2023. január 12., csütörtök

A bölcsesség hangszere

Nap együttállás Sulafat állócsillaggal: 2022.01.12

Bevezető gondolat: "Az alkalmazkodás azt jelenti, hogy tudjuk, mikor kell cselekedni, és mikor kell várni, mikor kell beszélni, és mikor kell hallgatni. Ez a békeszerető, szellemileg nyitott hozzáállás időszaka, amikor készek vagyunk arra, hogy alkalmazkodjunk a rendelkezésünkre álló erőkhöz." (R. L. Wing)


A Nap január 6-án együtt állt a Vega állócsillaggal (Belecsapunk a húrokba). Ezt a csillagot ismerhetjük az 1997-es Zemeckis filmből, a Kapcsolatból, Jodie Foster ide érkezik a féregjáraton keresztül. Én valahogy lekéstem azt a csatlakozást, így most egy héttel később, a Lant csillagkép gammájára váltok jegyet veletek.


Csillagászati érdekesség

● Míg az ɑ jelölésű csillag csupán 25 fényév távolságra van (talán ezért is vették célba a filmes utazás során), addig a ɣ több, mint 630-ra.

● a Sulafat egy kékesfehér óriáscsillag.


Mitológiai háttér

A Lant csillagkép mítosza Hermész (Merkúr) gyermekkorához köthető. A történet szerint a kis csínytevő hajnalban született, délben egy teknőspáncélra erősített belekből létrehozta a pengetős hangszerek ősét, a lírát, este ellopta Apollón napisten féltve őrzött tehéncsordáját, amiért cserébe az istennek kellett ajándékoznia a hangszert.

Maga a teknőchangszer úgy készült, hogy „a bájos játékszernek” Hermész lemetszette a fejét és lábait – meglátta a benne rejlő lehetőségeket és ő alkotói, kreatív módon kihozta belőle az újszerű megnyilvánulást.

A lant hét húrja az égi harmóniát jelképezi. A hét szférára az emberi testben hét csakra rezonál. Érdesség, hogy a lantért cserébe Hermész megkapta a caduceus pálcát, amely kifejezi az isteni közvetítői szerepet. A bot köré tekeredő kígyók szintén a kundalini energiát jelképezik és az emberi DNS-re hasonlít.

Teknősök a világkultúrában

● A teknősbéka számtalan mitológiának alkotóeleme, leginkább a világ keletkezésénél találkozhatunk vele. Mivel a teknős a világ kezdete óta létezik, tudását minden korszakból összegyűjtötte, így a hosszú élet és a bölcsesség általános jelképe.

● A sumeroknál Enkihez, a föld alatti, a föld feletti vizek és óceánok uránoz társul, aki hal-alak mellett gyakran teknőc képében is megjelent. Év elején az újhold a Nunki csillaggal állt együtt (Önfelszabadítás éve), ami annak a városnak a nevét viseli, ahol templomot emeltek neki. A csillagtérképen az égi óceán határán járunk, amit a Lant csillagkép csillagnevei is alátámasztanak. A Vega "lecsapó (halász)sast", míg a Sulafat "teknőst" jelent. Mindkét élőlény egyszerre kötődik a szárazföldhöz és a vízhez.

● Indiában a teknős az északi csillag jelképe, az első élőlény, az ős, a megőrző, a vizek ereje. Alsó páncélja a földi, a felső pedig az égi világ szimbóluma, de leggyakrabban a Föld támasztékaként képzelték el.

● Az ókori Kínában egyike a négy szent élőlénynek (a sárkány, a főnix és az egyszarvú mellett egyetlen valóban is létező állatként). Ao, a kozmikus méretű tengeri teknős a világ támasztéka. A víz, a tél, észak és az ősi káosz megtestesítője.


Mit üzen nekünk a Sulafat?

Az ősóceán határán, a világ teremtésének a peremén járunk. Ez nem csupán a világmindenség keletkezését jelöli, hanem évről-évre a (Nap) tudatunk is belép ide, hogy nekilásson önmagát újjáteremteni, majd a tavaszi napéj-egyenlőséggel megszületni.

A teknős az az állomás, ahol lelassulunk, visszavonulunk, meditatív állapotba kerülünk, melyben van időnk kapkodás nélkül formálódni.

Megnyitja előttünk az emberiség évezredek alatt felhalmozódott tudását, tapasztalatát, amiből – Hermészhez hasonlóan – nekünk kell kreatívan újraalkotni a lehetőségeinket.

Rohanó, kapkodó életvitelünk mellett a teknős kultúridegen dolgot mutat: a világ minden ideje a rendelkezésünkre áll. Mindent gyorsan akarunk: enni, lefogyni, utazni, sőt az önismeretben is a rapid megoldások után áhítozunk. Pedig a világot átélni és teljes egészében befogadni csak békésen, kényelmes és nem rohamtempóban lehet. Ha így teszünk azt vesszük észre, hogy a dolgaink sürgetés, görcsösség nélkül hamarabb beérnek.

Ráadásul úgy, hogy a bölcsességből szépséget formálunk: így lett a páncélból hangszer.

Engedjünk több teret az élet lassú, kényelmes élvezetének!


Tetszett a bejegyzés?
Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha pedig érdekelnek az asztrológiai aktualitások:
Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails