2022. január 17., hétfő

Hol tartunk most?

Bak hónap teliholdja: 2022.01.18 (00h49p)

Bevezető gondolat: „A pozitív átkeretezés (refraiming) a negatív gondolatok, helyzetértelmezések átfogalmazását jelenti. ’Nem az vagyok, ami megtörtént velem. Az vagyok, amivé válni akarok’, tanít minket Jung. Ez azt jelenti, hogy lehetőségünk van átírni a saját életmesénket. A megtörtént eseményeken persze nem változtathatunk, de ha más perspektívából tekintünk ezekre, akkor mást is fogunk látni. Ilyenkor nem a tényeket igyekszünk letagadni, elhazudni, csak kicseréljük a lencsét, amin keresztül nézzük őket. Fordítunk a kaleidoszkópon, és a tükrök egy másik képet vetítenek elénk – egyetlen apró mozdulat hatására minden megváltozik. Fontos megjegyezni, hogy ez a fajta szemléletváltás nem azonos az önbecsapással, amikor egyszerűen csak nem akarunk szembesülni a számunkra zavaró dolgokkal. Az újramesélés, az újrastrukturálás révén az addig értelmetlennek tűnő történések is értelmet nyerhetnek. Viktor Frankl, a logoterápia megteremtője fogalmazta meg: az igazi feladatunk éppen az, hogy az élet legnehezebb, legfájdalmasabb, megmagyarázhatatlannak tűnő aspektusaiból is valami értelmeset és pozitívat hozzunk ki.” (Dr. Kádár Annamária: Mesepszichológia 2.)

"Az idő nem lineáris" – erre a paradoxonnak tűnő igazságra az asztrológia folyamatosan emlékeztet bennünket. A képlet egyszerre statikus és dinamikus, múltat rögzítő és jövőbe mutató folyamatok összessége.

Így van ez a mostani teliholddal is: rajta keresztül visszatekinthetünk az elmúlt 14 évre és láthatjuk, hogy az évek alatt nyert tapasztalatokon keresztül milyen lehetőségeket teremtettünk magunknak.

A 2008-as év a Plútó Bak jegybe lépéséről és a gazdasági világválságról szólt. Analógiák szintjén a kettő szorosan összefügg: ebben a földies jegyben a legszélső bolygónk megkezdte a rendcsinálás folyamatát: az anyagiakat, az anyagot, a fizikai valóságot érintve.

Rendszerek rendültek meg.

A hitel-lufi kipukkadása csak az első lépés volt, azóta látjuk-érezzük, hogy a korábban betonbiztosnak hitt politikai, gazdasági, egészségügyi, oktatási, ökológiai szisztémák, sőt az egész világlátásunk alapos medertakarításra vár. Globális szinten egyre többen érezzük, hogy muszáj változtatni ezeken az életterületeken. Talán épp a pandémia ébreszthetett rá bennünket, hogy az emberi társadalom komoly megreformálása szükséges.

A Bakban a Plútó elkezdte lebontani alólunk ezeket a működésképtelen struktúrákat, amit ha nem sikerül eltakarítanunk, akkor majd a Vízöntőben "lerobbantja" rólunk. (Mint ahogy tette azt az 1700-as évek végén, amikor a feldühödött párizsiak elfoglalták a Bastille-t.)

A szaturnuszi energia egy olyan küszöb, amin túl csak tiszta állapotok megteremtésével léphetünk tovább. Egyéni szinten ezért is erősödött fel az elmúlt másfél évtizedben például a transzgenerációs minták feldolgozása. A mostani konstellációk (nagyjából a Szaturnusz-Plútó-holdcsomópont együttállás óta – Nyomás alatt) gyönyörű, tiszta energetikai teret nyitottak, ahova már egyre nehezebben léphetünk be a magunk után vonszolt múlt-koloncokkal.

Egyre több – figyelmen kívül nem hagyható tünetet (betegséget, elakadást, természeti katasztrófát) produkálnak a feloldásra váró, lejárt szavatosságú dolgok:

kiabál a testünk, a lelkünk, a bolygónk.

A változás elkerülhetetlen. Muszáj visszatalálni saját magunk és környezetünk közös harmóniájához, békéjéhez. Különben a külső-belső csapások csak szaporodnak.

A karma egy következményláncolat. Az, ahogy élünk, ahogy érezzük magunkat, ami körülvesz bennünket mind a korábbi tetteink, gondolataink, cselekedeteink eredménye. És az, ahogy most vagyunk, meghatározza a jövőnket.

Ha eddig erdőket égettünk fel, most pusztaság vesz körül bennünket. Ha a most pusztaságának helyére nem ültetünk új cserjéket, később még rosszabb lesz a helyzet. De fordítva is igaz mindez: ha az elmúlt évek alatt öntudatra ébredtünk, mostanra megbékéltünk önmagunkkal és a jövőre is ennek a pozitív energiának a sugarait irányítjuk.

A Bak Plútó az önérték-tudatra ébredést szorgalmazta, hogy a Vízöntő-érába a köz javára fordíthassuk magunkat. A kiválasztottság nem egy külső felhatalmazás, hanem a belső döntésünk felelőssége. Kiválasztott az, aki választott. Aki – jelen esetben a változással járó fejlődést választotta. Te kiválasztott vagy?

Kissé hosszúra nyúlt a telihold felvezetése. Ennek az oka, hogy a Nap együtt, a Hold szemben áll a Plútóval, így utoljára van lehetőségünk tudatos és érzelmi aspektusból is rápillantanunk ezekre a transzformáló folyamatokra. 2023-ban és 24-ben a Nap még összefut a Plútóval, de ott a Hold már nem kap ilyesfajta szerepet. Az utolsó találkozásuk azonban nagyon különleges lesz, mivel egyszerre lépik át a két jegy határát.

A teliholdhoz csatlakozik továbbá egy holdcsomópont-fényszög is (Magunkhoz ölelni az életet), ami az értéképítéséhez ad nagyon erős kötőanyagot. Ráadásul a két végpont-állócsillagai azokra a vakfoltjainkra is rámutathatnak, melyeket eddig hosszas, akár évtizedes önismereti munkával sem tudatosíthattunk. 

A Holddal együtt áll még a Vulcano nevű aszteroida is, ami azt a lélekrészt mutatja, amit a családi-társadalmi elvárások miatt kitaszítottunk magukból. Ez a bennünk élő "nagy különbség", a szülői sebünk. Lelki sérüléseket, depressziót, elutasítottságot, nyughatatlan helykeresést jelöl.

Azt a lélekrészt, amit az önmegvalósításon, a kreatív önkifejezésen, az alkotás örömén keresztül tudunk meggyógyítani magunkban.

A telihold tehát egy összegzési lehetőség: a múltunk és jövőnk metszéspontja. Lássuk meg, hogy mit tettünk meg eddig a saját változásunk érdekében, hogy a későbbiekben emelő hatással lehessünk mi is a világra.

Fényt hozni nem kioktatással, mindenkinél mindent jobban tudással lehet, hanem azzal a szemléletmóddal, életvitellel, személyes kisugárzással, ami másokat is önkeresésre ébreszt.


Tetszett a bejegyzés?
Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha pedig érdekelnek az asztrológiai aktualitások:
Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails