezdetének jelzésére. Ezek voltak a „királyi csillagok” vagy „az égbolt őrzői”. Bár nem ezek voltak a legfényesebbek, azért esett rájuk a választás, mert körülbelül 6 óra távolságra vannak egymástó.
- Aldebaran (perzsa neve Tascheter): márciusban a tavaszpont iránya
- Regulus: nyári napforduló
- Antares: őszpont
- Fomalhaut: téli napforduló

Időszámításunk előtt 4000-2000 táján a Bika világkorszakában a tavaszpont erre a csillagképre esett. Ez a Bika-Skorpió szimbólumok időszaka volt, gondoljunk csak Egyiptomra, a krétai Minósz-kultuszra, a sumér Mardukra vagy a kánaáni Baálra.

A csillagkép mítosza is ezekből a történetekből született. Zeusz isten megpillantotta Europét, a föníciai király lányát, aki épp virágokat szedett a tenger partján. Gyönyörű bika alakot öltött és odament hozzá. A királylány gondolkodás nélkül felült a hátára és Zeusz-Bika átúszott vele Kréta szigetére. Három fiuk született, köztük Minósz, a krétai kultúra megalapozója.

Érdekes adaléka a csillagmitológiákban megjelenő "családi karmának", hogy a bika csábítás megismétlődött. Poszeidón küldött Minósz királynak egy hófehér bikát, hogy feláldozhassa a tenger tiszteletére, de a király olyan szépnek találta az állatot, hogy helyette inkább egy közönséges bikát ölt le, felbosszantva ezzel az istent. Poszeidón őrületet küldött Minósz feleségére, aki szerelembe esett a bikával és megszülte tőle a Minótaurusz nevű szörnyet, akit kénytelenek voltak egy labirintusba zárni.

Ő már nem értette az áldozat és az erő összefüggéseit.
A bika a teremtőerő, a tehén a termékenység szimbóluma. A Rig-védában Indra isten egyik alakja a bika, ő a hő, ami létre hívja a megszületendőket.
A Bika energiája az ég - szellemi - és a föld - anyagi tánca. Amit gondolunk: megvalósul.

Elképzeléseink termékenyítik meg a valóságot.

Aldebaran, a követő, amit tekintetünk - figyelmünk - követ, azt hívjuk életre. A hősök beavatásának fontos állomása a bika megszelídítése. "Héraklész győzelme Poszeidón megvadult fehér bikája felett az erő, a hatalom birtoklásának bizonyítéka.

Hasonlóképpen a magyar néphagyományban az ifjú táltosnak egyik próbatétele során a fekete bika képében megjelenő öreg táltossal kellett megvívnia. Győzelme díja a táltos bölcsesség, erő elnyerése volt." (forrás: Szimbólumtár)

A bennünk rejlő teremtőerőnek óriási hatalma van.
Nézzünk csak körül, hogy formáljuk nap mint nap a valóságunkat. Hiába igyekszünk pozitívnak látszani, ha ezt a bika-erőt nem birtokoljuk megfelelően: a félelmeinket, kétségeinket teremtjük meg.

Ahogy egy korábbi bejegyzésben írtam:
Tudásunk, tapasztalataink, érdeklődésünk, kíváncsiságunk függvénye, hogyan gondolkodunk a világról: milliónyi információmorzsából alkotjuk meg személyes valóságunkat. Olyan egyedi a valóságképünk, mint az ujjlenyomatunk. Hiába szemléljük ugyanazt a dolgot, eseményt, személyt - apró pici vagy épp szakadéknyi különbségeket találunk nézőpontjaink között.

Nekem gyönyörűnek tűnik valaki, te átlagosnak látod.
Én utálom a spenótot, neked a kedvenc ételed.
Én a csillagok felé fordítom a figyelmemet, neked a számok világa a hétköznapi valóságod...
Sokféleségünk eredménye ez a csodálatos, színes létezés. Álmaink, vágyaink is épp ezért egyediek, senki máséhoz nem hasonlíthatók. Ezért kizárólag a saját eszméinket, inspirációinkat követhetjük. Könnyedén, mint a szél, az áramlatokhoz alkalmazkodva, de a célt soha nem tévesztve szem elől.

Itt és most lehetőségünk adódik, hogy újraformáljuk, újratanuljuk a világról alkotott elképzeléseinket. Szabaduljunk meg azoktól a gondolatoktól, melyek nem engednek továbbmozdulni. A Bika negatív aspektusa a túlzott ragaszkodás, a merevség, a nehézkesség. De ha kilépünk a megszokottból, ha életre keltjük magunkban nemzőerejét, és általa felpezsdítjük életenergiánkat, megváltozik körülöttünk minden.
Ehhez nem szükséges házakat bontani, árkokat ásni, falakat törni - elegendő megváltoztatni azt, hogyan gondolkodunk a világról.
Szakadjunk el a régi mintáktól, az elvárásoktól, a tévhitektől. Nyissunk az új lehetőségek, új tervek, új emberek felé. Ne legyünk restek tanulni, befogadni, megismerni. Ne érjük be a mások szerinti jóval, kövessük azt, ami számunkra a legjobb.

Kövessük a fehér bikát! Táncoljuk végig az életet, különben csak hanyatlik és pusztulásnak indul.

Gondolataink, szavaink, tetteink hatással vannak a világra!


Ha tetszett a bejegyzés, kérlek oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Amennyiben érdekelnek az asztrológiai aktualitások, kövesd a Padparadsa facebook oldalát.
Related Posts with Thumbnails