2022. április 29., péntek

Életem kertje

Újhold és napfogyatkozás a Bikában: 2022. 04. 30 (22h29p)

Bevezető gondolat:
Fodor Ákos: ÁDÁM
                                               for Christopher with love and squalor

micsoda Kert volt!
Virágszándékainkat
tett-gaz verte föl


Ha az életedet egy kertként képzelnéd el, milyennek írnád le? Merülj bele bátran a fantáziálgatásba, inspirációként tettem ide ezt a borítófotót is...

Egy szép rendezett, rózsákkal teli angol kertre gondolsz? Vagy vadvirágoktól burjánzó, vibrálóan színes mediterrán kertre? Vagy nem is virágok jelennek meg a kert szó hallatán, hanem takaros sorokban növekvő eprek, paradicsomok, fűszernövények? Netán egy japán zen-kert a szíved csücske? Esetleg olyan, amiben a kerti grillen serceg a sülő hús? Vagy hívogató medence van a közepén, amibe jól esik belecsobbanni a nyári hőségben? Vagy egy aprócska, hangulatos lugas, ahol nyári estéken finom bort lehet kortyolgatni?

Most, hogy beleélted magad a fantasztikus kerted elképzelésébe, tett fel magadnak a kérdést: valóban így is éled az életed?

Mind gyönyörű élettervekkel érkezünk: azt szőjük tovább gyerekkori álmokkal, kamasz-ábrándokkal, tévedhetetlennek vélt ifjúkori látomásokkal. Aztán felnőttként beszippant minket a mókuskerék és azt vesszük észre, hogy a kertünk száradni, fakulni, kopni kezd. Sőt, már nem is jut időnk rá, hiszen a ráérős perceinkben mások képzeletébe temetkezünk: pörgetjük a közösségi médiát, daráljuk a streaming sorozatokat.

Az épület és a kert fontos szimbólum, előbbit már a gyerekrajzokon megfigyelhetjük: az óvodások is előszeretettel rajzolnak házikót. A ház az énkép, lényünk strukturált, saját magunk és a családi minták alapján felépített szerkezete. Stabilnak hisszük, pedig – elsősorban az önismeret során – rengeteg ilyen fixnek vélt perszónát bontunk le magunkról.

Ha az épület az egó, akkor a kert a lélek álma.

A régi korokban a kerteknek még nagy figyelmet szenteltek. Úgy vélték, hogy a kertek az élet és halál harmonikus egységét szimbolizálják, mivel nyomon követhetjük benne a vegetáció pusztulását és újjáéledését.

Az álmaink is ilyenek: szunnyadnak, majd amikor eljön az ideje – kihajtanak. Már ha megfelelően gondoztuk őket.

Az idei Bika újhold képlet az elképzelések, álmok, vágyak, tervek fizikai megvalósulásáról szól.

Hogy jobban értsük, mi is történik, érdemes két témát ismét felidézni. Az egyik a Bika Uránusz, amivel együtt áll az újhold és ami a valóságfelfogásunkról tépkedi le a poros lepleket (Semmi sem az, aminek látszik). A másik a holdcsomópont-tengely, ami bár hatótávolság szempontjából igen távoli, de mégis egy részleges napfogyatkozást eredményez. Ennek a fő motívuma: Magunkhoz ölelni az életet.

Az újhold a személyes rálátást adja meg, ezen a ponton tudatosan (Nap) és tudat alatt (Hold) egyaránt foglalkoztathat bennünket a kérdés: milyen értékeket tudhatunk magunkénak. Miket értünk el az életben?

A válasz nem feltétlenül konkrét, anyagi természetű – sokkal inkább a megelégedettségünkről szól.

Míg az egó (a ház) a funkcionalitásért felel – biztonság, pihenés, napi rutinfeladatok – addig a lélek (a kert) a természethez, a Világmindenség ritmusához és rendjéhez kapcsol vissza bennünket. Itt találjuk a bőséget, a termékenységet és az örömöt.

Ott követjük el a legnagyobb hibát, hogy összecseréljük a sorrendet. Időnk nagy részét a házunk építésével, nagyobbítgatásával, szebbítésével töltjük. Fényezzük az egót. Falak mögé húzódva keressük a kapcsolatot, nem csak másokkal, de önmagunkkal is.

Miközben minden egó körül ott van egy élettel teli lélek-kert, ami csak arra vár, hogy újra táplálni kezdjük őt.


A NAPFOGYATKOZÁSRÓL: megint a déli sarkkört érinti a fogyatkozás (ábra itt), vagyis hazánkból nem lesz látható. 2021-ben volt már az Antarktiszra, majd fél év múlva az Arktiszra koncentrálódó napfogyatkozás. Remek cikket olvashattok erről spanyolul vagy a fordítóprogramok segítségével. YOSOY, Fény és árnyék



Tetszett a bejegyzés?
Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha pedig érdekelnek az asztrológiai aktualitások:
Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails