2022. május 11., szerda

Új utakon

Kos jegyében a Jupiter: 2022. május 11. – 2023. május 16.

Bevezető gondolat: "Ki elindult, s még nem érkezett meg, biztatóbb a helyzete a soha el nem indulónál." (Hioszi Tatiosz)


A planéták más és más jegyekben vannak otthon: a saját uralmi területükre lépés a hazaérkezés. Mégis az új kalandok nem a megszokott, komfortos fotelben, hanem a Kos nulladik fokán kezdődnek – ez az a metszéspont, ahol belépünk, sőt fejest ugrunk az adott tér-idő koordinátába.

A Nap minden évben a csillagászati tavasz pillanatában éri el ezt az állomást: idén március 20-án vette kezdetét az asztrológiai újév. A Hold legutóbb április 27-én járt itt, legközelebb május 24-én fog. Vannak látogatók, akik csak ritkán kezdenek újabb karmakört: ilyen például a Szaturnusz, rá 2025-ig kell várnunk, a Plútóra pedig még 44 évet.

A Jupiter a teljes évkört 11,862 év alatt járja be: így legutóbbi "újraindítása" 2010. június 6-án volt. Ez egy nagyon különleges dátum, ugyanis az Uránusszal (és a Holddal) egyszerre haladt át a bűvös startmezőn. Aki régebb óta követi a blogot, talán már unja is kissé, annyiszor emlegetem az Uránusz-Plútó hétéves kvadrátját, de az a fényszög nagyon nagy mértékben meghatározza a jelenünket.

Bulvárosan kicímszavazva:

"erősen elkezdte bontogatni az önmagunkról és a világról kialakított képeket"

"a kereteink lebomlanak: minél inkább ragaszkodunk ezekhez, annál nagyobb lehet a káosz, s minél nyitottabbak vagyunk a változásra, önmagunk felvállalására, annál jobban tágul a tér és a lehetőség"

"Változás van. Ezt el kell fogadni. A vihart sem tudjuk fél kézzel megállítani. Ráadásul nem is lenne értelme, mert minden, ami mögötte van, az a megújulást, a felfrissülést, a termékeny táptalajt hozza."

"Uránusz-Plútó hét évig fennálló kvadrátja egyfajta kvantumugrás volt"

Mivel a Jupiter is katalizátora volt ennek a kezdetnek, így a mostani visszaérkezése és elindulása szintén jelentős.

A Jupiter, mint sorsbolygó, a személyiségünkhöz adja hozzá azt az ideált, ami lelkesít, azt a hitet, ami fejlődésre ösztönöz. A Kos energiáját pedig így összegezhetjük: "ő az élet kezdete, a teremtő akarat, ami fellobbantja a létezés vágyának szent tüzét. Ez az erő késztet indulásra bennünket."

Tizenkét éve elkezdődött valami, ami most válik kerek egésszé. Hogy mit is tanulhattunk ebben a folyamatba?

Kiállni önmagunkért, elszántan küzdeni a saját értékeinkért, a szabadságunkért. Megtanulhattuk felismerni a teremtésünk erejét.

Sikerült? Majd a következő "kanyarban" elválik...

Ha azonban nem állunk bele ebbe az áramlatba, a Kos-akarat helyett marad nekünk a birka másokat követő, bégető, áldozatszerepe...

A mostani jegyváltás sem unalmas (volt egyáltalán olyan?) – rögtön egy uralmi cserével indítunk a Kos Jupiter és a Halak Mars között. Ez egy kissé lefékezi a kezdeti lendületet és lehetőséget biztosít, hogy leltározzuk az elmúlt 12 évünk történéseit. (Ezt a szándékot a Szaturnusz-Nap kvadrátja is erősen támogatja!)

Érdemes ezt az elkövetkezendő két hét alatt megtenni, mert utána már változnak a feladatok. Egy kis segítség, hogy milyen kérdések mentén induljunk el:

● Mit érzünk a kezdeményezés, az elindulás, az újrakezdéssel kapcsolatban?

● Képesek vagyunk-e hozzáférni a saját erőforrásainkhoz? Tudjuk-e egyáltalán, hogy mik azok?

● Mások véleményétől függetlenül kitartunk-e céljaink mellett? Egyáltalán meg tudjuk-e tisztán és konkrétan határozni ezeket a célokat?

● Látjuk-e a teremtésünk eredményét MINDEN dologban?

A Kos Jupiter új fejlődési szakaszt nyit meg. Az előző karmakörben (2010) ez a planéta is intenzíven részt vett az átalakításban. 2014-ben a "bazi nagy metszőolló" egyik csúcsa volt (Azoknak, akik lemaradtak) és hozzájárult a régi mintáink leválasztásához.

Ha sikerült is a konvenciók kereteiből kilépni, a transzgenerációs mintákat felismerni, az egyéni élettervet meghatározni egy fontos dolog mindenképp hátravan: gyakorlattá kell tenni a változást.

Ahogy kintről a bentre kerül a fókusz, vagyis már nem mások sorsmintázatát követjük felfedezhetjük az erőforrásokat, képessé válunk igazi célokat kitűzni magunk elé és a felelősségünkkel is tisztában leszünk a körülményeink alakulásában.

A Kos nagyon egyszerűen fogalmaz:

ha az életünk nem felel meg úgy, ahogy van, akkor változtassunk rajta! Változtassuk meg azt, amit tudunk és álljunk ki az érdekeink mellett.

Talán ez így kissé túl direkt, de a Jupiter patronálása mellett sokkal könnyebben magunkévá tehetjük ezt a nézetet és így a megvalósítása is jóval hatékonyabb lehet.


Kos Jupiter kalandozásai

Dinamit: Mars-Jupiter

Május 25-én "lejár a türelmi idő", a Mars szintén belép a Kos jegyébe és rögtön uralma alá vonja a Jupitert. Együttállásuk június 10-ig tart, május 29-én teljesedik ki. Érdemes lesz erre a konjunkcióra külön figyelmet fordítani.

Cél és energia esik itt egybe, így ez a fényszög óriási átütőerőt tud produkálni. Hit és szenvedély adódik össze, ami sikert hozhat, a céltudatosság pedig jólétet, beteljesülést eredményezhet. Ám ehhez elengedhetetlen feltétel, hogy a korábban feltett kérdésekre pontosan tudjuk a választ.


Belső hajtóerő: Jupiter-Plútó

A Jupiter csak kevés erős fényszöget alakít ki a Kos jegybéli kalandozásai során, de a Plútóval többször is összekapcsolódik. Eleve egy szextillel lépünk át, ám kvadrátos jegyek közt (Kos-Bak) jön létre ez a támogató konstelláció.

Amikor nem "vegytiszta" fényszögekről van szó, akkor még nagyobb erőfeszítésre, energiabefektetésre van szükségünk, hogy kihozzuk belőle a maximumot, de ennek arányában a profit is arányosan emelkedik.

A Plútó nem engedi, hogy a Jupiter kényelmesebb megoldásait válasszuk vagy visszacsússzunk az átalakítás alatt álló mintáinkba.

A szextil május 29-én felbomlik, de lesz még alkalmunk újra belekapaszkodni. A retrográd Jupiter október 17-én ismét felveszi a kommunikációs fonalat a Plútóval, sőt ahogy visszahátrál a Halakba, még jobban szót is értenek majd. Végleges búcsút 2023. január 14-én vesznek. Ám itt jön az izgalmas fordulat!

Jövő év április 22-től már kvadrátos formában "beszélgetnek" egymással, amikor a Plútó már nem szelíden kérdezget, hanem határozottan számon kér.

Itt már nem lesz elég szavakkal bizonygatni az igazunkat, csak a megvalósított tettek, a valódi megélések számítanak!


Tetszett a bejegyzés?
Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha pedig érdekelnek az asztrológiai aktualitások:
Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails