2021. október 25., hétfő

Szörny-szelídítés

Skorpió hónap: 2021.10.23 – 11.21

Bevezető gondolat: "A puszta szándék még nem tesz hőssé senkit; a bátorság és a tehetség sem elegendő hozzá, még szörnyek és sárkányok is kellenek." (Jean-Paul Sartre)

Berúgta ránk az ajtót a Skorpió energia, bár a Mérleg aszcendens miatt előtte még udvariasan kopogtatott. Mozgalmas, javarészt feszült energiák várnak ránk ebben a hónapban. Jó hír: nem fogunk unatkozni. Rossz hír: bizony fel kell kötni a gatyánkat, ha a Skorpióval lépést akarunk tartani.

A Skorpió elsődleges ura a Mars, aki most többszörösen is főszerepet kap. Együtt áll az aszcendenssel, uralja a jegyet, ráadásul a társurával – a Plútóval – szkanderoznak közben. Ha ez így önmagában nem is érthető (igyekszem mindjárt kifejteni), laikusként is láthatjátok, hogy elég nagy nyomatékkal bír.

Mars az életerő, a bennünk élő cselekvő és védelmező erő. Nagyon ösztönös megnyilvánulások tartoznak hozzá: a szexualitás, az "üss vagy fuss" késztetése, a kihívásokra adott válaszkészségek, a test stresszreakciói. Utóbbiak nagyon fontosak, hiszen a megemelkedett vérnyomás, a szapora pulzus, az izmok feszülése lehetőséget ad arra, hogy egy vészhelyzetben támadni vagy menekülni tudjunk.

Igen ám, de ennek a Marsnak van két kísérőholdja Phobos és Deimosz – iszonyat és rettegés. Ők azok, akik gyakran eluralkodnak rajtunk, mikor indokolatlanul pánikolunk, félelmekkel teli teóriákat gyártunk, képtelenek vagyunk kilépni a mindennapi stresszorok nyomása alól. Egyenes következményei fizikai szinten az állandósult magas vérnyomás, a keringési problémák, a szív-és érrendszeri megbetegedések, lelki velejárója pedig a pánikbetegség, a kényszeresség és a többi hasonló modern kori "nyalánkság".

A jól működő Marshoz kiváló szellemi és mentális immunrendszer kapcsolódik, képesek vagyunk megfelelően konfrontálódni, kellő időben cselekedni, majd "kikapcsolni" az aktív énünket.

Ehhez azonban nagy fokú tudatosság kell, hogy a két tomboló mellékszereplő ne követelje magának az irányítást az elménk felett.

Legjobban talán a keleti harcművészetekkel lehetne ezt példázni, ahol az ember megtapasztalja a Mars ősi erejét, de megtanulja kordában tartani azt. Bizonyos szempontból a jóga, a tai-csi is hasonló, hiszen a fizikai test vegetatív (marsikus) funkciói felett is visszaszerezhetjük az irányítást: lecsökkenthetjük a vérnyomást, a szívritmust, szabályozhatjuk a test hőmérsékletét. 

A Kosnál inkább a hódító, fizikai aspektusát láthatjuk a Marsnak, míg a Skorpió égisze alatt a lelki tartalmai kerülnek előtérbe.

A lélek bátorságpróbái.

Az, hogy hogyan birkózunk meg a mindennapok Phobosaval és Deimoszaival, a stressz, az elme, az egó kihívásaival. A "szörnyek és sárkányok" a mi életünkben már a legtöbbször nem kézzel fogható túlélési helyzeteket jelentenek – van élelem, víz és fedél a fejünk felett, nincsenek támadó hordák, portyázó vadállatok. Van helyette munkahelyi probléma, párkapcsolati feszültség, közlekedési dugó, idióta szomszéd, hivatali ügyintézés, befizetetlen számla, lekésett jelentkezési határidő...

Ezekre a kihívásokra a testünk éppúgy reagál, mint egy fizikai fenyegetésre: szívünk hevesen dobog, gyomrunk összeszűkül, öklünk ökölbe szorul, nyakunk-vállunk merevvé válik a megfeszítettségtől, megfájdul a fejünk, álmatlanság gyötör bennünket és ezt is sorolhatnám a végtelenségig.

A Skorpió hónap minden évben hasonló feladatok elé állít bennünket, de idén ezzel a sok Mars-jelenléttel még inkább szembe nézhetünk a kihívásokkal.

A lényeg most sem az, hogy mi történik velünk, hiszen nincsenek ugyanolyan élethelyzetek, ahogy Edith Eger is írta A döntés című könyvében "a szenvedésben nincs hierarchia". Mindenkinek a saját problémáival kell megküzdenie.

A Skorpió "önzősége", amit gyakran felrónak a jegy szülötteinek, arra tanít bennünket, hogy most a saját szörnyeinkkel nézzünk szembe.

Addig nem lehet kifelé fordulni, másokat megmenteni (azt különben sem lehet), spirituálisan "felemelkedni", míg az életünk, a múltunk csontvázait ki nem takarítottuk a szekrényből.

Ahogy a Mérleg hónap a kapcsolatok kezeléséhez kínált olyan szituációkat, ahol próbára tehettük magunkat, a Skorpió időszak a lelki bátorságunk acélozásához nyújt kiváló terepet.


A Skorpió hónap csillagtúrája

10.27., szerda:

Az év utolsó teremtő napja: lhabab düchen – Buddha mennybe menetelének ünnepe. Sok feszültség van ezen a napon (Nap-Szaturnusz, Hold-Merkúr, Vénusz-Neptunusz, Mars-Plútó kvadrátja). Nyugaton a "tízmilliószoros napok" mottója a csupa pozitív gondolat és a kívánság gyakorlása, holott ezek a napok kifejezetten az elme elengedéséről, a befelé fordulásról, a meditációban való feloldódásról szólnak.

Nem az a cél, hogy a csúcsforgalomban, dugóban anyázás helyett küldjük a "szeri" meg "teri" energiákat, hanem hogy akkor, amikor megtehetjük, teremtsük valódi csendet magunkban.


10.30., szombat:


A Bak Plútó kezét elengedve a Mars átlép a Skorpió jegyébe, igaz másnaptól a szintén uralmi Szaturnusszal méri össze magát.

Továbbra is erős konstellációk vannak: komoly önismereti lehetőségeket, felismeréseket tartogat ez az időszak. Érdemes a reakcióinkat megfigyelni. Nem csak azt, hogy hogyan válaszolunk vagy épp nem válaszolunk bizonyos kihívásokra, hanem arra is, hogy közben testi szinten hogyan érezzük magunkat.


10.31., vasárnap – 11.01., hétfő:

Samhain az alvilág, a "másik világ" ünnepe, halloween pedig az előestéje. Ez a nyár búcsúztatója: a napisten a sötétség fogságába esik. Innentől markánsan érezhető, hogy milyen rövidek is a nappalok (főleg, hogy az óra-átállítás is erre a hétvége esik), az elmúlás hűvöse bekúszik az ablakok résein. A kelta hagyományokban – hasonlóan a kereszténység Mindenszentek ünnepéhez és Halottak napjához – szintén megemlékeztek a múltról, az ősökről.


11.04., csütörtök:

A hónap ívén haladva az újhold is meglehetősen feszes: a Szaturnusz kvadrátjával és az Uránusz egzakt oppozíciójával. Plusz lesz egy állócsillag együttállásunk is, mégpedig a Gemma. Másik elnevezése mesébe illő: Alpheka, vagyis a "csillagok törött gyűrűje"

A konstelláció mélyre visz bennünket, de azonnal megmutatja a kifelé-felfelé vezető utat is: a Bika Uránusz (Semmi sem az, aminek látszik) irányába.


11.05-06., péntek-szombat:

Előbb a Vénusz lép át a Bakba, majd pár órával később a Merkúr a Skorpióba: kedvesen, egymás kezét fogva. Nem is lehet csodálkozni ezen az óvatosságon, hiszen a többi konstelláció mellett most tőlük is nagy odafigyelésre, fegyelmezettségre van szükség. Ha eddig nem tettük meg, a hátralévő időre érdemes olyan tevékenységet találni, amivel megteremthetjük magunkban a lelki-fizikai nyugalmat. Mentális zsilipelésre tévénézés és a fészbúkozás helyett inkább a futás, a jóga, az úszás, a szaunázás, a meditáció vagy az alvás javasolt.


11.11., csütörtök:

A hónapon belül ezek a legfeszültebb napok: a Mars-Szaturnusz egzakt kvadrátjához a Merkúr és a Hold is csatlakozik. Sok belső ellentmondást tapasztalhatunk, olyan döntési helyzeteket, amikben határozottan ki kell állni önmagunk és a hosszú távú terveink mellett. 


11.17., szerda:

Hasonló felfokozott konstelláció a Mars-Uránusz egzakt oppozíciója, szintén a Hold, mint érzelmi tényező markánsan jelen van. A Hold és a Mars együttmozgása ingadozó kedélyállapothoz vezethet. Lelkesedésünket most nem könnyű stabil lángon tartani, hol túllobban, hol pedig lelohad. Ennek megfelelően egyik percben kirobbanónak érezhetjük magunkat, majd hirtelen passzívvá válhatunk. Belső nyugtalanságunkon nehezebben uralkodunk, így indokolatlanul is hevesebben reagálhatunk. Érdemes most a gyomrunkra is jobban odafigyelni, a stressz főleg ezt a szervet terheli most meg.


11.19., péntek:

A hónap zárása a telihold, amihez egy részleges – Magyarországról nem látható  –holdfogyatkozás is tartozik. A Mars villongássa még érzékelhető, a Hold pedig az Algolhoz kapcsolódik. Legbelső félelmeinkkel nézhetünk szembe, de éppen ezek lehetnek azok, amiken túllépve önmagunkkal kapcsolódhatunk ismét össze és válhatunk teljesebb, elégedettebb személyiséggé.


Tetszett a bejegyzés? Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!

Érdekelnek az asztrológiai aktualitások? Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails