2022. május 5., csütörtök

MOZGÁSOK

Asztro-magyar szótár 1.

Geocentrikus világkép

Ahhoz, hogy a mozgásokat megértsük, legfontosabb lépés tisztáznunk, hogy az asztrológia miért használja a mai napig a többszörösen elavulttá vált földközpontú gondolkodást. Nem, nem azért, mert mi asztrológusok nem hallottunk Galileiről, Kopernikuszról vagy Herschelről.

Nagyon egyszerű, praktikus oka van ugyanis a nézőpontunk, ahonnan viszonyítunk – az a Föld. Az asztrológiai képleteket úgy modellezzük le, ahogy két lábban a földön állva érzékeljük a világegyetemet.

Ha egy kempingszékkel helyet foglalunk a kertben és csak az eget fürkésszük, azt látjuk, hogy keleten felkel a Nap, délben felettünk ragyog, napnyugtakor pedig eltűnik a balfenéken. Éjjel a Hold és a csillagképek szintén vetítésszerűen vonulnak a szemünk előtt. Miközben sem a Nap, sem a csillagképek nem moccannak egy millimétert sem.

A mozgás tehát viszonylagos: ebből következik, hogy a bolygók haladásában csak a földi megfigyelő lát direkt és retrográd szakaszokat.


Direkt mozgás

A "normál" haladási irány NY-K irányú és az óramutató járásával ellentétes.

Asztrológiai értelmezése: egy autópályán haladunk, nyílegyenesen előre. Nincs előttünk akadály: megyünk előre.

A Nap és a Hold haladási iránya mindig direkt, a tudatunk és a tudatalattink velünk együtt "haladva" jelen időben érzékel. (Nem jelenti azt, hogy nem tárol múlt-emlékeket vagy nem fantáziál a jövőről!)


Stagnálás

Irányváltások között, néhány napra látszólag megáll az adott planéta.

Asztrológiai értelmezése: ez egy meglehetősen érzékeny szakasz, igazi erő-koncentráció. Ahhoz hasonlítanám, mint amikor a lovak a startpisztoly eldördülésére várnának a rajtvonal mögött. Mindenképp feszültséggel teli – hiszen vagy vissza kell fordulnunk vagy meg kell indulnunk előre – de az változó lehet, hogy pozitív vagy negatív feszültségként éljük meg.

A születési képletben a stagnáló vagy stacioner planéták hangsúlyosak, értelmezésük a fentiek szerint történik.


Retrográd mozgás

Retrográd – vagyis hátráló – haladás K-NY irányú és az óramutató járásával megegyezik.

Asztrológiai értelmezése: ha ezt is az autóvezetéshez hasonlítjuk, akkor itt tolatni kényszerülünk, ami több figyelmet igényel, mint a sima előrehaladás. Sok esetben nem elég csak a visszapillantó tükörbe nézni, fizikailag is hátra kell fordulunk (legalábbis a tolatóradarok előtti időkben még így volt).

Mivel a retrográd mozgás látszólagos, így az akadályoztatás vagy az átmeneti kényelmetlenség sem valós, sokkal inkább a "fejünkben létezik".

A retrográd kifejezés "visszaeső, hanyatló" értelmezése szerint én jobb szeretem "a múlt, a régebbi állapot felé mutató" megfogalmazást. Retrográd mozgás mellett érdemes az adott planéta üzenetein keresztül a múltban egy kis rendet rakni. A Merkúr és Vénusz esetén erre hetek állnak rendelkezésünkre, míg a lassú mozgású planéták esetén több hónap-fél év a hátrálás.

    Merkúr 25 nap

    Vénusz 19-25 nap

    Mars 2 hónap 3 hét (minden második évben)

    Jupiter 4 hónap

    Szaturnusz 4,5 hónap

    Uránusz 5 hónap

    Neptunusz 6 hónap

    Plútó 6 hónap 1 hét

A Nap és a Hold sosem lehet retrográd (erről már beszéltünk), míg a holdcsomópont-tengely minden esetben az.

Retrográd mozgásnál gyakran megjelenik valamiféle dejá vu-érzés, "mintha már megtörtént volna"; korlátozó fényszöge esetén, "mintha elfelejtettem volna valamit".

Születési képletben gyakran a retrográd személyiség-jelölőkhöz nehezebb "hozzáférni", gátlásokat kell oldani, a kulcs pedig épp ezeknek a területeknek a fejlesztésében rejlik. (Például retrográd Merkúrra jellemző lehet beszédhiba, kommunikációs nehézségek, satöbbi.)


Hurokvetés

Lassú mozgású planétáknál a legjellemzőbb, hogy többször "lépnek be egy jegybe" vagy tranzitálnak (oda-vissza sétafikálnak" egy-egy planéta felett. Ha a mozgásukat lerajzolnánk, úgy tűnne, mintha "hurkot vetnének".

Ennek a hurokvetésnek az asztrológiai értelmezése:

1. direkt jegyváltás – az előző ciklus lezárása, határon való mozgás megkezdése

2. direktből retrográdba vált – visszatekintés, értékelés

3. retrográd jegyváltás – időkapu, időék a két ciklus között

4. retrográdból direktbe vált – átmeneti időszak

5. direkt jegyváltás – új ciklus kezdése.

A Kheirón kapcsán már végigvezettünk egy ilyen folyamatot: Rövid kitérő.


Tetszett a bejegyzés?
Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha pedig érdekelnek az asztrológiai aktualitások:
Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails