2022. május 9., hétfő

FŐFÉNYSZÖGEK

Asztro-magyar szótár 2.

Fényszög: a kommunikációs csatorna

A planéták a bennünk rejlő úgynevezett szerepszemélyiségek (gondolkodás, akarat, érzések, satöbbi), akik a fényszögeken keresztül létesítenek egymással kapcsolatot. Ez egy állandó "forró drót", amin keresztül mindig összeköttetésben vannak. Az, hogy milyen viszonyt ápolnak egymással elsősorban a fényszögek minőségén múlik.

Képzeljünk el egy partit, ahol a vendégek egy kerek asztal körül ülnek – ez maga a Zodiákus – és most nézzük meg az ültetési rendeket.


0° Együttállás / konjunkció

Az együttállásnál ketten ülnek ugyanazon a széken: ám nem mindegy kivel osztozkodunk.

Képzeljük el, hogy egy cuki kisbaba ül az ölünkben, szinte észre sem vesszük a súlyát és vidáman kacarászik minden alkalommal, mikor egy-egy falatot dugunk a szájába.

Másik szituációban egy két méter magas szumóbirkózó köt ki az ölünkbe és kénytelenek vagyunk egész vacsora alatt őt etetni.

Első esetben két olyan planéta kerül "egyazon székre", akik harmonikusan tudnak együttműködni. Általánosságban elmondhatjuk, hogy vannak közkedvelt figurák – például a Vénusz – vele szinte mindenki szeret közösködni, ám akadnak morózus, kötekedő vénemberek is, mint a Szaturnusz, akivel nem könnyű kijönni.

Együttállás esetén az is szempont, hogy melyik fél a dominánsabb (kié eredetileg az ülőhely), de erről az uralmak bejegyzésnél lesz még szó.

Ha energetikailag vizsgáljuk az együttállást, akkor nagyon nehéz a két energiát különválasztani, mert mindig egyszerre vannak jelen. Mintha egy piros meg egy kék csapból kizárólag lila vízsugár folyhatna: nem tudjuk elkülöníteni az alapszíneket.


180° Szembenállás / oppozíció

A szembenézésben mindig van valamiféle vibráló feszültség, itt sem mindegy, hogy a kedvesünk szerelmes tekintetébe merülve a vágy fokozódik vagy egy kocsmai verekedésnél két kigyúrt fickó fixálja egymást.

Oppozíciónál alapvetően megegyező minőségek és harmonikus elemek kerülnek kapcsolatba (például a kardinális, tüzes Kossal szemben a szintén kardinális, levegős Mérleg áll), mégis szinte mindig feszültségként éljük meg.

Ha a partis hasonlatra visszatérünk egy percre, akkor a velünk szemben ülőt MINDIG látjuk és ő is mindig néz minket. Vajon azt figyeli, hogy leettük a báli ruhánkat? Számolgatja, hogy hányadik pohár bornál tartunk? Te jó ég, hogy vehet fel valaki ilyen csiricsáré nyakkendőt! Vagy éppen, úristen, biztos látja rajtunk, hogy mennyire bejön nekünk, amitől persze zavarba jövünk...

Itt mindig felmerül a kettősség, a polarizáció problematikája: melyik féllel is azonosuljunk? Általában vagy egyik, vagy másik személyiségrészünkkel vállalunk "sorsközösséget", míg a másikat kivetítjük a környezetünkre.

Ha például Jupiter-Szaturnusz szembenállásunk van, akkor én vagyok a fejlődni, kiteljesedni vágyó "szegény" Jupiter, akinek a partnere/főnöke/anyja folyton letöri az önbizalmát, elkedvteleníti vagy akadályokat gördít elé. Önismeret segít abban, hogy felismerjük, ezekben a játszmákban mindkét fél mi vagyunk...


120° Trigon

Ültetés szempontjából ez a lehető legjobb hely! Hogy az Agymenőkből Sheldont idézzem: "Télen az a hely elég közel van a fűtőtesthez, hogy meleg legyen de nem annyira hogy izzadást okozzon. Nyáron, éppen a kereszthuzat útjában van ha kinyitom az ablakokat. Olyan szögből látni a tévét amely nem közvetlen, hogy ellehetetlenítse a beszélgetést, de nem is tompaszög, amely torz képet eredményez".

A trigon elemi szinten (tűz, föld, levegő, víz) kapcsolja össze a társalogni vágyókat. Ezt értsük úgy, hogy ugyanaz az érdeklődési körük, például az amerikai kosárlabda vagy a marhasteak – így ki nem fogynak a szóból egész este alatt: meccseket elemeznek vagy recepteket cserélgetnek.

Energetikailag itt az erők szabadon áramlanak: probléma- és feszültségmentes az együttműködés. Még a korábban kispadra küldött Szaturnusszal is öröm ilyen formában kapcsolódni, hiszen mindkét fél a lehető legjobb tulajdonságait dobja be a közösbe.

Azért a túl sok harmonikus fényszögnek is lehet hátulütője: az elkényelmesedés. Ismerjük azokat az összeszokott társaságokat, akik húsz éve a közös sztorikat emlegetik? Ők tényleg nem unják, de nem is éreznek ösztönzést, hogy a kosárlabda vagy a sült hús helyett új irányokba kalandozzanak.


90° Kvadrát

Míg a trigon ültetési szempontból a legkényelmesebb, ez a lehető legkevésbé komfortos: két teljesen elütő dolgot kellene összeegyeztetni. Tűz a vízzel vagy levegő a földdel kerül kapcsolatba, ráadásul ugyanolyan markáns minőségben.

Ha a "beszédtémákat" vesszük alapul, akkor biztosak lehetünk benne, hogy más politikai vagy vallási nézetet képviselnek, netán az előbbi marhahús-rajongónk egy fanatikus vegánnal kerül szócsatába.

Az oppozíció feszültségénél mindig rálátunk a kihívást jelentő energiára, itt azonban a legkevésbé felismerhető, mi az, ami folyton provokál bennünket. Ha autóvezetés közben szemből jön egy autó, nagyobb esélyünk van reagálni, kikerülni, félrerántani a kormányt, mintha oldalról, 90 fokos szögből trafálnának el. Ráadásul állandóan a szándékunkba, akaratunkba ütközik "valaki" vagy "valami".

Bár a legnehezebb fényszögként tartjuk számon a kvadrátot, önismereti szempontból az egyik leghatékonyabb dinamo: ennek a megoldási vágya hoz a leggyakrabban mozgásba bennünket. Ahhoz, hogy kezdeni tudjunk velük valamit, legelőször is "fel kell vennünk a keresztjeinket". Itt kell a legnagyobb nyitottsággal, érzékenységgel közelítenünk a problémához. Könnyű azzal közös hullámhosszra kerülni, aki ugyanúgy látja a világot, mint mi, de a legnagyobb felismerések, fejlődési lehetőségek abban vannak, ha képesek vagyunk kölcsönösen "világlátó szemüveget" cserélni.


60° Szextil

Az utolsó főfényszögünk a szextil, ami tulajdonképpen a trigonnak a fele: így is kell nagyjából értelmeznünk.

A 60° nem ad olyan könnyed megoldásokat a kommunikációra, mint a 120°, de lehetőséget biztosít arra, hogy kis energiabefektetéssel is előnyökhöz jussunk.

Míg ott az asztaltársaságnál azonos nézeteket vallókkal kellett felvennünk a kapcsolatot, itt mondjuk a kosárlabda-rajongó partnere egy teljesen más sportágat követő lesz, a steakesünknek olyasvalaki, aki ugyan szeret enni, de érdeklődése nem korlátozódik a grillen megsüthető húsfélékre.

Ha a szándék megvan, megtalálják a közös hangot az együttműködéshez, ám ha nem akarnak beszélgetni, akkor sem fognak egymás iránt ellenszenvet érezni.


Tetszett a bejegyzés?
Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha pedig érdekelnek az asztrológiai aktualitások:
Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails