2022. január 1., szombat

2022, az önfelszabadítás éve

2022 év első újholdja: 2022.01.02 (19h34p)

Bevezető gondolat: "Ideje elkezdeni azt az életet élnünk, melyet elképzeltünk magunknak." (Henry James)


Nagyon szép lökést kaptunk a tavalyi év utolsó jegyváltásától (Halak Jupiter, Belevetni magunkat), majd rögtön utána a 2022 is tárt karokkal fogad bennünket.

Az éjfélt egy Nap-Uránusz egzakt trigon jelölte ki, ami a numerológával összecsengve meghatározza az egész évünket. Erről lesz szó részletesebben, de a mai írás is átfogóbb: az évbe lépés mellett rögtön a holnapi újholdat is megvizsgáljuk.


A Jövő istennője

Mivel a horoszkóp tulajdonképpen egy csillagászati óra, így minden évváltásnak megvannak a fix pontjai. Január 1-jén a Nap mindig a Bak jegyében jár, annak is a 10-11 foka környékén. Esszenciálisan itt a legmagasabb szintű a felelősségtudat, a bölcs belátás, így kiválóan alkalmas az energia arra, hogy az előttünk álló 365 napot precízen és alaposan megtervezzük.

Sokan éreznek késztetést is újévi fogadalmakra, azonban rányomja a megvalósításra a bélyegét az, hogy ezt az elhatározást mennyire felelősen hoztuk meg. Külsőségek, elvárások, ideálok vannak a háttérben vagy színtiszta belső szándék? Ha bennünk rend van, akkor jó eséllyel kint – vagyis a körülményeinkben – is képesek leszünk megteremteni ennek tükörképét.

Még egy izgalmas összetevője van az éjfél képletének. Nagyjából az 1700-as évek végétől az újév aszcendense együtt áll a Szűz csillagkép ɣ csillagával, ami a Porrima vagy Antevorta nevet viseli.

Hosszú időn keresztül az újév Janus isten ünnepe volt, a hónap január elnevezése is tőle ered. A kétarcú isten minden bejárat istene: az esztendő első napján múltat és jövőt egyformán számon tartja. Mint az ajtók őre figyeli a bejövőket és figyeli a távozókat, megnyit és bezár, kezében kulcsot tart és két ellentmondó mellékneve, Patulcius, a „megnyitó” és Clusius, a „bezáró” mögött ugyanaz a kétarcú istenség rejtőzik. Hasonló neveket visel két női kísérője is: Antevorta, az „előreforduló” és Postvorta, a „hátraforduló”.

Az Antevorta és a Postvorta két oltárral rendelkezett Rómában, és a terhes nők a szülés veszélyei elleni védőként hívták fel őket. Antevorta jelen volt a születéskor, amikor a csecsemő fejjel született; Postvorta, amikor a csecsemő lába került előbbre. Az év születésénél így Antevorta istennőnek áldozzuk az éjfél pillanatát.

Több portálon is szembe jött velem ez a kép, a témához illőnek gondolva osztom meg veletek.

Szabad lélekkel

Már a tavalyi évet is egy Nap-Uránusz trigonnal indítottuk, de most, 2022-ben vált igazán pontossá.

A Bika Uránusz már egy jó ideje igyekszik észrevetetni velünk, hogy semmi sem az, aminek látszik. Ám ha erre ráeszméltünk, akkor elkezdhetjük végre felelősen – hiszen Bak Nap! –

a saját értékrendünk, individuális személyiségünk szerint formálni a valóságot.

Az elmúlt években megrendült a biztonságról alkotott képünk, most pedig újjáépíthetjük, de nem külső eszközökkel, hanem saját belső tengelyünk megerősítésével. Ha önmagunkhoz igazodunk, megtaláljuk ezt a rendkívül rugalmas és flexibilis egzisztenciát.

A két planéta fényszöge azt is mutatja, hogy mint Antevorta istennő, ne a múltra, hanem az előttünk álló dolgokra fókuszáljunk. Ne ragadjunk bele a megszokásokba, ne engedjünk a beszűkítő struktúráknak. Legyünk nyitottak és érzékenyek az újra, a változásra. Törekedjünk a szellemi szabadságra, önállóságra, függetlenségre, hogy teljesen egyéni életet élhessünk.


Megtisztító újhold

Az újhold az adott energia "töltőállomása". A Nap és Hold együttállásával a tudatos és tudat alatti összeolvad, így szívvel-lélekkel hasznosíthatjuk a korábban említett Bak erőforrásokat.

Utoljára 2014-ben volt újholdas évkezdet, ami a "bazi nagy metszőolló" cseppet sem könnyű időszakát vetítette előre. Míg ott "lenyisszantották" rólunk a fejlődésünket gátló kapcsolatokat, élethelyzeteket, a mostani Bak újholdnál a mi

feladatunk, hogy újjáépítsük az énképünket.

Ennek fontos eleme az MC-re mutató Bika Uránusz, ami ismételten kihangsúlyozza a korábban már megfogalmazott tartalmakat.

Ez az év a belső értékek, az önértékelés felfedezésének az időszaka. Ha még nem tettük meg, akkor most számtalan lehetőség áll majd a rendelkezésünkre, hogy elszakadjunk a régi előítéletektől, levetkőzzük az otthonról hozott mintákat, elengedjük a teljesítmény-központú szemléletmódokat, a bűntudatot.

A saját akaratból meghozott döntések és nem mások igényeihez, elképzeléseihez való alkalmazkodás mutatja meg, hol a helyünk a világban.

Ehhez azonban lázadóvá kell válni: elsősorban a saját megszokásainkra kell nemet mondanunk. Kövessük az szívünk szavát, az őrültnek tűnő ötleteinket, hagyjuk, hogy az inspirációnk vezessen.

Az sem baj, ha tévedünk, ha hibázunk – legalább próbálkozunk!


Forrásvidék

Az újhold együtt áll a σ (sigma) Sagittarius-szal, ami az egyik legrégebbi csillagnevet viseli, amit még ma is használunk. Sumér-akkád nyelve Nunki, latinul Pelagus a neve.

Mindkettő vizet, tengert jelent, itt kezdődik az Égi óceán.

Nunki (Eridu) a hagyományok szerint az egyik legősibb város, itt épült az első templom Mezopotámiában a vizek és bölcsesség istene tiszteletére. Lakói hosszú ideig lakták a várost, nemzedékek sora építette templomait, a feltáráskor 14 korszakban (rétegben) egymás fölé épített templomot találtak. Eridu tulajdonképpen egy spirituális központ volt.

A csillag a Nyilas csillagképnek azt a pontját jelöli, ahol a nyílvessző lapátja és a nyilas keze találkozik. Ahol az eszköz és a szándék összeér.

Apró érdekesség, hogy a kabbalisták a Nyilas csillagképet a héber "vau" betűvel jelölték, ami a tarotban a VI. A válaszút megfelelője, ami az idei évünk pecsétje. Hozz felszabadultan, szívből, szerelemből, szenvedélyből döntéseket és kövesd a saját utadat!


Tetszett a bejegyzés?
Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha pedig érdekelnek az asztrológiai aktualitások:
Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails