2022. április 7., csütörtök

Az ihlet legfelső foka

Neptunusz-Markab együttállás: 2022. 04. 07

Bevezető gondolat: "Az ihlet mindig, minden tőle telhetőt meg fog tenni azért, hogy veled dolgozhasson - de ha nem állsz készen vagy nem vagy elérhető, előfordulhat, hogy elhagy és egy másik közreműködőt keres." (Elizabeth M. Gilbert)

Az ihlet szó a mára már elavult "ihel" igéből származik, ami azt jelenti: sugalmaz. Latin megfelelője az inspirál kifejezés, ami a "belélegez, belehel" jelentéssel bír.

Vagyis az ihlet olyasvalami, amit a Világmindenség súg a fülünkbe. Vagy a másik képpel élve: a kollektív egészből egy aprócska mikrorészecske – felismerés, netán ötlet formájában – bekerül az ember gondolatvilágába, hogy ott a ködből megvalósítássá tisztuljon.

Ihletet állapotban lenni meglehetősen áldásos állapot, olyasmi, amiben az egó csendben félreáll és áhítattal figyel, mert valami nála sokkal magasztosabb nyilvánul meg az emberen keresztül. Ihletett állapotban lenni a legnagyobb béke és nyugalom, a meditációhoz hasonló, nem véletlen, hogy a művészek számára ilyenkor megszűnik a külvilág.

Az inspiráció felemel bennünket a földről és az istenek magasságába repít, hogy onnan "fentről" időt és teret átívelve többet és élesebben látunk.

Az ihlet azonban nem csak a festőművészek, írók vagy feltalálók kizárólagossága, talán ők csak nyitottabb és érzékenyebb "szenzorokkal" vannak megáldva, mint az átlag.

További érdekes összefüggés, hogy az inspiráció szóban felfedezhetjük a "spirare" szótövet, ami lélegzetet jelent. Ahogy a magyar nyelvben is a lélegzet és a lélek szó szorosan összefügg, úgy a latinban is a spirare és a spiritus ugyanonnan eredeztethető. Spirit a Világlélek, aminek az olcsó, lepárolt változata a spiritusz.

Az alkohol és egyéb tudatmódosító szerek, az inspirációhoz hasonlóan leválasztanak minket a valóságról és látszólag ezek is az égbe repíthetnek, de az a fajta Univerzumhoz való kapcsolódás elmarad.

Manapság egyre többen és egyre mohóbban keressük ezt az "átszellemítő" állapotot: rosszabb esetben függőségeinken keresztül, jobb esetben önismeretben, meditációban.

A spiritualitás ilyen széles körű elterjedésének hátterében a Halak Neptunusz áll, bár ahogy megnyíltak a csapok, a tiszta szellemi energia mellett az önbecsapás, a médiahazugságok, a torz valóságképek és a határtalan illúziók is elöntötték az emberiséget.

Ma egy olyan helyzet állt elő, hogy a spiritualitást megszemélyesítő Neptunusz és az ihletet szimbolizáló Pegazus összekapcsolódnak az égen, pontosabban a Pegazus csillagkép ɑ csillagával, a Markabbal. (A Pegazus szárnyalása)

A fenti etimológiai fejtegetésen túl Neptunusz és Pegazus viszonya igen sajátságos. A szárnyas ló ugyanis a tengeristen és Medúza "románcából" fogant. A románc nem véletlenül idézőjeles, ugyanis a görög mitológiában külön figyelmet (és jó eséllyel egy bejegyzést) érdemel az összeadott energiák megjelenési minősége, vagyis hogy miből milyen frigyből gyermek születik.

Az erőszak "gyümölcse" gyakran valamiféle keveréklény, hiszen az állatias ösztönök nyomot hagynak a nászon. Itt a végeredmény kivételesen nem egy szörnyszülött lett, hanem egy csodálatosan, már-már éterien szép szárnyas paripa. Az ihlethez (patanyomából fakadt a költői ihletet adó Hippokréné-forrása) vagy az inspirációhoz (Zeusz felvillanó villámaihoz) úgy juthatunk,

ha felébredünk kővé dermedt, múltban ragadt gondolkodásunkból

(Medúza fejének levágása) – az egónk merev, szűk látókörű kereteit meghaladjuk és magasabb perspektívákból (égbe repülés) látjuk a világunkat.

A találkozásuk képletéből látszik, hogy a Jupiter szintén közel van az együttállásukhoz. Ez a két planéta már önmagában is a magasabb ideálok, a misztikus élmények megtestesítője, a valódi spiritualitás megnyilvánulása, a hitvezéreltség.

Mint minden botnak, úgy az energiáknak is két vége van, a másik oldalon a kiválasztottságtudat, a zavaros világnézetek és ideológiák állnak, a tisztánlátás helyett az illúziók fénye vakíthatja el a szemünket.

A "spiritualitás" ma az egyik legnagyobb önbecsapási lehetőség. Olyan, mint "papíron" (és a nyilvánosság felé) kereszténynek lenni, miközben nem éljük azokat az erényeket, amiket vallunk. A spiritualitást szintén élni kell, az önreflexiót beépítve a mindennapokba, a cselekedetekbe, a gondolkodásba.

Ahogy a történetből is kiderül, a Medúza fejének levágásának momentumát nem tudjuk megkerülni. Szembe kell néznünk a félelmeinkkel, a dühünkkel, a korlátozott gondolkodási mintákkal, az elfojtott lelki tartalmakkal.

Viszont ez a konstelláció kiváló táptalajt kínál azoknak, akik ezt az utat választják maguknak (az Algol még mindig együtt áll a Bika felszálló-holdcsomópontjával). Nagyon intenzív testi élményeket tapasztalhatunk mostanság (körülbelül év elejétől április végéig tart ez az állócsillag-hatás), amivel kitakaríthatjuk magunkból a megrekedt életenergiákat. Tünetek esetén érdemes a fizikai gyógyítás mellett az érzelmi háttérre is rápillantanunk!


Tetszett a bejegyzés?
Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha pedig érdekelnek az asztrológiai aktualitások:
Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails